Witam
Dziś rano ubzdurałem sobie że edytuje bios karty graficznej i poustawiam sobie szybkości działania wentylatorów , nigdy wcześniej tego nie robiłem wiec zacząłem szukać (i parę innych ustawień też poprawie ).
W moim przypadku jest to PALIT GTS 250, potrzebne oprogramowanie do tego niecnego celu :
- nvflash.exe , cwsdpmi.exe - program pozwala zgrywać/wgrywając bios karty (oba programy ściągamy razem )
- wboot98se.exe - obraz dyskietki bootlowalnej win98
- HPUSBFW.EXE - program tworzy urzadzenie bootowlane w miom przypadku był to pendriv
- NiBiTor.v5.2.zip - edytor biosu nvidia
Kiedy już mamy to wszystko możemy zająć się stworzeniem pendriva z którego zabootujemy masz pc , nvflash działa w środowisku DOS .
Sposob wykonania:
- podlaczamy pen'a
- uruchamiamy HPUSBFW.EXE
- rozpakowujemy obraz wboot98se.exe dyskietki do jakiegoś katalogu
(w moim przypadku "rozpakowany obraz" )
- zaznaczamy Create a dos startup disk
- zaznaczamy using DOS system located file , i podajemy ścieżkę do rozpakowanego obrazu .
- dajemy start rozpoczyna się formatowanie , mamy już stworzony bootowalny pen .
Wygląda to tak :
148
- teraz jeszcze raz rozpakowujemy wboot98se.exe tym razem z sciaeżką do pen`a , mamy całkowicie bootowalny pen z win98 .
Jeszce edytujemy pliki :
a) SETRAMD.BAT wiersz a:\findramd zamieniamy na c:\findramd
b) AUTOEXEC.BAT wiersz path=%RAMD%:\;a:\;%CDROM%:\ zamieniamy na path=%RAMD%:\;c:\;%CDROM%:\
Wgrywamy na pen`a pliki :
- nvflash.exe , cwsdpmi.exe
Odpalamy kompa z włożonym pen`em i mamy win98 wpisujemy nvflash -b nazwa.rom i już mamy zgrany plik bios karty graficznej , nazwa.rom tyle możemy przejść do edycji biosu .
Rozszerzenie rom jest bardzo ważne tylko w ten sposób można będzie wgrać zmodyfikowany bios.
Rozpakowujemy sobie NiBiTor.v5.2 i odpalamy , podajemy gdzie jest plik z naszym biosem i wygląda to tak .
151
Jak widać jest aktywna opcja 2d jest możliwość jej uaktywnienia , jednak nie mogę sobie dać z tym rady edytor hexów jest dla mnie czarną magią .
Nvidia zablokowało to od serii 8 ale da się to włączyć znalazłem w sieci jak ale niestety tu jest inny wpis i nie będę ryzykował pomyłki .
Co to samego programu NiBiTor.v5.2 jest w nim zawarta każda opcja związana z ustawieniem biosu karty . Jeżeli ktoś zdecyduje się na zmiany polecam poszukać sobie w necie opis programu naprawdę warto.
Zgrywanie/Wgrywanie Biosu
W dosie wpisujemy linię poleceń :
- nvflash -b nazwa.rom / komenda zgra nam bios z karty
- nvflash nazwa.rom i potwierdzamy chęć wgrania nowego pliku
Po udanym wgraniu u mnie wygląda to tak :
152]
Temperatury oscylują w granicach 50 stopni w Windowsie i około 73 podczas gry , jednak wentylatory pracują z stała prędkością 60 % mocy , dlaczego tak jest nie wiem moja karta sama automatycznie reguluje sobie to i nie mogę nic z tym zrobić opcje w biosie są nieaktywne do pracy wentylatorów .
Różni producenci rożne biosy wiadomo , u mnie wygląda to tak możliwe że inne karty z serii 9 uda się bezproblemowo odpalić tryb 2d i będziemy mieli cicho i zimno , również wentylatory można w ten sposób wyregulować jeżeli konstrukcja karty na to pozwala .
Różne serwisy podają że producenci niektórych kart graficznych blokują możliwość wgrania biosu wtedy nic się nie stanie jedynie ratuje nas programator .
Jeżeli jesteś zapalonym overclokerem lub wymieniłeś sobie układ chłodzenia na karcie warto wcześniej posprawdzać sobie jakimś programowym tunerem jak najlepiej najwydajniej ustawić prędkości wentylatorów na chłodzeniu i zegary karty graficznej .
Można wówczas na stałe zaprogramować sobie te ustawienia i nie trzeba martwić się o nic .
Zmiana napięcia na tych kartach nic nie daje , widocznie i tak są one dość wyśrubowane przez samego producenta , i w ten sposób kończy się moja przygoda z zmianami biosa w Palicie , ale nie powiem jest to ciekawe doświadczenie , chwile strachu gdy wgrywa się bios do karty i odpał kompa bardzo przyjemny dreszczyk .