Karta ATI ASUS EAH 4850 512MB chłodzenie najlepiej miedzią

Tematy związane z chłodzeniem karty graficznej. Chciałbyś podkręcić kartę jednak chłodzenie jest za słabe lub hałas z obecnym chłodzeniem jest nie do zniesienia? Pisz w tym dziale pomagamy rozwiązać takie problemy.

Regulamin działu
W tym dziale "Chłodzenie kart graficznych" możesz pisać bez rejestracji. Utwórz nowy temat lub odpowiedz w już istniejącym. Pamiętaj, że jeśli piszesz bez rejestracji Twój temat, post pojawi się dopiero po zaakceptowaniu przez administratora lub moderatora forum. Zanim napiszesz w tym dziale zapoznaj się z ogólnym regulaminem forum.

Postprzez marinsxx » 28 mar 2011, 14:44

witam,
czy ktoś zastąpił standardowe chłodzenie radiator + wiatrak glaciator czy jakoś tak to się nazywa

proszę o radę na co zamienić - preferuje miedź całkowitą i rozmiar taki aby nie wychodził za kartę [obrys] najlepiej a grubość aby karta się nie połamała... 8-)
i czy jak zmienia się radiator to czy trzeba też poprzyklejać jeszcze radiatory na tą kartę[zasilanie/ram czy co tam] czy sam GPU wystarczy ??

pytanie mam również ile może mieć maksymalną bezpieczną temperaturę pracy taka karta?

kultura pracy przy 50 stopniach i 20 % wiatraka to prawie niesłyszalna..

przy 50 % wiatraka już szumi

przy 60 % i wyżej normalnie jakbym miał miał włączony odkurzacz heh

w czasie gry w total WAR - BITWY to się potrafi zawiesić komp i reset,
moje ustawienia:
w kontroli mam ustawione 90 stopni - Alarm...
i w zależności od temp. mam zwiekszane obroty wiatraka.

pozdro,
czekam na help/rade albo jakiś link gdzie coś więcej można się dowiedzieć co do tej karty :( ^^
marinsxx
User

Postprzez szymon.s » 29 mar 2011, 11:26

Wydaje mi się, że chłodzenie o którym piszesz/myślisz nie będzie wiele wydajniejsze od tego które masz, mam taką samą kartę i dopiero założenie TT PRO wywołało uśmiech na mojej twarzy, zresztą sam się przekonaj test-arctic-cooling-accelero-twin-turbo-pro-t532.html.
MSI-P45 Neo2-FR MOA | Intel Core2 Quad Q9550 | Thermalright Ultra 120 extreme Rev. A | Kingston KHX6400D2K2/4G | Gigabyte GV-N560OC-1GI | Asus Xonar DX | Sennheiser HD 558 | beQuiet Dark Power PRO P8-650W | ST3250410AS x2 RAID0 | Antec 300 mod + Noctua x6
szymon.s
Gold user

Postprzez marinsxx » 29 mar 2011, 13:20

hmm,
ile to TT pro kosztuje ??
jak sporo to może lepiej już kupić nową kartę jakąś cichszą/z dobrym chłodzeniem od razu..+ żeby miała DX11 tylko czy płyta P5Q SE obsłuży nowy DX11??

i czy ten wiatrak oryginalny da się zamienić na jakiś inny czy nie bardzo??
przy małych obrotach kręci się w miarę cicho ale jakby terkocze albo piszczy takie mam wrażenie...wyrobił się??

POzdro.
marinsxx
User

Postprzez Didusieq » 29 mar 2011, 15:46

Płyta główna nie ma nic do obsługi DX11. Lepiej kupić kartę zgodną z DX10 i DX9 niż słabą z DX11 która i tak nie zadziała na minimum 24 kl./s. w grach. TT Pro sam mam i jest za*ebiste. :D POLECAM!!

Wiatraka na tej karcie nie zastąpisz niczym innym.

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
G.Skill Ripjaws DDR3 8GB 1600MHz CL9 1,5V
AMD 7870
Creative X-Fi Titanium HD
Seagate ST3500418AS 500GB
LanCool K58
Be Quiet Pure Power L8-CM-530W
Didusieq
Gold user

Powrót do Chłodzenie kart graficznych