Witam wszystkich forumowiczów AAC .
Chciałbym zaprosić a zarazem zaprezentować mój Mod na obudowie Antec 300 .
Ostatnio dzięki anonimowemu sponsorowi ( dziękuje z góry
) zakupiłem kilkanaście podzespołów w tymże sklepie a były to :
Ramka Scyhte Kama Stay z wentylatorem Scyhte Slip Slim 120 mm o grubości 12mm,
2 wentylatory AC 120 PRO na zawieszeniu gumowym,
Wentylator Aimax 140mm 8,9 dB,
Wentylator Aimax 120mm 8,9 dB,
3 grille 120mm czarne,
1 grill 140mm czarny,
Kabel Revoltec 24 Pin przedłużacz do zasilania płyty głównej,
Kabel Revoltec 8 Pin do zasilania procesora,
2 kabelki Revoltec Sata UV Blue,
Pasta termoprzewodząca IC 7 Diamond,
2 zimne katody Revoltec 30 cm UV.
Mojego moda rozpocząłem po pomalowaniu obudowy Antec 300 na czarno kilkoma warstwami czarnego, matowego lakieru w sprayu . Muszę przyznać, że efekt faktycznie zrobił wrażenie zwłaszcza z powodu płyty głównej DFI Lanparty DK P35 T2RS, która ma czarne PCB .
Następnie zamontowałem z przodu 2 wentylatory 120mm, jednak, jak się okazało po godzinach testowania, są one całkowicie odłączone i zakryte wytłumioną wykładziną, gdyż są zupełnie niepotrzebne w kwestii chłodzenia
Przedłużacze 24 pin i 8 pin okazały się bardzo pomocne za schowanie kabli w specjalnie zaprojektowanej przez inżynierów firmy Antec komorze, zwłaszcza kabelek 8 pinowy od zasilania cpu - nie przechodzi , jak wcześniej przez całą obudowę .
Jestem fanem ciszy i dlatego wymontowałem z obudowy firmowe wentylatory odpowiadające za wyciąg cieplejszego powietrza z obudowy tj. Antec Tricool 140mm oraz Antec Tricool 120 mm, gdyż są za głośne nawet po zabawie z przełącznikami , jak i dodatkowym regulatorem.Wymontowałem 2 a zamontowałem tylko jeden wentylator - Aimax 140 mm , który powędrował na górę - działa z regulatorem Akasa, który już wcześniej został zamontowany ( Akasa posiada 3 potencjometry sterowane tranzystorami ). Efekt?- Jak najbardziej pozytywny, Aimax pracuje cicho na niskich obrotach, nie słychać żadnego chrobotania i szumu , jak to było w przypadku Antec-a Tricool. W miejsce Antec 120mm nic nie zamontowałem , gdyż jest to zbędne, oczywiście testowałem na 2 wentylatorach wyciągających i efekt był gorszy gdyż górny Aimax140 kłócił się z Aimaxem 120 , co powodowały wyższe temperatury chipsetu i procesora.
Obudowa jest wytłumiona matami gumowymi o grubości 4mm , co czyni ją bardzo ciężką ,( cała obudowa waży 20 kg !! ) stabilną ( na spodzie obudowy dodatkowo zostały zamontowane specjalne gumowe podstawki co spowodowały lepszy wygląd i odizolowanie od podłoża ) i świetnie wytłumioną - popukajcie sobie w boki obudowy , jeśli usłyszycie dźwięk metalu będziecie wiedzieć o czym mówię - w moim przypadku nie ma żadnego metalicznego dźwięku ,jakby obudowa nie została zaprojektowana z metalu. Po położeniu dłoni na obudowie podczas pracy nie ma żadnych drgań, wydaje się , jakby komputer nie pracował - efekt znakomity.
Chciałbym zaprosić a zarazem zaprezentować mój Mod na obudowie Antec 300 .
Ostatnio dzięki anonimowemu sponsorowi ( dziękuje z góry
Ramka Scyhte Kama Stay z wentylatorem Scyhte Slip Slim 120 mm o grubości 12mm,
2 wentylatory AC 120 PRO na zawieszeniu gumowym,
Wentylator Aimax 140mm 8,9 dB,
Wentylator Aimax 120mm 8,9 dB,
3 grille 120mm czarne,
1 grill 140mm czarny,
Kabel Revoltec 24 Pin przedłużacz do zasilania płyty głównej,
Kabel Revoltec 8 Pin do zasilania procesora,
2 kabelki Revoltec Sata UV Blue,
Pasta termoprzewodząca IC 7 Diamond,
2 zimne katody Revoltec 30 cm UV.
Mojego moda rozpocząłem po pomalowaniu obudowy Antec 300 na czarno kilkoma warstwami czarnego, matowego lakieru w sprayu . Muszę przyznać, że efekt faktycznie zrobił wrażenie zwłaszcza z powodu płyty głównej DFI Lanparty DK P35 T2RS, która ma czarne PCB .
Następnie zamontowałem z przodu 2 wentylatory 120mm, jednak, jak się okazało po godzinach testowania, są one całkowicie odłączone i zakryte wytłumioną wykładziną, gdyż są zupełnie niepotrzebne w kwestii chłodzenia
Przedłużacze 24 pin i 8 pin okazały się bardzo pomocne za schowanie kabli w specjalnie zaprojektowanej przez inżynierów firmy Antec komorze, zwłaszcza kabelek 8 pinowy od zasilania cpu - nie przechodzi , jak wcześniej przez całą obudowę .
Jestem fanem ciszy i dlatego wymontowałem z obudowy firmowe wentylatory odpowiadające za wyciąg cieplejszego powietrza z obudowy tj. Antec Tricool 140mm oraz Antec Tricool 120 mm, gdyż są za głośne nawet po zabawie z przełącznikami , jak i dodatkowym regulatorem.Wymontowałem 2 a zamontowałem tylko jeden wentylator - Aimax 140 mm , który powędrował na górę - działa z regulatorem Akasa, który już wcześniej został zamontowany ( Akasa posiada 3 potencjometry sterowane tranzystorami ). Efekt?- Jak najbardziej pozytywny, Aimax pracuje cicho na niskich obrotach, nie słychać żadnego chrobotania i szumu , jak to było w przypadku Antec-a Tricool. W miejsce Antec 120mm nic nie zamontowałem , gdyż jest to zbędne, oczywiście testowałem na 2 wentylatorach wyciągających i efekt był gorszy gdyż górny Aimax140 kłócił się z Aimaxem 120 , co powodowały wyższe temperatury chipsetu i procesora.
Obudowa jest wytłumiona matami gumowymi o grubości 4mm , co czyni ją bardzo ciężką ,( cała obudowa waży 20 kg !! ) stabilną ( na spodzie obudowy dodatkowo zostały zamontowane specjalne gumowe podstawki co spowodowały lepszy wygląd i odizolowanie od podłoża ) i świetnie wytłumioną - popukajcie sobie w boki obudowy , jeśli usłyszycie dźwięk metalu będziecie wiedzieć o czym mówię - w moim przypadku nie ma żadnego metalicznego dźwięku ,jakby obudowa nie została zaprojektowana z metalu. Po położeniu dłoni na obudowie podczas pracy nie ma żadnych drgań, wydaje się , jakby komputer nie pracował - efekt znakomity.
Kolejna jakże ważną sprawą okazała się zmiana chłodzenia karty graficznej Gainward GTX 260 Golden Sample . Jak wiadomo jest konstrukcją niereferencyjną, chłodzona jest za pomocą 2 małych wentylatorów sterowanych automatycznie w zależności od temperatury karty . Karta była najgłośniejszym podzespołem mojej konfiguracji , w trybie 2d i w grach wentylatory pracowały na 40 % swoich obrotów, co było dość słyszalne . Dlatego zastosowałem wcześniej wspomnianą ramkę Scythe Kama Stay . Wentylator Scythe Slim 120 mm wymontowałem . Po wielu testach wygrzewania karty Furmarkiem okazało się, że najlepszym wynikiem ciszy i wydajności okazały się zamontowane 2 wentylatory Radimax 120mm podłączone oczywiście pod regulator Akasa . Moim chyba największym zdziwieniem była właśnie wygrana Radimaxów nad 2 wentylatorami AC 120 Pro z gumowymi resorami . Sądziłem , że AC powinny wygrać, jednak przy tych samych obrotach okazały się gorszym, rozwiązaniem od zwykłych Radimaxów podświetlanych na niebiesko diodami LED ( testowane za pomocą Furmarka extreme test ).
Z fotki wygląda, że zostawiłem plastikową obudowę karty , rodzi się pytanie dlaczego jej nie usunąłem - po testach okazało się, że najlepszym rozwiązaniem jest karta ze swoja plastikową obudową oraz przykręconą pod nią ramką Scythe Kama Stay z 2 wentylatorami Radimax 120mm , ponieważ karta jest tak zaprojektowana by powietrze było wyrzucane tylko w miejscach ,w których plastikowa obudowa ma wycięcia . Bez tej obudowy powietrze obiega na całą kartę i powoduje złą cyrkulację powietrza - różnica 10 stopni w Furmarku robi wrażenie .Obudowa Antec 300 ma wycięcia na wentylator 120 mm w bocznej ściance a jest to poziom zamontowania ramki Kama Stay i wyrzucania ciepłego powietrza z karty graficznej - lepszego efektu byc już nie może .
Natomiast wymontowany wcześniej wentylator z ramki Scythe Slim 120 mm o grubości tylko 12 mm z potencjometrem powędrował pod chłodzenie procesora . E7200 chłodzony jest przez Aerocool Dominator z 140mm wentylatorem kręcącym się z prędkością 700 obr/min skręconym regulatorem firmy Zalman . Chipset płyty głównej DFI Intel P35 pracuję obecnie na magistrali FSB 500 Mhz bez podnoszenia napięcia, które wynosi 1,3v i jest chłodzony wspomnianym wyżej wentylatorem Scythe kręcącym się z prędkością również 700 obr/min . Wentylator zamontowany jest pod chłodzeniem Aerocool , wiec jest niewidoczny. Scythe jest słyszalny już przy 850 obr/min, więc pracuje przy 700 - różnica temperatur w stresie pomiędzy 700 a 850 wynosi 5 stopni . Aerocool Dominator otrzymał pastę IC Diamond , któa zawiera 92 % pyłu diamentowego - efekt bardzo pozytywny widoczny podczas testów programem Linx i Orthos . Kabelki Revoltec UV zostały podłączone pod podwójną macierz dyskową RAID 0 zbudowana z dwóch jedno-talerzowych ( sławnych) dysków twardych Samsung F1 320 Gb x2 . Dyski zostały zamontowane w specjalnym wytłumionym koszu a sam kosz został zamontowany i dodatkowo wytłumiony w zatoce 5.25 cala pod nagrywarką co widać na pierwszej fotce mej recenzji . Dysków praktycznie nie słychać a o wydajności nie będę pisał niech posłużą 2 fotki - różnica podwójnej macierzy RAID0 w porównaniu do komputera zbudowanego z jednego dysku twardego jest widoczna pod każdym względem - start systemu Windows 7 , wczytywanie gier, kopiowanie z partycji na partycję itp odbywa się znacznie szybciej( dwukrotnie) niż przy jednym dysku . Oto wyniki dwóch macierzy RAID 0 :
Jak pisałem wcześniej zależy mi na ciszy, więc w komputerze nie ma wentylatora, który kręci się szybciej niż 800 obr/min :
Aerocool 140 mm - 700 obr/min
Aimax 140mm - 700 obr/min
Scythe Slim 120 mm - 700 obr/min
2 Radimax 120 mm - 800 obr/min
Zalman przy rezonansowym zasilaczu ZALMAN 500 - ok 600 obr/min
Mój zestaw stanowi :
Procesor - Intel Core 2 E7200 2,53 Ghz podkręcony do 4 Ghz przy 1,35v ( 500x8 , GTL 0,67% , CPU VTT 1,1v )
Pamięć - 4 GB ( 2x 2 GB) ADATA Extreme Edition 800 CL4 - podkręcona na 1000 Mhz ( 5-5-5-15 napięcie 2v) More Agresive Fine Delay oraz MCDT na 2T ( entuzjaści wiedzą które opcje jeszcze dają kopa wydajności wiec niektóre pozostawię sobie jako tajemnicę
)
Chłodzenie CPU Aerocool Dominator 140 mm + IC 7 Diamond
Plyta główna - DFI Lanparty DK P 35 T2RS ( P35 pracuje bez podnoszenia napięcia 500 FSB na 1,3v )
Karta graficzna - Gainward GTX 260 Golden Sample + Scythe Kama Stay 2x Radimax 120mm
Macierz dyskowa 2x RAID 0 2 dyski Samsung F1 320 Gb każdy SATA 2 16 Mb cache
Zasilacz - ZALMAN 500 rezonansowy 87 % sprawności certyfikat 80 PLUS Bronze
Obudowa Antec 300 MOD
Zestaw testowany był za pomocą Orthos Small FFt priority 9 oraz Linx - intel burn test oraz Furmark . Co do temperatur najmocniej wygrzewa Linx oraz Intel burn test wykorzystujący linpack - gęste układy równać liniowych , które o wiele mocniej wygrzewają procesory i tym samym skracają wychwycenie niestabilności CPU . E7200 pracował przy 4 ghz na 1,32v kilka godzin w Orthosie nie wyrzucając żadnego błędu, natomiast po 5 minutach linx zgłosił błąd przy 4 pętli testu ( pamięć ustabilizowana wcześniej kilkunastoma pętlami MEMtest86 i Goldmemory). Dopiero podniesienie napięcia CPU do 1,35v spowodowało iż w końcu jest stabilny we wszystkich testach. Temperatura Orthosa to max 52-55 stopni co w porównaniu do linxa -74 stopni robi wrażenie , procesor w idle ma 25-30 stopni . W grach temperatura procesora ( Dirt2 ) wzrastała do 50 stopni , natomiast GTX pokazał max 72 stopnie .
Aerocool 140 mm - 700 obr/min
Aimax 140mm - 700 obr/min
Scythe Slim 120 mm - 700 obr/min
2 Radimax 120 mm - 800 obr/min
Zalman przy rezonansowym zasilaczu ZALMAN 500 - ok 600 obr/min
Mój zestaw stanowi :
Procesor - Intel Core 2 E7200 2,53 Ghz podkręcony do 4 Ghz przy 1,35v ( 500x8 , GTL 0,67% , CPU VTT 1,1v )
Pamięć - 4 GB ( 2x 2 GB) ADATA Extreme Edition 800 CL4 - podkręcona na 1000 Mhz ( 5-5-5-15 napięcie 2v) More Agresive Fine Delay oraz MCDT na 2T ( entuzjaści wiedzą które opcje jeszcze dają kopa wydajności wiec niektóre pozostawię sobie jako tajemnicę
Chłodzenie CPU Aerocool Dominator 140 mm + IC 7 Diamond
Plyta główna - DFI Lanparty DK P 35 T2RS ( P35 pracuje bez podnoszenia napięcia 500 FSB na 1,3v )
Karta graficzna - Gainward GTX 260 Golden Sample + Scythe Kama Stay 2x Radimax 120mm
Macierz dyskowa 2x RAID 0 2 dyski Samsung F1 320 Gb każdy SATA 2 16 Mb cache
Zasilacz - ZALMAN 500 rezonansowy 87 % sprawności certyfikat 80 PLUS Bronze
Obudowa Antec 300 MOD
Zestaw testowany był za pomocą Orthos Small FFt priority 9 oraz Linx - intel burn test oraz Furmark . Co do temperatur najmocniej wygrzewa Linx oraz Intel burn test wykorzystujący linpack - gęste układy równać liniowych , które o wiele mocniej wygrzewają procesory i tym samym skracają wychwycenie niestabilności CPU . E7200 pracował przy 4 ghz na 1,32v kilka godzin w Orthosie nie wyrzucając żadnego błędu, natomiast po 5 minutach linx zgłosił błąd przy 4 pętli testu ( pamięć ustabilizowana wcześniej kilkunastoma pętlami MEMtest86 i Goldmemory). Dopiero podniesienie napięcia CPU do 1,35v spowodowało iż w końcu jest stabilny we wszystkich testach. Temperatura Orthosa to max 52-55 stopni co w porównaniu do linxa -74 stopni robi wrażenie , procesor w idle ma 25-30 stopni . W grach temperatura procesora ( Dirt2 ) wzrastała do 50 stopni , natomiast GTX pokazał max 72 stopnie .
Napięcia oraz pobór mocy z sieci zostały mierzone miernikiem. Rezonansowy zasilacz Zalman robi świetną robotę , Chieftec oraz BeQuiet 530 wypadał o wiele gorzej niż Zalman a przy tym pobierał znacznie więcej mocy z sieci co ostatnio liczy się coraz bardziej z racji drogiej energii elektrycznej ( oba zasilacze miałem możliwość przetestować przez jeden dzień dzięki uprzejmości moich znajomych ). Certyfikat 80 PLUS Bronze robi różnicę , gdyż 4 krotnie wolniejszy komputer należący do członka mojej rodziny potrafi pobrać w stresie pokaźną ilość watów z sieci dzięki zasilaczowi Chieftec 450 o znacznie mniejszej sprawności elektrycznej .
Komputer jest bardzo wydajny i bardzo cichy , czasem wydaje się, jakby niektóre wentylatory przestały pracować ( poprzednia konfiguracja była zdecydowanie głośniejsza ...
)
Wyniki 3D Marków 2006 nie zamieszczam, gdyż nie jestem maniakiem punktów , mogę jedynie napisać iż 17 tysięcy punktów 3D Marku 2006 w Windows 7 w zupełności wystarcza oraz płynna jazda w Colin Dirt 2 ( 1600x1200 , wszystkie opcje grafiki na max Vsync włączona ,16-krotne filtrowanie anizotropowe oraz 8-krotne wygładzanie krawędzi QCSAA - 50-85 FPS )w zupełności wystarczą do komfortowej zabawy na przyszły rok 
Podobnie wyniki Everesta - odczyt z pamięci 9,5 Gb/s , zapis 10,5 gb/s , kopiowanie ok 9 Gb/s czas dostępu 50ns .
Poniżej kilka fotek całego złożonego zestawu .
I na tym kończę moją recenzję mam nadzieję, ze komuś pomoże . Życzę miłej lektury podczas czytania oraz oczywiscie czekam na komentarze i ewentualne pytania , postaram się na nie odpowiedzieć .
Życzę wszystkim forumowiczom Szczęśliwego Nowego Roku .
![bye [smilie=bye.gif]](./images/smilies/bye.gif)