Palit 8800GT 512MB & AC NV Silencer 5 rev.3

W tym dziale zamieszczamy testy, recenzje dotyczące chłodzenia komputera. Tu znajdziesz szereg ciekawych informacji, zapoznasz się z uzyskanymi wynikami, które być może pomogą w podjęciu trafnej decyzji podczas wyboru chłodzenia.

Regulamin działu
Pamiętaj, że wszystkie porady umieszczone na tym forum wykorzystujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Administrator forum AAC jak również użytkownicy nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne szkody wyrządzone w skutek zastosowania jakiejkolwiek porady umieszczonej na tym forum. Prawa do publikowanych tekstów należą do ich autorów. Zabrania sie kopiowania/powielania tekstów, ich fragmentów, artykułów i opisów oraz pozostałych treści bez zgody autora/autorów

Postprzez Bodek » 18 kwi 2009, 11:43

Poradnik jak zamontować AC NV Silencer 5 rev.3 na Palit 8800GT 512MB. Poradnik napisany w całości przez "Crypta" jakiś już czas temu, jednak z uwagi na wciąż niezłą popularność tych kart postanowiłem go tu zaprezentować oczywiście za zgodą autora. Mam nadzieję, że jeszcze posłuży nie jednemu z Was choćby nawet z uwagi na to jak poprawnie przygotować kartę do montażu, rozmieścić radiatory itp..

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Z uwagi na czesto powtarzajace sie pytania i problemy z w/w karta - a w zasadzie jej chlodzeniem - mowie tu o wersji "zlotej" (chodz czasem i w "niebieskiej" sie to zdarza) i moich doswiadczeniach z tym chlodzeniem (cale 4h i wystarczy) pisze krotki a tresciwy poradnik jak sie pozbyc tego koszmarnego "wycia" w naszej budzie.

Mozna to zrobic na 2 sposoby:

1) wypiac posiadany wiatraczek i zalozyc na cooler jakis tani wiatrak 80/92mm np AC
2) zmienic chlodzenie

O ile w 1) przypadku jest to dosc tanie i proste rozwiazanie, to nalezy pamietac, aby wiatraczek ten byl ciagle wpiety, np w system/chasis fan na naszej mobo lub do molexa z zasilacza - kazdy laik powinien sobie z tym poradzic. Dla bardziej zaawansowanych userow polecam opcje 2).

Co nam bedzie potrzebne?

1) AC NV Silencer 5 rev.3
2) cienki srubokret gwiazdka (3x3mm)
3) pilnik plaski 10mm - do czego to zaraz napisze
4) troche checi i umiejetnosci manualnych :)

Oto nasz bohater:

1) Zaczynamy od zdjecia chlodzenia:

Nie bedzie to latwe, bo po odkreceniu srubek trzeba dosc silno "zerwac" cooler. Jakis "chinol" pewnie go przykleil zamiast tylko paste posmarowac :P hehe - rev. 2: Nie przykleil - posmarowali to jakims gownem przypominajacym lakier. Po jego zaschnieciu nie moglem go nawet spirytusem sciagnac ;/ - tu z pomoca przyszedl kobiecy zmywacz do paznokci - wyczyscilem nim rdzen, odtluscilem na koniec spirytusem.

Tutaj uwaga - na jednaj ze srubek trzymajacych glowny radiator z wiatrakiem jest stiker, ktoregozerwanie grozi utrata gwarancji - zanim sciagniemy chlodzenie zalecam jego "delikatne" sciagniecie przy pomocy np pensety i schowanie w bezpiecznym miejscu, na wypadek gdyby trzeba bylo reklamowac karte!

Tak wyglada nasza karcioszka po sciagnieciu chlodzenia:

2) Po sciagnieciu chlodzenia z calej karty (niestety) musimy pamietac, ze nalezy odpowiednio wychlodzic uklady odpowiedzialne za zasilenie - nie jest to konieczne, bo az tak sie nie grzeja zeby tego wymagaly, ale mozna to zrobic jesli mamy pod reka jakies radiatorki - w moim wypadku kostki Zalmana (ktore posiadalem juz z innych kart).

To miejsce z ukladami zasilania na karcie Palita rozni sie od tych w kartach referencyjnych - mowie tu o podobnej recenzji w innym serwisie, zaczynajacym sie na fr.....pl ;) :

Majac komplet kosci Zalmana, poza pokazanymi na rysunki ukladami zasilania, pokrylem rowniez 2 stabilizatory, ktore wczesniej nie byly chlodzone. Z uwagi na ten sam tym co pozostale uwazam ze warto je rowniez wychlodzic (jesli mamy pod dostatniem radiatorkow ;) ). Karta nawet po O/C w tym miejscu sie nie grzeje, jest doslownie "letnia". Kostki Zalmana umiescilem w taki oto sposob:

3) Przystepujemy do montazu chlodzenia, oto i one - AC NV Silencer 5 rev.3:

Tak z gory :)

A tak od spodu:

Na zdjeciu spodu tego nie widac dokladnie, ale spod zostal wypolerowany, dzieki czemu lepiej odbierac bedzie cieplo a co za tym idzie bedzie mozna liczyc na wieksze O/C.

Tutaj uwaga - zakladajac chlodzenie nalezy pamietac, aby kostki silikonowe na pamieci byly maksymalnie przesuniete na kazda ze stron "ramieni" przylegajacych do pamieci. Po zalozeniu chlodzenia nie beda one idealnie pokrywac calych kosci pamieci wiec liczy sie to, zeby je pokryly maksymalnie na ile jest to mozliwe:

Zakladam, zakladam a tu ZONK :/ karta nie dolega idealnie do rdenia i od przedniej strony jest 2mm wyzej niz tyl - ale sie wtedy nawqur...... :geek: Powodem tego byl wystajacy tranzystor na karcie, a w zasadzie za bardzo cofniety do tylu wzgledem chlodzenia (przy kartach np od Galaxy, ten problem nie wystepuje):

Rozwiazanie bylo bardzo proste - nalezalo przypilowac (wspomnianym wczesniej pilnikiem) o 2mm miedzialny spod AC i juz bylo ok - chlodzenie bedzie przylegac w calosci jak nalezy:

Nakladamy paste na rdzen - w moim przypadku to Arctic Silver 5:

4) Po 1,5h spedzonej na montazu - ktory byl w sumie dosc prosty - i rozwiazaniu kilku drobnych "problemow" technicznych mamy IDEALNIE cicha karte. AC NV Silencer rev.3 ma juz dodatkowa koncowke do wpinania zasilania na karcie 4-pinowa, przez co nie trzeba tego poprawiac. Z uwagi, ze konczylem montaz cos po 2 w nocy, zrobilem tylko szybkie testy w 3DMarkach - wyniki w sigu :) Szybkie O/C stanelo na GPU 740MHz / Shader 1850MHz / MEM 2050MHz. Wynik sie pewnie poprawi :geek: bo dalej sie testuje ;)

Tak wygladaja nasze wypociny:

I od spodu:

Podsumowanie:

Jestem bardzo zadowolony z tego chlodzenia - jest maksymalnie ciche, wydajne i rewelacyjnie odprowadza nadmiar temperatury z karty. Po O/C karta nawet nie jest "letnia" - sprawdzane "organoleptycznie" z uwagi na brak mozliwosci oczytu temperatury w tych modelach kart. Wszystko to mamy za ok 19zł (w moim wypadku) + jakies kostki na uklady zasilania (najtansze ok 5-8zł). Stare chlodzenie, a wlasciwie "suszarke" mozemy teraz sobie postawic na polke hehe.

Uwagi i pytania mile widziane, chetnie odpowiem. (to słowa Crypta, mnie nie pytać bo nie wiem :) )
Bodek
Moderator

Postprzez Von Slavek » 13 lip 2009, 20:36

Szkoda że zdjęcia już nie dostępne.
Podczepię sie do tematu ;)
Mam pytanie w sprawie chłodzenia Palita 8800 GT (identyczny jak w recenzji) a właściwe jakie chłodzenie z możliwości najtańszych było by najlepsze? W grę wchodzi właśnie to prezentowane w artykule, Arctic Cooling Accelero X1 oraz Arctic Cooling Accelero L2 Pro? Szczególnie interesuje mnie to ostatnie i czy spokojnie będzie pasowało do Palita 8800GT ?
Von Slavek
Silver user

Postprzez Bodek » 13 lip 2009, 21:01

NV Silencer 5 rev.3 jest już raczej nieosiągalny ale Accelero X1 i Accelero L2 Pro jak najbardziej tak. Jeśli chodzi o wydajność to lepszy będzie Accelero X1 jednak tu mogą się pojawić problemy z montażem (coś może zawadzać i trzeba by zmierzyć na żywym organiźmie :D ) - z przymiarką nie ma problemów, wystarczy wziąć od nas pomierzyć i w razie czego oddać.

Accelero L2 Pro zaś będzie pasować na bank jednak wydajnością nie powala, jeśli karta jest nie kręcona spokojnie da radę przy czym będzie bardzo ciche.

Pozdrawiam
Bodek
Moderator

Postprzez Artur » 13 lip 2009, 21:05

A i tu się mylicie ja mam i mogę odsprzedać za symboliczne pieniądze SIlancera nv 5 :)
Prawie nie używany :) kompletny :)
Tylko muszę go znaleźć :P
// Phenom II X3 720 Black Edition @ 3,5 GHZ //
// Thermalright AXP-140 + NOCTUA NF-P12 + Bolt Though Kit rev.2 //
// Gigabyte GA-MA790X-UD3P //
// Kingston 800 mhz + Qoltec Freeze //
// Bfg 8800 GTS 320 MB //
// Chieftec CF-560-A12C //
// Rebel 9 + NOCTUA NF-S12 3xAF12025L + AK - FC - 06SL //
Artur
Gold user

Postprzez Bodek » 13 lip 2009, 21:18

Miałem na myśli, że NV Silencer 5 rev.3 jest już nie produkowany a tym samym nieosiągalny jako nowy produkt z legalnej dystrybucji. Na stronie Arctic Cooling nie figuruje już w ofercie - arctic-cooling.com/catalog/main.php?cPath=2" onclick="window.open(this.href);return false;">http://www.arctic-cooling.com/catalog/main.php?cPath=2

Osiągalny tylko z rynku wtórnego tak więc jak Artur ma możecie się dogadać :)
Jak pamiętam chłodzenie spisywało się bardzo dobrze, a jego kompatybilność z 8800GT odkrył jako pierwszy Crypt i opublikował to na swojej stronie www po czym rozpoczęła się lawina zakupów tego chłodzenia [smilie=biggrin.gif]

AC na swojej stronie nigdy nie podawał kompatybilności z 8800GT.

Pozdrawiam
Bodek
Moderator

Postprzez Artur » 13 lip 2009, 21:22

Nawiasem mówiąc pracował on właśnie na 8800 gt :) cały miesiąc i od tego czasu leży sobie spokojnie i czeka . :)
// Phenom II X3 720 Black Edition @ 3,5 GHZ //
// Thermalright AXP-140 + NOCTUA NF-P12 + Bolt Though Kit rev.2 //
// Gigabyte GA-MA790X-UD3P //
// Kingston 800 mhz + Qoltec Freeze //
// Bfg 8800 GTS 320 MB //
// Chieftec CF-560-A12C //
// Rebel 9 + NOCTUA NF-S12 3xAF12025L + AK - FC - 06SL //
Artur
Gold user

Postprzez Crypt » 16 lip 2009, 09:54

@bodek Nie masz moze tych fotek u siebie na serwerze? Bo te z fotosika widze powcinalo...
Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Postprzez Bodek » 16 lip 2009, 18:00

Właśnie poszperałem i nie mam fotek na serwerze, ta recka jest z 2007 roku...

Pozdrawiam
Bodek
Moderator

Postprzez Dalessi » 07 mar 2010, 13:28

A ja właśnie to chłodzonko sobie zamówiłem i z tego poradnika skorzystam na 100% :D
Intel Core 2 Quad Q6600 2,40 Ghz @ 3,0 GHz Scythe Katana 3|||Asus Commando|||OCZ Platinum 4x 1GB|||Sparkle GTX 260|||Samsung HD642JJ|||Asus SupremeFX|||Modecom Feel III 500w|||Cooler Master CM690 II Advanced

MODYFIKACJE NADCHODZĄ !!
Dalessi
Silver user

Postprzez Crypt » 07 mar 2010, 15:07

No to fajnie, ze kolejny raz sie do czegos przyda - mimo, ze juz troche czasu ma :)
Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Następna strona

Powrót do Recenzje