Z powodu braku funduszy a głownie czasu, przez dłużą chwilę temat był zepchnięty na dalszy plan. Pora kontynuować prace i wprowadzić w życie przeróbki planowane od dłuższego czasu. Na pierwszy rzut idzie zasilacz. Jako, że z chwilą wciągnięcia kabelków zasilacza w oploty straciłem na niego gwarancję, zaplanowałem kilka przeróbek wiążących się z ingerencją w jego wnętrzności. Oto one:
- zmiana oryginalnego wentylatora, w którym wysypało się łożysko na Noctua NF-P12
- pozbycie się jednej wiązki EPS 4-pin
- przedłużenie wiązki EPS 8-pin
Zacząłem od wentylatora, wstępne przymiarki.
Nigdy nic nie jest tak łatwe jakie się wydaje, tak było i w tym przypadku. Wentylator podłączany jest do płyty zasilacza przy pomocy złącza 2-pin. Ponieważ nie chciałem niszczyć oryginalnej wtyczki Noctua. Użyłem kabla ze starego wentylatora i za jego pomocą zrobiłem taki oto adapter, który umożliwia podłączenie wtyczki 3-pin, oraz dodatkowo ma wyprowadzenie na zewnątrz do monitorowania obrotów.
Wentylator został przymocowany do obudowy za pomocą silikonowych kołeczków z klinem marki SUNON. Jako jedne z niewielu, umożliwiają one montaż wentylatora razem z grillem.
Wentylator został przymocowany do obudowy za pomocą silikonowych kołeczków z klinem marki SUNON. Jako jedne z niewielu, umożliwiają one montaż wentylatora razem z grillem.
Przy okazji, tak prezentują się wnętrzności zasilacza.
W następnej kolejności pozbyłem się wiązki EPS 4-pin, gdyż z niewiadomych mi powodów producent umieścił dwie osobne wiązki jedna zakończona wtyczką 4-pin natomiast druga 8-pin, zamiast porostu zastosować jedną wtyczkę rozłączaną. Kable od wiązki 4-pin obciąłem w zasilaczu a końcówki zabezpieczyłem koszulką termokurczliwą, to tak na wypadek jak bym kiedyś chciał wrócić do oryginalnego układu, chociaż szczerze w to wątpię.
Teraz przyszedł czas na wydłużenie wiązki EPS 8-pin i zastąpienie oryginalnej wtyczki 8-pin rozłączaną i bardziej uniwersalną 4+4-pin, wydłużenie oplotu,
oraz wyczyszczenie i złożenie wszystkiego w całość.
Na chwilę obecną to tyle, więcej mam nadzieję, uda się zrobić już wkrótce.