Ostatnio, w dobrej cenie można było kupić w sklepie AAC radiatory na pamięci Thermalright RAM HR-07-DUO-L. Postanowiłem skorzystać i zakupiłem sobie jeden komplecik
Miałem dość dobrze z resztą chłodzone pamięci OCZ Reaper 2x 2GB, ale doszedłem do wniosku, że można zawsze coś polepszyć. Tak oto wyglądają pamiątki:
Przyszła zatem pora na ściągnięcie radiatorów. Wydaje się to dość proste, odkręcamy 2 śrubki na radiatorze i odciągamy radiator. Tutaj niestety, nie chciało mi się podgrzać radtiatora (np. suszarką czy jakąś opalarką) aby klej trzymający radiator lekko się rozluźnił i nie trzymał mocno - co spowodowało, że odrywając radiator, oderwałem też jedną kość BGA od PCB pamięci ![biggrin [smilie=biggrin.gif]](./images/smilies/biggrin.gif)
![biggrin [smilie=biggrin.gif]](./images/smilies/biggrin.gif)
Cóż - życie, w sumie zrobiłem to przez własną głupotę
Pamięci zatem pojechały do serwisu. W tym czasie zakupiłem inne, nieco lepsze pamiątki - bo Mushkin 2x 2GB ES2-6400 (akurat takie wpadły mi w oko, dość tanio, bo za 230zł, dożywotnia gwarancja). Miały być co prawda XP2 a nie ES2 ale nie będę już wybrzydzał
Ważna uwaga - Mushkin akceptuje gwarancje nawet, jeśli użytkownik ściągnie z nich orginalne radiatory, pod warunkiem, że będą one założone w czasie odsyłania pamięci na serwis - to bardzo dobra informacja ze strony producenta dla użytkownika
Oto i one:
Zabieram się zatem za ściąganie orginalnych radiatorów
tym razem podgrzewałem je (każdą ze stron) odpowiednio podczas ich delikatnego odrywania. Tym razem obeszło się bez zbędnych komplikacji - klej się nieco "rozpuścił" i nie stawiał większego oporu. Nasze kości bez radiatorków:
Widać na nich pozostałość sterej taśmy klejącej po orginalnych radiatorach, którą postanowiłęm zostawić, bo strasznie ciężko ją ściągnąć z kości BGA (nie poddawały sie nawet pod naciskiem spirytusu czy zmywacza do paznokci
). Nie chciałem nic na siłę z nich ścierać, żeby nie uszkodzić pamiątek ponownie - to by była dopiero porażka
Przejdźmy dalej - tak oto przedstawia się nasz drugi bohater - Thermalright RAM HR-07-DUO-L:
). Nie chciałem nic na siłę z nich ścierać, żeby nie uszkodzić pamiątek ponownie - to by była dopiero porażka Nasze radiatorki po wyciągnięciu z opakowania:
W opakowaniu, poza samymi radiatorami, znajdziemy jeszcze dokładną instrukcję, 4szt pasków termoprzewodzących naklejanych na kości BGA pamięci oraz naklejkę z logo producenta:
Nasze radiatory przygotowane do założenia:
Przystępujemy do ich montażu. Na początek należy nałożyć na każdy bok pamięci pasek termoprzewodzący (klejącą stronę dajemy na kości BGA):
Jeśli ktoś posiada pamięci jednostronne - należy takie paski nałożyć również po obu stronach pamięci - to z uwagi na to, że radiatory są jednak metalowe i mogą spowodować zwarcie na pamięci, jeśli będą bezpośredni stykać się z płytką PCB. Dodatkowo, nałożęnie tych pasków ułatwia montaż radiatorów:
Po nałożeniu pasków na obie strony pamięci - nasuwamy radiator na pamięć od góry i ustawiamy tak, aby całą swoją długością pokrywał wszystkie kości BGA - będzie w ten sposób maksymalnie chłodził naszą kość pamięci:
Tak wygląda nasz zestaw po założeniu kompletu radiatorów Thermalright RAM HR-07-DUO-L:
Tak nasze kości prezentują się po zamontowaniu ich w obudowie:
Teraz przyszła kolej na testy. Pamięci orginalnie posiadają takie ustawienia w SPD:
Dodatkowo, na pamięci jest informacja o tym, że mogą one pracować przy ustawieniu 800MHz 4-4-4-12 i napięciu zasilającym 2,05V. Mi udało się bez problemu ustawić je na 1069MHz przy 5-5-5-15 i napięciu zasilania 2,24V:
I nie jest to koniec możliwości pamięci - jednak mi w zupełności takie ustawienie wystarcza. Pamięci dzięki zastosowanym radiatorom są dosłownie letnie. Moje poprzednie pamięci przy takim ustawieniu dość się grzały, mimo tego, że miały fabryczne chłodzenie z heat-pipe. Potwierdza to tylko jedno - radiatory Thermalright RAM HR-07-DUO-L to naprawdę dobry zakup i warto wydać na nie tych kilka zł, a w zamian otrzymamy naprawdę chłodne i stabilnie pracujące pamięci 
Pozdr