Didusieq napisał(a):A kolega uruchamiał Fotochłopa z SSD? I bazy danych też? Bo ja faktycznie się tym nie bawiłem. Ale w sieci cały czas słychać spowolnienie pracy SSD w warunkach takich jak
domowe. Jak to będzie tak tanie że kupię 500GB za 160 PLN i nie będzie się to zatykało, i szybko zamulało to ok, kupię.

Oczywiście trzeba doliczyć koszt W7 bo tylko ten wspiera w 100% SSD.

Akurat tak, miałem taką okazję. Nasz testowy serwer SQL dostał niezłego wykopa po przeniesieniu bazy na SSD, nie robiliśmy benczmarków, ale zapytania i operacje na danych działały zauważalnie szybciej, dużo szybciej, czego można się było spodziewać, biorąc pod uwagę ogromną przewagę SSD nad HDD w IOPsach. A HDD, na którym wcześniej siedziała baza to też nie był ułomek, SAS 15k rpm.
SQL Management Studio odpalało się prawie że natychmiastowo, Photoshopa też tam wrzuciliśmy dla zabawy, startował dużo, dużo szybciej. Aż się nie chciało oddawać tego SSD (egzemplarz testowy od producenta, chcieli nas namówić na macierze RAID na SSD, ale koszt jest narazie za wysoki).
A jeśli chodzi o spowolnienie, to pod XP i owszem, SSD będzie zwalniał w miarę zapełniania się dysku. Można temu zaradzić odpalająć raz na jakiś czas "garbage collection", który to programik chyba każdy producent udostępnia. Pod Windows 7 jest funkcja TRIM, także nie powinno być z tym problemu.
Mnie wystarczy 60GB SSD na system i aplikacje, dane będę trzymał na HDD. Na wszelki wypadek zachowam Raptora z instalką Windows, gdyby SSD zwariował.