Fractal Design Define R2

W tym dziale zamieszczamy testy, recenzje dotyczące chłodzenia komputera. Tu znajdziesz szereg ciekawych informacji, zapoznasz się z uzyskanymi wynikami, które być może pomogą w podjęciu trafnej decyzji podczas wyboru chłodzenia.

Regulamin działu
Pamiętaj, że wszystkie porady umieszczone na tym forum wykorzystujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Administrator forum AAC jak również użytkownicy nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne szkody wyrządzone w skutek zastosowania jakiejkolwiek porady umieszczonej na tym forum. Prawa do publikowanych tekstów należą do ich autorów. Zabrania sie kopiowania/powielania tekstów, ich fragmentów, artykułów i opisów oraz pozostałych treści bez zgody autora/autorów

Postprzez Didusieq » 19 mar 2010, 11:03

Witać, powitać.

Po przestudiowaniu wielu artykułów na temat tej budki jak i biorąc pod uwagę że w niedługim czasie będę zmieniał wystrój swojego biura postanowiłem zakupić mniejsza obudowę niż moja szafa i wybór padł na FD Define R2.

Przy okazji postanowiłem coś nie coś napisać na temat tej zbierającej dobre opinie obudowy. Na początek pudło w jakim była dostarczona. Nie budzi zastrzeżeń, czarna, mały napis żeby nie było wątpliwości co się w niej znajduje:

Czysto, schludnie i ekologicznie. Obudowa zabezpieczona dwoma piankowymi elementami i folią. Dodatkowo przedni panel został osłonięty specjalną przylepną folijką za co dodatkowy plus.

Po krótkiej walce z paczką naszym oczom ukazało się to:

Prawda że ładna? Krótko opiszę. Obudowa spasowana bardzo dobrze, sama blacha sprawia super wrażenie, półmatowy lakier. Górna ścianka lekko się wgina pod naciskiem ale ogólnie jest dobrze. Poza tylną ścianką i miejscem na wentylator w "podłodze" obudowy wszystkie otwory pozasłaniane. Przedni panel idealnie wykonany, wszędzie maty, filtry i gumki wyciszające. Drzwiczki zamykane na magnes co wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem. Za drzwiczkami dwie mniejsze "furtki" na dwa wentylatory zamykane na zameczek dociskowy, również super (dolne troszkę odstają). W środku czarno-biało. Przewody prowadzące do przedniego panelu są giętkie więc łatwo nimi operować.

Nie zastanawiając się długo wziąłem się za przeprowadzkę. Nie będę rozpisywał szczegółów bo nie ma sensu. Efekt końcowy jest taki:

No i niestety trochę się naklnąłem. Jakby Fractal był tak wykonany, ale był Big Towerem, dostałby ode mnie 10/10... Ale nie dostanie. Ciasno jak na chłopa z dużymi, spracowanymi łapami! :P Być może łatwiej by było jakbym komputer składał od nowa, ale nie chciało mi się ściągać Thermalright z procesora. Osobnym problemem są bardzo sztywne kable od zasilacza. No i właśnie, zasilacz. Obudowa nie jest przystosowana do długich zasilaczy! Trochę to rozczarowuje biorąc pod uwagę cenę i jakość wykonania obudowy (nie jest to buda z Tesco). Na dole obok otworu wentylatora zasilacza jest jeszcze kratka do zamontowania wentylatora 12cm, z takim sprytnym beznarzędziowym montowaniem. Niestety kratka ta przeszkadza przy zamontowaniu długiego zasilacza. W związku z tym pozbyłem się niesfornej kratki i w to miejsce przykręciłem zaślepkę wentylatora z góry. Tam już jest wentylator jak widać. :) W zasadzie jedyny, większy problem z którym uporałem się dość szybko. Ponieważ mam długi zasilacz, jeden z otworów przeznaczonych na wyprowadzenie kabli "za plecy" płyty głównej został zasłonięty co powoduje dość duży bałagan na dole w kablach. Jako że to nadal jest wynikiem nieobsługiwania długich zasilaczy, jest to ta sama wada. No i niesforne gumki na tylnej ściance. Ja niestety nie mam dwóch włożonych bo nie utrzymały się na miejscu.

Jeszcze jeden mankament. Otwór na kabel do zasilania procesora. Po co on jest? Dla ozdoby? Za otworem jest zagięta blacha i konia z rzędem temu co przeciągnie tam kabel do zasilania procesora. U mnie jak widać jest puszczony góra obok wiatraka.

Później poszło wszystko ładnie. Nie robiłem zdjęcia pleców płyty głównej bo nie ma sensu. Jest tam jeden wielki pęk kabli spięty rzepem dołączonym do obudowy. Mogłoby tam być nieco więcej miejsca ale nie narzekajmy. Tacki na napędy nie zasłaniają otworów przez które wieją wiatraczki z przedniej ścianki (tam założyłem dwa wiatraki FD Silent dołączone do obudowy). Po prostu jest to tak skonstruowane że tacki są w miejscach użebrowania konstrukcji. Wentylatory maja maks. 800 obr./min. więc są bezgłośne.

Na plus:
- wykonanie
- dbałość o szczegóły
- ciche wentylatory w zestawie
- pół metra na wysokości uszu nie słychać komputera
- świetny, minimalistyczny design

Na minus:
- brak obsługi długich zasilaczy (ale u mnie działa :P)
- brak diody aktywności dysku (zamiast diody włączonego komputera zrobiłem aktywność dysku - jak
komputer włączony to chyba każdy widzi ;))
- brak głośniczka systemowego (dla ludzi którzy słuchają BIOSu ;))
- brak przycisku Reset
Ostatnio edytowany przez Didusieq 20 mar 2010, 20:23, edytowano w sumie 6 razy

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
G.Skill Ripjaws DDR3 8GB 1600MHz CL9 1,5V
MSI GTX 550 Ti
Creative X-Fi Titanium HD
Seagate ST3500418AS 500GB
LanCool K58
Be Quiet Pure Power L8-CM-530W
Didusieq
Gold user

Postprzez szymon.s » 19 mar 2010, 11:51

Drugi minus, który niestety odciągnął mnie od zakupu tej skrzyneczki to niemożność zamknięcia drzwiczek przy zainstalowany kontrolerze wentylatorów w zatoce 5.25".
szymon.s
Gold user

Postprzez Chupacabra » 19 mar 2010, 12:10

Trzeci minus - brak wyjmowanej/ wysuwanej płyty do montażu płyty głównej.
GA-EP41-UD3L, E5200 2,5GHz @ 3,75GHz, AC Freezer xtreme, 2x2GB Patriot LLK 800MHz @ 4-4-4-12, Asus 9800GT + Thermaltake DuOrb, Seagate 7200.12 500GB + 250GB, Chieftec 400W, Raidmax Smilodon :)
Chupacabra
User

Postprzez Didusieq » 19 mar 2010, 12:44

Może dziwnie wygląda ale wywaliłem wszystkie tacki na HDD z budy bo to zawsze jakieś miejsce gdzie się zawiruje powietrze. Przednie dwa wiatraki działają na maksimum a i tak ich nie słyszę. A tak to wygląda teraz. Jednak kolor Titanium sprzętu Hi-Fi i Fractala nieco inaczej interpretowany.

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
MSI GTX 550 Ti
LanCool K58
Didusieq
Gold user

Postprzez Bodek » 19 mar 2010, 18:18

Ładniutko to wszystko wygląda, a samo chłodzenie procka i jego otoczenie można stawiać za wzór do naśladowania <ok>
Bodek
Moderator

Postprzez Didusieq » 19 mar 2010, 18:37

Dopracowałem kable

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
MSI GTX 550 Ti
LanCool K58
Didusieq
Gold user

Postprzez Bodek » 21 mar 2010, 10:05

Znacznie lepiej <ok>
Bodek
Moderator

Postprzez Didusieq » 21 mar 2010, 16:59

Jak tak dalej pójdzie to co tydzień będę musiał odkurzać filtry obudowy. Już po 3 dniach trochę się tam nazbierało. I pomyśleć że wcześniej lądowało to w kompie albo przelatywało przez niego w pewnym stopniu. :/

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
MSI GTX 550 Ti
LanCool K58
Didusieq
Gold user

Postprzez Dalessi » 21 mar 2010, 17:33

Niestety będziesz musiał. Ja się zapomniałem w moim Cooler Masterze i zamiast po 1 tyg to po 2 tygodniach odkurzyłem wszystko.... MASAKRA ile tego kurzu tam było.. a skąd się to bierze nie mam pojęcia
Intel Core 2 Quad Q6600 2,40 Ghz @ 3,0 GHz Scythe Katana 3|||Asus Commando|||OCZ Platinum 4x 1GB|||Sparkle GTX 260|||Samsung HD642JJ|||Asus SupremeFX|||Modecom Feel III 500w|||Cooler Master CM690 II Advanced

MODYFIKACJE NADCHODZĄ !!
Dalessi
Silver user

Postprzez Von Slavek » 21 mar 2010, 19:13

MASAKRA ile tego kurzu tam było.. a skąd się to bierze nie mam pojęcia

Jest a to prosty sposób, wentylatory wyciągające powietrze muszą chodzić wydajniej niż te które wtłaczają powietrze.
Von Slavek
Silver user

Następna strona

Powrót do Recenzje