Jakie chłodzenia procka, które wspomoże chłodzenie MB

Wszystko co jest związane z chłodzeniem CPU. Procesor się przegrzewa lub zmieniłeś płytę, kupiłeś nowy procesor i nie wiesz jakie chłodzenie dobrać? Tu pomagamy rozwiązać takie problemy.

Regulamin działu
W tym dziale "Chłodzenie procesora" możesz pisać bez rejestracji. Utwórz nowy temat lub odpowiedz w już istniejącym. Pamiętaj, że jeśli piszesz bez rejestracji Twój temat, post pojawi się dopiero po zaakceptowaniu przez administratora lub moderatora forum. Zanim napiszesz w tym dziale zapoznaj się z ogólnym regulaminem forum.

Postprzez MacWolf » 07 wrz 2010, 15:24

Jako nowy user tego forum, witam wszystkich!!!
Potrzebuje pomocy w doborze chłodzenia C2D E8400 na Asusie P5Q-Deluxe.
Musze wyciszyć kompa, bo musiałem go przenieść do "salonu":P i zamknąć obudowę.
Temperatury na boxowym są w miarę, bo w IDLE ok 35 st, w orthosie po ok 10 min 60 st. i wiadomo ciut wyje.
Martwi mnie temp. MB, na AsusProbe2 pokazuje w idle 43-45, jak posiedzę na Wowie z godzinę, to i pod 50 jest. (Asus domyślnie ustawił, w tym progu, alarm na 45 st. temp MB)
Szukam jakiegoś cichego chłodzenia procka, które dodatkowo ostudzi płytę główną.
Niby płyta ma w pip miedzianych raditorów i heatpipe'ów i nie wiem czy taka temp. to dużo czy mało, nie chciałbym jej sfjczyć.
Dodam, że obudowa to midi raczej noname (albo jakiś modecom stary), nie ma żadnych dodatkowych wentyli, na grafie jest Arctic Cooling Accelero S1 Rev. 2 z dedykowanymi wiatraczkami (cicho i zimno), zasiłka też zmieniona Chieftec APS-700C z 14 cm wiatrakiem (tez cisza, stara 450-tka już dawała ostro po uszach), kable w oplotach poukładane, w ścianie bocznej na wysokości procka kratka. OC wchodzi w grę.

Dzięki z góry za wszelkie sugestie....
Ostatnio edytowany przez MacWolf, 07 wrz 2010, 19:33, edytowano w sumie 1 raz
MacWolf
New user

Postprzez Bodek » 07 wrz 2010, 19:00

Witam. Nie napisałeś jaki jest przeznaczony budżet na to chłodzenie więc wystartuję z górnej półki :smile:
Jeśli szukasz naprawdę cichego, porządnego chłodzenia to proponuję Noctua NH-U9B SE2 lub większy brat Noctua NH-U12P SE2
Bodek
Moderator

Postprzez MacWolf » 07 wrz 2010, 19:42

Tez się zastanawiałem na Noctua.
Z tego widziałem wersje SE2 maja po 2 wentyle i muszą robić niezły przeciąg w budzie. Wyczytałem też, że mogą być ustawione poziom lub pion.
Znalazłem jeszcze Scythe Samurai ZZ SCSMZ-2000 ten dmucha na MoBo.
Dzięki podpowiedź jeszcze muszę poszperać w necie moze sie na coś zdecyduje....
MacWolf
New user

Postprzez Bodek » 07 wrz 2010, 20:12

Samurai ZZ taż fajny jest jednak na schłodzenie chipsetu za jego pomocą raczej nie licz. Lepiej zrobić dobry przeciąg w obudowie za pomocą dodatkowych wentylatorów...
Bodek
Moderator

Postprzez romek71 » 08 wrz 2010, 20:10

Dokładnie kolega@ Bodek ma rację trzeba zrobić większy przeciąg w obudowie,ewentualnie jeśli czujesz się na siłach żeby takie coś zrobić to można zawsze zdemontować układ chłodzenia płyty głównej i wymienić oryginalną pastę termoprzewodzącą na mostku północnym i południowym na coś lepszego co z reguły daje spadek temperatury.:D Oczywiście wymagało by to demontażu płyty głównej.
MOBO:Asus Crosshair V Formula
CPU:AMD FX-8150 BE
GPU:VTX HD 7970 X-Edition
RAM:Goodram 2x2GB DDR3 2000 MHz
HDD:Western Digital 1600AAJS,2500AAKS,5000AAKS
AUDIO:Asus Xonar D2X
DVD:LG DVD-RAM GH22NS50
MONITOR:LG Flatron E2350V(LED)
PSU:Seasonic X-750
BUDA:CoolerMaster ATCS 840
romek71
Silver user

Postprzez Crypt » 09 wrz 2010, 21:17

Moim zdaniem to zadna temp., ktora mozna sie martwic. NB na tej mobo spokojnie moze pracowac przy 60stC i nic mu nie bedzie. W Asus PC Probe sa domyslnie ustawione takie wartosci, mozesz je nieco podniesc w ustawieniach APP i bedzie ok. U mnie ta moim Maximusie po o/c srednio jest w idle 35stC a w stresie ok 55stC i tak ma byc.

Zmiana chlodzenia na NB jest w tym wypadku bez sensu. Mozesz ewentualnie zamontowac jakis wiatraczek 40-50mm na radiatorze wpiety na 5V aby byl tylko ruch powietrza i tez bedzie ok.

Zmiana chlodzenia na CPU to juz inna bajka, a jesli masz mala bude, to wez Noctue w wersji NH-U9B SE2 - wejdzie nawet do malych obudow a do tego dosc wydajne :)
Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Powrót do Chłodzenie procesora