Chyba znalazłem:
AHCI opisuje strukturę pamięci systemowej w celu oprogramowania komunikacji i zapewnienia przepływu danych między pamięcią systemową a przyłączonymi urządzeniami magazynującymi dane (takimi jak np. dyski SATA). Specyfikacja ta służy programistom oraz producentom sprzętu komputerowego jako
standard przy wykrywaniu, konfigurowaniu oraz programowaniu adapterów SATA/AHCI.
AHCI nie obejmuje standardu Serial ATA II, choć także obsługuje zaawansowane możliwości SATA, takie jak hot-plug oraz NCQ.źródło - Wikipedia
Ostatnie zdanie sugeruje że AHCI w BIOS nie muszę włączać, gdyż NCQ czy hot-plug wbudowane jest w standard SATA II więc Vista to obsługuje bez włączania AHCI

-- 17 Paź 2009, 10:13 --
Crypt napisał(a):Przerabialem juz to. Vista domyslnie ma to wlaczone, ale zeby faktycznie dzialalo, trzeba to wlaczyc w BIOSie.
HMM, to dlaczego czy włączę w BIOS czy wyłaczę obsługe AHCI, to pod Vistą różne programy do dysków pokazują że NCQ działa? Hot plug też działa bo sprawdzałem na włączonym kompie. Był jeden dysk (nie RAID) i drugi podłączyłem bez włączonego AHCI, normalnie go wykrył