Cześć.
Ponieważ ostatnio się zastój zrobił to coś ja zapodam.

Pewnie wielu z Was zastanawiało się po co kupować aż tak drogą kartę do komputera jak
Asus Xonar Essence ST/STX. Otóż napiszę krótko: jest to najtańszy produkt audiofilski do komputera jaki można kupić.
Tutaj jest krótki artykuł o tym że karta Asusa jest porównywalna jakościowo do dużo droższego przedwzmacniacza słuchawkowego renomowanej firmy Styleaudio Carat Topaz, który zbiera na świecie naprawdę wysokie noty.
Poza tym jeszcze drugie porównanie. Wspomniany Styleaudio Carat Topaz kosztuje tyle co GTX 470 albo HD 5870.

U nas na forum zaniedbaliśmy temat dźwięku z komputera. A przecież jest on bardzo ważny w grach czy multimediach jak filmy, muzyka.
Zwróćcie uwagę że sprzęt stereo jest dużo droższy niż wszystkie wynalazki x.1 kanałowe. Nie bez powodu. W końcu dźwięk stereo najwierniej odtwarza wszystkie dźwięki otaczające nas. Przecież ludzie mają tylko parę uszu, a nie 5 albo 7+1.

Dźwięk stereo potrafi lepiej pozycjonować dźwięk niż każde 5.1 czy 7.1. A to dlatego że my czyli ludzie słyszymy kogoś z tyłu poprzez zmianę częstotliwości dźwięku dolatującego do naszych uszu, a nie że faktycznie go tam słyszymy.

Oczywiście w tym temacie ne będziemy poruszać psycholi audiofili którzy uważają że tylko wzmacniacz za 120000PLN działa super a kable głośnikowe to za 16000PLN za metr bieżący są super. To już pojebańce.

Oczywiście jak kogoś stać... Ale ja tu chcę poruszyć temat który pokaże nam że nie zawsze trzeba wydać w ciul kasy żeby dobrze brzmiało.

Mam nadzieję że w tym temacie poruszymy trochę zagadnienia związane z dźwiękiem, nie tylko o kartach dźwiękowych, ale i o peryferiach dzięki którym możemy słyszeć komputer.

Czekam na propozycje do tematów rozmów, a może ktoś ma pytanie odnośnie audio. Pisać.