Dlaczego tak jest podczas oc ?

Tematy związane z podkręcaniem procesora, karty graficznej. Czyli wszystko aby wycisnąć ze swojego sprzętu jak najwięcej mocy.

Regulamin działu
W tym dziale "Overclocking" możesz pisać bez rejestracji. Utwórz nowy temat lub odpowiedz w już istniejącym. Pamiętaj, że jeśli piszesz bez rejestracji Twój temat, post pojawi się dopiero po zaakceptowaniu przez administratora lub moderatora forum. Zanim napiszesz w tym dziale zapoznaj się z ogólnym regulaminem forum.

Postprzez christylerk » 20 cze 2009, 15:19

Witam fachowców

Wśród wielu problemów z oc jakie miałem i mam, to szczególnie jeden jest denerwujacy, a mianowicie:

Kręcąc TYLKO procka Q6600 ( 2,4 GHz fabryczne ) na płycie Asus p5n32-e sli plus na 3 GHz z podnoszonym napięciem i bez, bo na obu komp wstaje - podczas uruchamiania systemu xp 32bit lub zaraz po jego całkowitym uruchomieniu dostaje komunikat na niebieskim tle :

" Hardware Malfunction "

Jak nie kręcę procka to jest OK, bo wtedy wszystko działa na domyślnych ustawieniach i nie ma tego komunkatu.

Mam ram A-Data 2 x 1 GB DDR2 800MHz, który NIESTETY nie współpracuje praktycznie w ogóle z tym mobo, ale mowię tylko o samym oc procka ( no na którego oc ma wpływ zapewne ten ram nawet jak nie jest kręcony ).

Miałem wcześniej ram GoodRam DDR2 2 x 2 GB 800MHz i było to samo tylko na innej wersji biosa, a po amianie na innego problem ustąpił, a na tych ramach próbowałem wszystkich wersji bios i jest to samo - kręci sie proc - tyle, że potem wita mnie ten komunikat.

Co to może być, bo ja tekiego dziwnego komunikatu o sprzęcie nie widziałem i nie znam jego powodu występowania podczas oc.

Z góry dziękuję
Ostatnio edytowany przez christylerk, 09 paź 2009, 14:19, edytowano w sumie 1 raz
christylerk
User

Postprzez Didusieq » 20 cze 2009, 15:26

Brakuje napięcia prockowi... Dla mnie to jedyny powód.

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
G.Skill Ripjaws DDR3 8GB 1600MHz CL9 1,5V
AMD 7870
Creative X-Fi Titanium HD
Seagate ST3500418AS 500GB
LanCool K58
Be Quiet Pure Power L8-CM-530W
Didusieq
Gold user

Postprzez khazar » 20 cze 2009, 15:35

Kręcąc proca i tak podkręcasz pamięci więc jak powiedziałeś albo rzeczywiście nie współpracują z tym mobo albo brak im napięcia. Jak podwyższenie napięcia dla memek nie pomoże spróbuj trochę dać na NB.
pozdro
khazar
User

Postprzez maciek93 » 28 lip 2009, 18:37

Pewnie już problem rozwiązany, ale może się przyda...
Ze względu na zablokowany mnożnik, podkręcając procesor podwyższasz taktowanie FSB. Z kolei zależność między FSB a taktowaniem RAMu jest ustawiana za pomocą dzielników (np. 1:1.25, częst. RAM liczy się x2).
Zakładając, że dzielnik pozostał ten sam, podniosłeś taktowanie pamięci z 800 do 1000MHz, co przy 1,8V nie ma prawa ruszyć. Te A-Daty powinny to wytrzymać, ale przy 2,0-2,1V. Ewentualnie można zmienić dzielnik tak, żeby pamięci pracowały wolniej.
maciek93
User

Powrót do Overclocking