Przy okazji Świątecznego odkurzania komputera postanowiłem zrobić test nowego produktu szwajcarskiej firmy Arctic Cooling, następcy MX-2, czyli nowej pasty termoprzewodzącej MX-3. Według zapewnień producenta jest to najwydajniejsza pasta na rynku i swoimi osiągami przewyższa nawet lidera Coolaboratory Liquid Pro. Czy pasta jest naprawdę tak wydajna, to właśnie należy sprawdzić.
Na początek trochę faktów, czyli parametry omawianego specyfiku:
- przewodność termiczna - 8,2 W/mK
- gęstość - 2,32 g/cm3
- trwałość - 8 lat
- zawartość opakowania - 4g
- kolor szary
Pasta nie zawiera w swoim składzie żadnych metali w związku z czym nie przewodzi prądu elektrycznego, dokładny skład to oczywiście tajemnica firmy, natomiast wiadomo że jednym ze składników są mikrocząsteczki węgla, które to sprawiają że pasta jest ponoć o około 6% wydajniejsza od swojej poprzedniczki MX-2.
MX-3 porównałem z dwoma innymi produktami, które miałem akurat na stanie, czyli: OCZ Freeze oraz Thermalright Chill Factor.
MX-3 porównałem z dwoma innymi produktami, które miałem akurat na stanie, czyli: OCZ Freeze oraz Thermalright Chill Factor.
Platforma testowa:
- płyta główna MSI P-45 NEO2 MOA
- procesor Intel Core2Quad Q9550
- radiator procesora Thermalright Ultra 120 extreme rev. A
- wentylator radiatora Noctua NF-S12 1200 RPM
Warunki testu:
- temperatura otoczenia 24-25 st C
- program służący do obciążenia procesora Prime95 w wersji 25.9
- program do odczytu temperatur CoreTemp w wersji 0.99.5
Test został przeprowadzony poza obudową aby wykluczyć wpływ pozostałych komponentów na wyniki. Przebiegał w dwóch wariantach, w pierwszym wariancie procesor pracował ze standardową częstotliwością, która wynosi 2.83GHz, w drugim wariancie procesor został podkręcony do 3.4GHZ przy napięciu 1.195V. Wynik danego testu to średnia arytmetyczna z temperatur odczytanych z każdego rdzenia. Odczyt został wykonany po trzydziestu minutach obciążenia programem Prime95. Po każdej zmianie pasty termoprzewodzącej sprawdzana była temperatura w pomieszczeniu, powierzchnia IHS oraz stopa radiatora czyszczona była alkoholem izopropylowym. Po aplikacji nowej pasty była ona wstępnie wygrzewana przez sześćdziesiąt minut w temperaturze oscylującej w granicach 50-60 st. C.
Wyniki jakie osiągnęły poszczególne pasty prezentują się następująco:
Jako że wyniki testu mnie nieco zaskoczyły, aby wykluczyć ewentualną pomyłkę w procedurze testowej lub błąd w aplikacji pasty, pomiary powtórzyłem drugi raz. Tym razem temperatura otoczenia wahała się pomiędzy 21-22 st C, a wentylator ustawiłem na 600 RPM. Pomiar został wykonany dla Arctic MX-3 oraz OCZ Freeze przy standardowej częstotliwości procesora oraz przy procesorze podkręconym do 3.4 GHz i napięciu 1.225V.
Wyniki z drugiego testu:
Jak widać po wynikach, pasta Arctic MX-3 ledwo dogania OCZ Freeze. Nie ma tu mowy o rywalizacji z takimi produktami jak Coolaboratory Liquid Pro czy IC Diamond 7 Carat. Przy cenie 9,75 zł/g jest to produkt mało opłacalny, gdyż płacąc 6,63 zł/g otrzymujemy OCZ Freeze, która wypada porównywalnie lub nieco wyprzedza MX-3, w zależności od warunków użytkowania. Tym bardziej jest to zastanawiające, że według specyfikacji MX-3 ma przewodność termiczną 8,2 W/mK, natomiast OCZ Freeze - 3,8 W/mK, więc nie wiem jak interpretować to co udało mi się zmierzyć.
Podsumowanie
ZA
+ łatwość nakładania
+ łatwość usuwania
+ duże 4g opakowanie
+ duża trwałość
PRZECIW
- przeciętna wydajność
- wysoka cena