Ostatnimi czasy grając w mega produkcje wielkich koncernów , przypomniałem sobie o latach 90.
Dziś gra z mojej młodości Another World , przeszkoda jest tylko jedno potrzebny Dosbox taki mały programik co emuluje 486 i takie tam procesorki.
Another World
(pierwszy raz grałem na Amidze 500 kolegi)
Gra zręcznościowo-przygodowa 2D, . nikomu w tych czasach nie śniło się o dzisiejszym 3D , stworzona przez Delphine Software i wydana w 1991 roku.
14 kwietnia 2006 roku została wydana wersja przeznaczona na Windows XP/ME/2000/98 z grafiką w wysokiej rozdzielczości oraz z poprawioną grafiką tła. W obecnej wersji grafika została poprawiona z rozdzielczości 320x200 do maks. 2048x1536, wzbogacona o nowocześniejsze tła i jest dużo płynniejsza.
Obecnie gra została wydana do publicznego użytku na GameBoy Advance – jej obraz jest dostępny za darmo w Internecie.
(co już świadczy o samym kunszcie gry)
Lestera Knighta Chaykina to postać która sterujemy na filmiku początkowym w jakimś tam laboratorium wybucha jakieś urządzenie i lądujemy na obcym świecie i zaczyna się zabawa .
W każdym momencie gracz może oczekiwać nagłej śmierci (zwykle zobrazowanej w zbliżeniu przez krótką animowaną scenkę). Gracz ma nieskończoną ilość żyć i po śmierci kontynuuje grę od początku aktualnego etapu, a nie gry, co było rzadkością w czasach braku zapisów stanu gry w dowolnym momencie .Mimo że przez całą grę nie pada żadne słowo, postaci komunikują się między sobą i wyrażają emocje za pomocą wyrazu twarzy, gestów i działań. Gra ukazuje brutalność i okrucieństwo pozaziemskich wartowników, strach bezbronnych więźniów (gracza i pozaziemskiego obcego), którym grożą strażnicy i uczucie paniki, nieuchronnie zbliżającej się zagłady i smak oswobodzenia. Te uczucia powodują podjęcie próby ucieczki przez gracza i jego pozaziemskiego towarzysza z jednej klatki. Później powstaje między nimi coś na wzór przyjaźni gracz jest odpowiedzialny za obcego, a obcy za gracza.
Sposób grania - no powiem wam tyle trzeba spróbować .
Stworzenie gry zajęło dwa lata. Gra była tworzona, z wyjątkiem udźwiękowienia, przez jedną osobę, Erica Chahi. Kiedyś tworzenie gier było łatwiejsze dla programistów, bo te nie wymagały skomplikowanych algorytmów. Jednak już nawet w 1991 gry komputerowe były częściej tworzone przez zespoły profesjonalistów niż przez jednego człowieka. Chahi zaprojektował grę, zaprogramował i stworzył do niej grafikę wektorową. Udźwiękowienie gry zostało zrealizowane przez jego przyjaciela, Jeana-Françoisa Freitasa.
Pierwsza moja przygodówka do której wróciłem po nawet sam nie wiem ilu latach .
Text broń boże nie jest mój większość rzeczy znalazłem w wiki, jeżeli macie czas w pracy macie jakieś urządzenia do grania polecam naprawdę warto traktujcie to jako ciekawostkę.
Jak to mówi mój znajomy serdecznie polecam wytrwale ostrzegam czy jakoś tak .
Acha link do strony z wersja z 2007
http://www.anotherworld.fr/anotherworld_uk/index.htm
materiały użyte z Wikipedia

![Bardzo szczęśliwy [smilie=biggrin.gif]](./images/smilies/biggrin.gif)