Antec 300 Mod + by KL

W tym dziale zamieszczamy testy, recenzje dotyczące chłodzenia komputera. Tu znajdziesz szereg ciekawych informacji, zapoznasz się z uzyskanymi wynikami, które być może pomogą w podjęciu trafnej decyzji podczas wyboru chłodzenia.

Regulamin działu
Pamiętaj, że wszystkie porady umieszczone na tym forum wykorzystujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Administrator forum AAC jak również użytkownicy nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne szkody wyrządzone w skutek zastosowania jakiejkolwiek porady umieszczonej na tym forum. Prawa do publikowanych tekstów należą do ich autorów. Zabrania sie kopiowania/powielania tekstów, ich fragmentów, artykułów i opisów oraz pozostałych treści bez zgody autora/autorów

Postprzez Krzysztof » 31 gru 2009, 17:32

Witam wszystkich forumowiczów AAC .

Chciałbym zaprosić a zarazem zaprezentować mój Mod na obudowie Antec 300 .
Ostatnio dzięki anonimowemu sponsorowi ( dziękuje z góry ;) ) zakupiłem kilkanaście podzespołów w tymże sklepie a były to :

Ramka Scyhte Kama Stay z wentylatorem Scyhte Slip Slim 120 mm o grubości 12mm,
2 wentylatory AC 120 PRO na zawieszeniu gumowym,
Wentylator Aimax 140mm 8,9 dB,
Wentylator Aimax 120mm 8,9 dB,
3 grille 120mm czarne,
1 grill 140mm czarny,
Kabel Revoltec 24 Pin przedłużacz do zasilania płyty głównej,
Kabel Revoltec 8 Pin do zasilania procesora,
2 kabelki Revoltec Sata UV Blue,
Pasta termoprzewodząca IC 7 Diamond,
2 zimne katody Revoltec 30 cm UV.

Mojego moda rozpocząłem po pomalowaniu obudowy Antec 300 na czarno kilkoma warstwami czarnego, matowego lakieru w sprayu . Muszę przyznać, że efekt faktycznie zrobił wrażenie zwłaszcza z powodu płyty głównej DFI Lanparty DK P35 T2RS, która ma czarne PCB .
Następnie zamontowałem z przodu 2 wentylatory 120mm, jednak, jak się okazało po godzinach testowania, są one całkowicie odłączone i zakryte wytłumioną wykładziną, gdyż są zupełnie niepotrzebne w kwestii chłodzenia

Przedłużacze 24 pin i 8 pin okazały się bardzo pomocne za schowanie kabli w specjalnie zaprojektowanej przez inżynierów firmy Antec komorze, zwłaszcza kabelek 8 pinowy od zasilania cpu - nie przechodzi , jak wcześniej przez całą obudowę .
Jestem fanem ciszy i dlatego wymontowałem z obudowy firmowe wentylatory odpowiadające za wyciąg cieplejszego powietrza z obudowy tj. Antec Tricool 140mm oraz Antec Tricool 120 mm, gdyż są za głośne nawet po zabawie z przełącznikami , jak i dodatkowym regulatorem.Wymontowałem 2 a zamontowałem tylko jeden wentylator - Aimax 140 mm , który powędrował na górę - działa z regulatorem Akasa, który już wcześniej został zamontowany ( Akasa posiada 3 potencjometry sterowane tranzystorami ). Efekt?- Jak najbardziej pozytywny, Aimax pracuje cicho na niskich obrotach, nie słychać żadnego chrobotania i szumu , jak to było w przypadku Antec-a Tricool. W miejsce Antec 120mm nic nie zamontowałem , gdyż jest to zbędne, oczywiście testowałem na 2 wentylatorach wyciągających i efekt był gorszy gdyż górny Aimax140 kłócił się z Aimaxem 120 , co powodowały wyższe temperatury chipsetu i procesora.
Obudowa jest wytłumiona matami gumowymi o grubości 4mm , co czyni ją bardzo ciężką ,( cała obudowa waży 20 kg !! ) stabilną ( na spodzie obudowy dodatkowo zostały zamontowane specjalne gumowe podstawki co spowodowały lepszy wygląd i odizolowanie od podłoża ) i świetnie wytłumioną - popukajcie sobie w boki obudowy , jeśli usłyszycie dźwięk metalu będziecie wiedzieć o czym mówię - w moim przypadku nie ma żadnego metalicznego dźwięku ,jakby obudowa nie została zaprojektowana z metalu. Po położeniu dłoni na obudowie podczas pracy nie ma żadnych drgań, wydaje się , jakby komputer nie pracował - efekt znakomity.

Kolejna jakże ważną sprawą okazała się zmiana chłodzenia karty graficznej Gainward GTX 260 Golden Sample . Jak wiadomo jest konstrukcją niereferencyjną, chłodzona jest za pomocą 2 małych wentylatorów sterowanych automatycznie w zależności od temperatury karty . Karta była najgłośniejszym podzespołem mojej konfiguracji , w trybie 2d i w grach wentylatory pracowały na 40 % swoich obrotów, co było dość słyszalne . Dlatego zastosowałem wcześniej wspomnianą ramkę Scythe Kama Stay . Wentylator Scythe Slim 120 mm wymontowałem . Po wielu testach wygrzewania karty Furmarkiem okazało się, że najlepszym wynikiem ciszy i wydajności okazały się zamontowane 2 wentylatory Radimax 120mm podłączone oczywiście pod regulator Akasa . Moim chyba największym zdziwieniem była właśnie wygrana Radimaxów nad 2 wentylatorami AC 120 Pro z gumowymi resorami . Sądziłem , że AC powinny wygrać, jednak przy tych samych obrotach okazały się gorszym, rozwiązaniem od zwykłych Radimaxów podświetlanych na niebiesko diodami LED ( testowane za pomocą Furmarka extreme test ).

Z fotki wygląda, że zostawiłem plastikową obudowę karty , rodzi się pytanie dlaczego jej nie usunąłem - po testach okazało się, że najlepszym rozwiązaniem jest karta ze swoja plastikową obudową oraz przykręconą pod nią ramką Scythe Kama Stay z 2 wentylatorami Radimax 120mm , ponieważ karta jest tak zaprojektowana by powietrze było wyrzucane tylko w miejscach ,w których plastikowa obudowa ma wycięcia . Bez tej obudowy powietrze obiega na całą kartę i powoduje złą cyrkulację powietrza - różnica 10 stopni w Furmarku robi wrażenie .Obudowa Antec 300 ma wycięcia na wentylator 120 mm w bocznej ściance a jest to poziom zamontowania ramki Kama Stay i wyrzucania ciepłego powietrza z karty graficznej - lepszego efektu byc już nie może .

Natomiast wymontowany wcześniej wentylator z ramki Scythe Slim 120 mm o grubości tylko 12 mm z potencjometrem powędrował pod chłodzenie procesora . E7200 chłodzony jest przez Aerocool Dominator z 140mm wentylatorem kręcącym się z prędkością 700 obr/min skręconym regulatorem firmy Zalman . Chipset płyty głównej DFI Intel P35 pracuję obecnie na magistrali FSB 500 Mhz bez podnoszenia napięcia, które wynosi 1,3v i jest chłodzony wspomnianym wyżej wentylatorem Scythe kręcącym się z prędkością również 700 obr/min . Wentylator zamontowany jest pod chłodzeniem Aerocool , wiec jest niewidoczny. Scythe jest słyszalny już przy 850 obr/min, więc pracuje przy 700 - różnica temperatur w stresie pomiędzy 700 a 850 wynosi 5 stopni . Aerocool Dominator otrzymał pastę IC Diamond , któa zawiera 92 % pyłu diamentowego - efekt bardzo pozytywny widoczny podczas testów programem Linx i Orthos . Kabelki Revoltec UV zostały podłączone pod podwójną macierz dyskową RAID 0 zbudowana z dwóch jedno-talerzowych ( sławnych) dysków twardych Samsung F1 320 Gb x2 . Dyski zostały zamontowane w specjalnym wytłumionym koszu a sam kosz został zamontowany i dodatkowo wytłumiony w zatoce 5.25 cala pod nagrywarką co widać na pierwszej fotce mej recenzji . Dysków praktycznie nie słychać a o wydajności nie będę pisał niech posłużą 2 fotki - różnica podwójnej macierzy RAID0 w porównaniu do komputera zbudowanego z jednego dysku twardego jest widoczna pod każdym względem - start systemu Windows 7 , wczytywanie gier, kopiowanie z partycji na partycję itp odbywa się znacznie szybciej( dwukrotnie) niż przy jednym dysku . Oto wyniki dwóch macierzy RAID 0 :

Jak pisałem wcześniej zależy mi na ciszy, więc w komputerze nie ma wentylatora, który kręci się szybciej niż 800 obr/min :
Aerocool 140 mm - 700 obr/min
Aimax 140mm - 700 obr/min
Scythe Slim 120 mm - 700 obr/min
2 Radimax 120 mm - 800 obr/min
Zalman przy rezonansowym zasilaczu ZALMAN 500 - ok 600 obr/min

Mój zestaw stanowi :

Procesor - Intel Core 2 E7200 2,53 Ghz podkręcony do 4 Ghz przy 1,35v ( 500x8 , GTL 0,67% , CPU VTT 1,1v )

Pamięć - 4 GB ( 2x 2 GB) ADATA Extreme Edition 800 CL4 - podkręcona na 1000 Mhz ( 5-5-5-15 napięcie 2v) More Agresive Fine Delay oraz MCDT na 2T ( entuzjaści wiedzą które opcje jeszcze dają kopa wydajności wiec niektóre pozostawię sobie jako tajemnicę ;) )

Chłodzenie CPU Aerocool Dominator 140 mm + IC 7 Diamond

Plyta główna - DFI Lanparty DK P 35 T2RS ( P35 pracuje bez podnoszenia napięcia 500 FSB na 1,3v )

Karta graficzna - Gainward GTX 260 Golden Sample + Scythe Kama Stay 2x Radimax 120mm

Macierz dyskowa 2x RAID 0 2 dyski Samsung F1 320 Gb każdy SATA 2 16 Mb cache

Zasilacz - ZALMAN 500 rezonansowy 87 % sprawności certyfikat 80 PLUS Bronze

Obudowa Antec 300 MOD

Zestaw testowany był za pomocą Orthos Small FFt priority 9 oraz Linx - intel burn test oraz Furmark . Co do temperatur najmocniej wygrzewa Linx oraz Intel burn test wykorzystujący linpack - gęste układy równać liniowych , które o wiele mocniej wygrzewają procesory i tym samym skracają wychwycenie niestabilności CPU . E7200 pracował przy 4 ghz na 1,32v kilka godzin w Orthosie nie wyrzucając żadnego błędu, natomiast po 5 minutach linx zgłosił błąd przy 4 pętli testu ( pamięć ustabilizowana wcześniej kilkunastoma pętlami MEMtest86 i Goldmemory). Dopiero podniesienie napięcia CPU do 1,35v spowodowało iż w końcu jest stabilny we wszystkich testach. Temperatura Orthosa to max 52-55 stopni co w porównaniu do linxa -74 stopni robi wrażenie , procesor w idle ma 25-30 stopni . W grach temperatura procesora ( Dirt2 ) wzrastała do 50 stopni , natomiast GTX pokazał max 72 stopnie .

Napięcia oraz pobór mocy z sieci zostały mierzone miernikiem. Rezonansowy zasilacz Zalman robi świetną robotę , Chieftec oraz BeQuiet 530 wypadał o wiele gorzej niż Zalman a przy tym pobierał znacznie więcej mocy z sieci co ostatnio liczy się coraz bardziej z racji drogiej energii elektrycznej ( oba zasilacze miałem możliwość przetestować przez jeden dzień dzięki uprzejmości moich znajomych ). Certyfikat 80 PLUS Bronze robi różnicę , gdyż 4 krotnie wolniejszy komputer należący do członka mojej rodziny potrafi pobrać w stresie pokaźną ilość watów z sieci dzięki zasilaczowi Chieftec 450 o znacznie mniejszej sprawności elektrycznej .

Komputer jest bardzo wydajny i bardzo cichy , czasem wydaje się, jakby niektóre wentylatory przestały pracować ( poprzednia konfiguracja była zdecydowanie głośniejsza ... ;) )

Wyniki 3D Marków 2006 nie zamieszczam, gdyż nie jestem maniakiem punktów , mogę jedynie napisać iż 17 tysięcy punktów 3D Marku 2006 w Windows 7 w zupełności wystarcza oraz płynna jazda w Colin Dirt 2 ( 1600x1200 , wszystkie opcje grafiki na max Vsync włączona ,16-krotne filtrowanie anizotropowe oraz 8-krotne wygładzanie krawędzi QCSAA - 50-85 FPS )w zupełności wystarczą do komfortowej zabawy na przyszły rok ;)

Podobnie wyniki Everesta - odczyt z pamięci 9,5 Gb/s , zapis 10,5 gb/s , kopiowanie ok 9 Gb/s czas dostępu 50ns .

Poniżej kilka fotek całego złożonego zestawu .

I na tym kończę moją recenzję mam nadzieję, ze komuś pomoże . Życzę miłej lektury podczas czytania oraz oczywiscie czekam na komentarze i ewentualne pytania , postaram się na nie odpowiedzieć .

Życzę wszystkim forumowiczom Szczęśliwego Nowego Roku . :D <ok>
[smilie=bye.gif]
Krzysztof
User

Postprzez Von Slavek » 01 sty 2010, 17:24

Obudował była roznitowana przed malowaniem? Z tego co widzę nie dawałeś żadnego podkładu?
Von Slavek
Silver user

Postprzez Krzysztof » 01 sty 2010, 18:03

Obudowa została tylko pomalowana kilkoma warstwami, nie była rozbierana .
Krzysztof
User

Postprzez szymon.s » 01 sty 2010, 21:09

Trochę mnie dziwi fakt wyłączenia przednich wentylatorów, oraz zatkanie całego fontu matą. Antec 300 ma z przodu filtr przeciwkurzowy a w twoim przypadku wentylatory zamontowane w obudowie ciągną powietrze wszystkimi możliwymi otworami tylko nie przez ten właśnie filtr.
Mam taką samą obudowę i zastanawia mnie to co napisałeś, że przy włączonych przednich wentylatorach masz wyższe temperatury niż w przypadku gdy są wyłączone. W moim wypadku przednie wentylatory odpowiadają za spadek temperatury na każdym podzespole, zwłaszcza na grafice i chipsecie, dlatego trochę zastanawia mnie dlaczego u ciebie jest odwrotnie.
szymon.s
Gold user

Postprzez Von Slavek » 01 sty 2010, 22:18

Zapewne u ciebie Szymonie jest po prostu lepszy wyciąg gorącego powietrza u kolegi widać że zastosował tylko jeden wentylator 140 Aimaxxa, przy pracujących dwóch wentylach wdmuchujących po prostu nie wyrabia w pozbywaniu się gorącego powietrza. Zawsze lepiej mieć podciśnienie w obudowie.
Von Slavek
Silver user

Postprzez Krzysztof » 01 sty 2010, 23:49

Szymonie pokaż mi w mojej recenzji gdzie napisałem, że temperatury wzrosły po włączeniu 2 przednich wentylatorów bo ja nie widzę , jest tylko napisane , że włączenie tych wentylatorów w moim przypadku okazało się niepotrzebne tak jak i filtr przeciw kurzowy . Różnica przy włączeniu tych przednich zmniejszyło temperatury w obudowie tylko około 5 stopni w kwestii procesora co jest dla mnie bez znaczenia - tyle samo mogę uzyskać podkręcając tylko obroty Aerocoola z 700 do 1000 co również jest niepotrzebne ;) .

Von Slawku w komputerze nie ma żadnego gorącego powietrza nawet podczas kilkudziesięciu minut Linxa , czy Dirta 2 . Aimax 140 wyrzuca lekko cieplejsze powietrze, radiator Aerocoola jest zimny, chipset P35( z racji pracy na fsb 500 bez podnoszenia napięć, które wynosi 1,3v) chłodzony jest 700obrotowym wentylatorem Scythe Slim również jest chłodny a GTX odkąd zyskał 2 wentylatory 120 mm poczuł powiew świeżości( spoczynek 35 stopni , stres 72 stopnie) w porównaniu do głośnego oryginalnego chłodzenia, które było najgłośniejszym elementem mojego zestawu .

Obudowa Antec 300 ma wycięcia na wentylator 120 mm w bocznej ściance a jest to poziom zamontowania ramki Kama Stay i wyrzucania ciepłego powietrza z karty graficznej poza obudowę - lepszego efektu byc już nie może .
Krzysztof
User

Postprzez Crypt » 02 sty 2010, 01:38

Mialo byc cicho i jak widac jest - dosc ciekawie to wyszlo :P
Alienware m15x-R1 > C2D T9300 // 4GB // 8800M GTX 512MB // 1440x900 // Momentus XT 500GB // Windows 7 x64 // 3DMark06: 10446pkt.
Crypt
Gold user

Postprzez Bodek » 02 sty 2010, 11:04

@Krzysztof Bardo fajna recenzja wszystko dokładnie opisane i pokazana <ok> Jednak co do przednich wentylatorów mam podobne zdanie jak szymon.s.
Ja bym z przodu zostawił jeden wentylator ten na samym dole, a jeden dał na tył bo widzę, że tam nie dałeś nic. Na ciszy nie stracisz, a obieg powietrza będzie znacznie lepszy.
Bodek
Moderator

Postprzez Krzysztof » 02 sty 2010, 11:25

Dziękuję Bodku za opinię, oczywiście testowałem wszystkie możliwe opcje z dwoma wentylatorami z przodu, jednym oraz z tyłu, jak pisałeś , różnica to zaledwie kilka stopni co i tak nie ma sensu gdyż komputer wcale się nie przegrzewa a zapas temperatury jest , więc nic na razie nie zmienię. Wentylatory z przodu poczekają na upały, ale tylko wtedy kiedy będzie mu za gorąco .
Krzysztof
User

Postprzez szymon.s » 03 sty 2010, 22:28

Ciekawi mnie jeszcze jakie temperatury na HDD?
szymon.s
Gold user

Następna strona

Powrót do Recenzje