Ostatnio zaczął mnie denerwować dziek z mojej kochanej płyty głównej Asus M2N-SLI ,
jakiś układ Sound max czy coś takiego szumi brzęczy i tyle robi.
Patrze sobie po sklepach i po allegro a tam ,cenny no powiem dość nie mile dla mnie.
Planowałem zakup jakiegoś Sound blastera X-fi albo Asus Xonar ale to już cenny tego drugiego dość zaporowe , to sprawdzam cenny x-fi i też nie jest wesoło ale już lepiej , w pewnym momencie na pewnej stronce wyczytałem że X-fi extreme music i audigy ma ten sam układ odpowiadający za dźwięk . Zacząłem sobie czytać szukać i wykukałem że niejaki Daniel K . ,
stworzył na podstawie oryginalnych sterów mody które zmieniają rodzinę audigy na x-fi , i jeszcze jedno poprawiają znacząco dziwek i przywracają eax w Windows vista ,
Pojawia się konsola do EAX windows Vsita.
Przywracają opcje X-FI CMSS-3D ,X-FI CRYSTALIZER , AUTPU AUDIO QUALITY pojawiają się opcje Sampling Rate od 44,1 do 96 Khz bit depth 16 do 24 .
Na oryginalnych sterownikach od creative audigy brzmi w sumie nie ciekawie po modzie naprawdę można doznać szoku co te karta wyprawia . Nawet w słuchawkach pojawia się dźwięk 3d .
Moja wersja Audigy to 0570 low profile czy jakoś tak ,kupiłem na próbę z allegro za 60 zł ale już pracuje nad Audigy 2 warsie full z DSP na pokładzie wydaje mi się że naprawdę warto za tą sumę kupić to samo co jest dużo drożnej w postaci x-fi a potrafi to samo , a nawet więcej , z obecnością
układu DSP bierze na siebie przetwarzanie dźwięku a tanie x-fi tego nie potrafią .
A teraz o grach ,płynność wzrosła dźwięk jest przepiekany w porównaniu z integrowaną karta dziwerową , słuchawki 3d w nich , bas i jeszcze raz bas wybuchy i co za tym efekty efekty
http://digiex.net/drivers/164-creative-audigy-series-vista-32bit-x86-vista-64bit-x64-drivers-daniel_k.html
Hardware support:
- Audigy series
- Audigy 2 series
- Audigy 2 Value
- Audigy 2 ZS series
- Audigy 2 ZS Notebook
- Audigy 4 series
Druga wersja sterów obsługuje :
Audigy /se/ls/live 24 bit .
U mnie audigy chodzi po modzie na systemie 5,1 ,mi więcej nie potrzeba i jestem z niego bardzo zadowolony i w koncu eax w grach hehehe.