OPinie na temat Enermax 120 mm

Tematyka związana z chłodzeniem obudowy, zasilacza. Nie wiesz jaki dobrać rozmiar wentylatora o jakich obrotach i przepływie powietrza lub po prostu chcesz wyciszyć komputer? Tu znajdziesz odpowiedź.

Regulamin działu
W tym dziale "Wentylatory wszystkie rozmiary" możesz pisać bez rejestracji. Utwórz nowy temat lub odpowiedz w już istniejącym. Pamiętaj, że jeśli piszesz bez rejestracji Twój temat, post pojawi się dopiero po zaakceptowaniu przez administratora lub moderatora forum. Zanim napiszesz w tym dziale zapoznaj się z ogólnym regulaminem forum.

Postprzez marinsxx » 25 mar 2011, 17:20

witam,
co sądzicie o firmie Enermax i które typy polecacie od nich...

chcę wymienić 2 wentylatory 120 mm przód i tył obudowy .
moje założenie to mają być ciche i w miarę dobrą przepustowość-cfm aby miały,

czy ktoś może mi podać jakie wartości dB[decybeli] pracy wiatraka, które są już irytujące dla uszu??

mam tez plan wymiany wiatraka na procku E8400 - kupilem wersje BOX więc mam firmowy wentyl - bo chyba też nieźle wieje/wyje ...jakieś propozycje ??
czy jest sens go wymieniać i będzie ciszej czy bez sensu i cały zestaw zmienić chłodzenia...??

od razu mówię że lepiej jakby było najtaniej hehe przy widocznej poprawie dla uszu...

i trzeci problem karta graficzna mam asusa EAH4850 gladiator 512MB i wydaje mi się że też wyje
więc co by pomogło ...??wentyl/całe chłodzenie czy po prostu kupić inną... 8-)

jak ustawiam full HD monitor i gram w EMPIRE total war, to szczególnie w czasie bitew czasami potrafi powiesić kompa ... no i wtedy jest zgryz ...szczególnie jak wygrywam bitewkę hehe
czy po prostu rozdzielczość zmieniać przed odpalniem gry?? i styka?
marinsxx
User

Postprzez SitaR » 25 mar 2011, 22:14

Co do chłodzenia proca - może być zwykły AC Freezer 7 Pro i zdejmniesz sobie wentyl, czyli będzie pasywnie. Jeżeli masz wentylator nad z zasilacza/obok z obudowy to schłodzi dobrze. U mnie gdy był nad wentyl z zasilatora 2cm wyżej to proc(również E8400) pod obciążeniem miał max 55 stopni.
Co do grafiki - w moim przypadku (PALIT 9800GT)pomogło zwykłe przymocowanie starego 8cm wentyla od Arctic Cooling. Gdyby zostawić tylko ten wentyl i tak głośniejsze jest buczenie wydobywające się z zasilacza :lol:. Jeżeli masz więcej kasy można się pobawić w Accelero S1 + 1/2 wolnoobrotowe wentyle.
C2D E8400@4GHz 1.3v // 9800GT Super+ // 2x2GB DDR2@960MHz // P5N-T Deluxe // HD502HJ Jest moc! :D
SitaR
User

Postprzez Bodek » 26 mar 2011, 17:05

Jeśli Enermax to polecam serie Magma mają bardzo dobry przepływ powietrza i są stosunkowo ciche, a jakość wykonania stoi na wysokim poziomie.
Bodek
Moderator

Postprzez marinsxx » 27 mar 2011, 21:45

witam,
przydałby się jakiś test enermax-a :

1) UCTB12P - PWM

2) UCTB12A - regulacja ręczna

3) Magma - UCMA12

4) UCAPV12A - regulacja ręczna

5) UCAP12P - pwm

najważniejsze informacje: najtańszy sklep z enermax, ile decybeli przy minimalnych i maksymalnych obrotach.

narobią tych wiatraków tyle że nie wiadomo co wybrać... 8-)

no to kto ma takie wiatraki ...? :?:

Pozdro
:ugeek:
marinsxx
User

Postprzez Pudzianblejd » 19 kwi 2011, 17:02

ja mam w obudowie 5x enermax uctb12 . Mogę je szczerze polecić bo jeszcze lepszych wentylatorów nie miałem. Są praktycznie niesłyszalne i mają niezły podmuch. I słychać tylko dysk twardy w moim komputerze a cała reszta praktycznie bezgłośna ; )
AMD Athlon II X2 255||Gigabyte GA-770T-D3L||Kingston 2x2GB DDR3 1333MHz CL9||Gigabyte 8500GT||Samsung F3 500GB||Seasonic S12-500||SilentiumPC Gladius 800W
Pudzianblejd
Silver user

Postprzez Wojtas82 » 08 mar 2012, 15:05

Czesc
Mam bardzo podobny config jak Ty, Ja zrobiłem tak: na e8400 Scythe Ninja - jeśli nie podkręcasz to spokojnie w pasywie chodzi, ja mam profilaktycznie zamontowany Arctic Cooling L12 na nim, Do tej karty graficznej zakupiłem Accelero S1 plus dodatkowe radiatory Zalmana (nie drogie) aby się zmieściło wszystko jak należy no i na wszystko wiatrak Arctic Cooling L12 z przerobioną wtyczką aby móc go podłączyć do karty graficznej i mieć sterowanie automatyczne w miarę obciążenia karty (temp. max. 55-58 a w idlu 36-38 stopni). Do tego zrobiłem Fanswapa w zasilaczu 400W Chieftec i założyłem tam właśnie tego wariata: Enermax UCTB12 TB Silence -120mm
http://chlodzenie-komputera.pl/enermax- ... t,874.html
Szczerze mówiąc jeśli chodzi o głośność to z tym średnio, przy 930 obrotach zdecydowanie wyraźnie go słychać natomiast po zmniejszeniu obrotów na 700 RPM (regulator) jest zdecydowanie ciszej i przyjemniej.
Trochę żałuję bo mogłem kupić jakiegoś Arctic Cooling, mam te dwa wspomniane wyżej już jakieś 2 lata i praktycznie ich nie słychać (ale mają wysokie napięcie startowe).
Wojtas82

Powrót do Wentylatory wszystkie rozmiary