Ponieważ dzisiejsze gry, mówiąc krótko, upodabniają się do megaprodukcji z Hollywood, na ich nieszczęście w złym tego słowa znaczeniu. Postanowiłem sięgnąć po kawałek historii. Mowa tu o kultowej grze Delphine Software - Another World.
Gra stworzona w 1991 r. na Amidze przez jednego człowieka, Erica Chahi i udźwiękowiona przez jego kolegę Jeana-Françoisa Freitasa powstawała dwa lata i w po konwersji na PC zajmowała jedną dyskietkę, mimo wszystko zapewniając długie godziny wyśmienitej zabawy. Z tego co pamiętam, to w tych czasach gra miała dość duże wymagania sprzętowe i na większości komputerów nie działała płynnie.
14 kwietnia 2006 r. została wydana edycja jubileuszowa z poprawioną grafiką i tę właśnie wersję udało mi się zdobyć.
Gra stworzona w 1991 r. na Amidze przez jednego człowieka, Erica Chahi i udźwiękowiona przez jego kolegę Jeana-Françoisa Freitasa powstawała dwa lata i w po konwersji na PC zajmowała jedną dyskietkę, mimo wszystko zapewniając długie godziny wyśmienitej zabawy. Z tego co pamiętam, to w tych czasach gra miała dość duże wymagania sprzętowe i na większości komputerów nie działała płynnie.
14 kwietnia 2006 r. została wydana edycja jubileuszowa z poprawioną grafiką i tę właśnie wersję udało mi się zdobyć.
Różnice w jakości grafiki widać oczywiście na pierwszy rzut oka. Rozdzielczość została podniesiona z oryginalnych 320x200
do maksymalnie 2048x1536
Na szczęście sposób rozgrywki i klimat pozostały bez zmian. Jeżeli ktoś ma parę groszy na zbyciu i ochotę do poznania kawałka historii gier komputerowych polecam bez zastanowienia.
Na zakończenie filmy prezentujące wycinek rozgrywki.
oryginał
wersja jubileuszowa
... aż łezka się kręci w oku