4GB Muszek - Czyli Testujemy Thermalright RAM HR-07-DUO-L

W tym dziale zamieszczamy testy, recenzje dotyczące chłodzenia komputera. Tu znajdziesz szereg ciekawych informacji, zapoznasz się z uzyskanymi wynikami, które być może pomogą w podjęciu trafnej decyzji podczas wyboru chłodzenia.

Regulamin działu
Pamiętaj, że wszystkie porady umieszczone na tym forum wykorzystujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Administrator forum AAC jak również użytkownicy nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne szkody wyrządzone w skutek zastosowania jakiejkolwiek porady umieszczonej na tym forum. Prawa do publikowanych tekstów należą do ich autorów. Zabrania sie kopiowania/powielania tekstów, ich fragmentów, artykułów i opisów oraz pozostałych treści bez zgody autora/autorów

Postprzez Crypt » 25 lip 2009, 13:12

Witam wszystkich

Ostatnio, w dobrej cenie można było kupić w sklepie AAC radiatory na pamięci Thermalright RAM HR-07-DUO-L. Postanowiłem skorzystać i zakupiłem sobie jeden komplecik :) Miałem dość dobrze z resztą chłodzone pamięci OCZ Reaper 2x 2GB, ale doszedłem do wniosku, że można zawsze coś polepszyć. Tak oto wyglądają pamiątki:

Przyszła zatem pora na ściągnięcie radiatorów. Wydaje się to dość proste, odkręcamy 2 śrubki na radiatorze i odciągamy radiator. Tutaj niestety, nie chciało mi się podgrzać radtiatora (np. suszarką czy jakąś opalarką) aby klej trzymający radiator lekko się rozluźnił i nie trzymał mocno - co spowodowało, że odrywając radiator, oderwałem też jedną kość BGA od PCB pamięci [smilie=biggrin.gif]

Cóż - życie, w sumie zrobiłem to przez własną głupotę :) Pamięci zatem pojechały do serwisu. W tym czasie zakupiłem inne, nieco lepsze pamiątki - bo Mushkin 2x 2GB ES2-6400 (akurat takie wpadły mi w oko, dość tanio, bo za 230zł, dożywotnia gwarancja). Miały być co prawda XP2 a nie ES2 ale nie będę już wybrzydzał :) Ważna uwaga - Mushkin akceptuje gwarancje nawet, jeśli użytkownik ściągnie z nich orginalne radiatory, pod warunkiem, że będą one założone w czasie odsyłania pamięci na serwis - to bardzo dobra informacja ze strony producenta dla użytkownika <ok> Oto i one:

Zabieram się zatem za ściąganie orginalnych radiatorów :P tym razem podgrzewałem je (każdą ze stron) odpowiednio podczas ich delikatnego odrywania. Tym razem obeszło się bez zbędnych komplikacji - klej się nieco "rozpuścił" i nie stawiał większego oporu. Nasze kości bez radiatorków:

Widać na nich pozostałość sterej taśmy klejącej po orginalnych radiatorach, którą postanowiłęm zostawić, bo strasznie ciężko ją ściągnąć z kości BGA (nie poddawały sie nawet pod naciskiem spirytusu czy zmywacza do paznokci :/ ). Nie chciałem nic na siłę z nich ścierać, żeby nie uszkodzić pamiątek ponownie - to by była dopiero porażka :lol: Przejdźmy dalej - tak oto przedstawia się nasz drugi bohater - Thermalright RAM HR-07-DUO-L:

Nasze radiatorki po wyciągnięciu z opakowania:

W opakowaniu, poza samymi radiatorami, znajdziemy jeszcze dokładną instrukcję, 4szt pasków termoprzewodzących naklejanych na kości BGA pamięci oraz naklejkę z logo producenta:

Nasze radiatory przygotowane do założenia:

Przystępujemy do ich montażu. Na początek należy nałożyć na każdy bok pamięci pasek termoprzewodzący (klejącą stronę dajemy na kości BGA):

Jeśli ktoś posiada pamięci jednostronne - należy takie paski nałożyć również po obu stronach pamięci - to z uwagi na to, że radiatory są jednak metalowe i mogą spowodować zwarcie na pamięci, jeśli będą bezpośredni stykać się z płytką PCB. Dodatkowo, nałożęnie tych pasków ułatwia montaż radiatorów:

Po nałożeniu pasków na obie strony pamięci - nasuwamy radiator na pamięć od góry i ustawiamy tak, aby całą swoją długością pokrywał wszystkie kości BGA - będzie w ten sposób maksymalnie chłodził naszą kość pamięci:

Tak wygląda nasz zestaw po założeniu kompletu radiatorów Thermalright RAM HR-07-DUO-L:

Tak nasze kości prezentują się po zamontowaniu ich w obudowie:

Teraz przyszła kolej na testy. Pamięci orginalnie posiadają takie ustawienia w SPD:

Dodatkowo, na pamięci jest informacja o tym, że mogą one pracować przy ustawieniu 800MHz 4-4-4-12 i napięciu zasilającym 2,05V. Mi udało się bez problemu ustawić je na 1069MHz przy 5-5-5-15 i napięciu zasilania 2,24V:

I nie jest to koniec możliwości pamięci - jednak mi w zupełności takie ustawienie wystarcza. Pamięci dzięki zastosowanym radiatorom są dosłownie letnie. Moje poprzednie pamięci przy takim ustawieniu dość się grzały, mimo tego, że miały fabryczne chłodzenie z heat-pipe. Potwierdza to tylko jedno - radiatory Thermalright RAM HR-07-DUO-L to naprawdę dobry zakup i warto wydać na nie tych kilka zł, a w zamian otrzymamy naprawdę chłodne i stabilnie pracujące pamięci :)

Pozdr
Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Postprzez Bodek » 25 lip 2009, 14:04

Pięknie się prezentują na mobo i zapewne tak też działają :) Duża powierzchnia odprowadzania ciepła i dwie rurki heat pipe na jedną kostkę robią swoje. Myślę, że warto było wydać te 38zł na nie :) Recka jak zwykle bardzo dobra brawo <ok>

Pozdrawiam
Bodek
Moderator

Postprzez Crypt » 25 lip 2009, 15:53

@bodek Dokladnie - za 38zł to bardzo dobry zakup - w sumie nie pamietam, zebym kiedys kupil cos rownie dobrego w tych pieniadzach :) Radiatorki naprawde godne polecenia, tak wiec kupowac poki jeszcze sa :)

A tak przy okazji - jakies szanse na HR-05 i HR-05 SLI? potrzebuje po 1szt :P

Pozdr
Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Postprzez Bodek » 25 lip 2009, 16:17

Co do HR-05 i HR-05 SLI to pracuję nad tym :)
Zainteresowanie tym produktem jest ogromne, na samym forum jest już dwóch ludzi chętnych. Jak tylko się pojawią dam znać, forumowicze mają pierwszeństwo na dobry towar w dobrej cenie [smilie=biggrin.gif]

Pozdrawiam
Bodek
Moderator

Postprzez Crypt » 25 lip 2009, 16:19

OK to czekam na info. Swoja droga sprawdzilem to o czym rozmawialismy ostatnio - stad wybor padl na wersie HR-05 i HR-05 SLI bo SB musi by lekko nizej z uwagi na karte graficzna.

Pozdr
Crypt
Gold user

Postprzez Artur » 26 lip 2009, 06:23

Fakt chłodzonka klasa sama dla siebie , sam planowałem zakup ich ale niestety ułożenie gniazd ram i bliskość do gniazda procesora mi w tym skutecznie przeszkodziły .

Ale nastepna recka spoko.

HEHE udało mi się moje kingstony odpalić na napieciu 2,02 z 1066 mhz tylko nie bardzo wiem jak im resztę ustawić .

Ustawiłem je tak napięcie dałem 2,08 , może tak zostać? czy coś jeszcze podregulować

Obrazek
Ostatnio edytowany przez Artur 26 lip 2009, 08:20, edytowano w sumie 2 razy
// Phenom II X3 720 Black Edition @ 3,5 GHZ //
// Thermalright AXP-140 + NOCTUA NF-P12 + Bolt Though Kit rev.2 //
// Gigabyte GA-MA790X-UD3P //
// Kingston 800 mhz + Qoltec Freeze //
// Bfg 8800 GTS 320 MB //
// Chieftec CF-560-A12C //
// Rebel 9 + NOCTUA NF-S12 3xAF12025L + AK - FC - 06SL //
Artur
Gold user

Postprzez Didusieq » 26 lip 2009, 07:39

Pragnę zauważyć że chłodzenie fabryczne na OCZ jest zwalone. Pamięci robią się mocno ciepłe a ten radiatorek na końcu rurki HP jest zimny, więc ten HP chyba nie działa. :/

Dla mnie ten TR HR-07 nie pasuje, zasłania tak gniazda RAM że jak masz 4 kości to ni ch*ja. :/ Albo tak widać na zdjęciach.

Recka jak zwykle przydatna... :)

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
G.Skill Ripjaws DDR3 8GB 1600MHz CL9 1,5V
AMD 7870
Creative X-Fi Titanium HD
Seagate ST3500418AS 500GB
LanCool K58
Be Quiet Pure Power L8-CM-530W
Didusieq
Gold user

Postprzez Bodek » 26 lip 2009, 08:42

Skoro pamięci są ciepłe a jak piszesz ten radiatorek u góry jest zimny to może to nie jest rurka HP :P
Co do HR-07 to będą pasować na cztery banki, po prostu trzeba by założyć HR-07-DUO-H i HR-07-DUO-L wówczas te niskie idą na spód, a te wysokie na górę przez co ładnie się zazębiają. Najlepiej to widać w tej instrukcji montażu na samym dole - http://www.thermalright.com/new_a_page/ ... type-h.pdf

Pozdrawiam
Bodek
Moderator

Postprzez Crypt » 26 lip 2009, 10:02

@Artur - jesli to ustawienie dziala Ci bez problemow - zostaw tak jak jest :)

@Didusieq - dokladnie tak ja pisze @bodek mozesz zastosowac wersje H i L i masz 4 pamieci bardzo dobrze chlodzone :)

Pozdr
Crypt
Gold user

Postprzez Artur » 26 lip 2009, 10:14

<ok> wyczytałem że moja partia ramu Kingstona jest to ta sama partia kości co HYPER X tez od nich tak że można powiedzieć że mi się udało (a zakupiłem je dawno dawno temu )
Działają stabilnie 2 godziny orthosa i nic :)
// Phenom II X3 720 Black Edition @ 3,5 GHZ //
// Thermalright AXP-140 + NOCTUA NF-P12 + Bolt Though Kit rev.2 //
// Gigabyte GA-MA790X-UD3P //
// Kingston 800 mhz + Qoltec Freeze //
// Bfg 8800 GTS 320 MB //
// Chieftec CF-560-A12C //
// Rebel 9 + NOCTUA NF-S12 3xAF12025L + AK - FC - 06SL //
Artur
Gold user

Następna strona

Powrót do Recenzje