PALIT GTS 250 + Arctic Cooling Accelero TWIN TURBO

W tym dziale zamieszczamy testy, recenzje dotyczące chłodzenia komputera. Tu znajdziesz szereg ciekawych informacji, zapoznasz się z uzyskanymi wynikami, które być może pomogą w podjęciu trafnej decyzji podczas wyboru chłodzenia.

Regulamin działu
Pamiętaj, że wszystkie porady umieszczone na tym forum wykorzystujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Administrator forum AAC jak również użytkownicy nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne szkody wyrządzone w skutek zastosowania jakiejkolwiek porady umieszczonej na tym forum. Prawa do publikowanych tekstów należą do ich autorów. Zabrania sie kopiowania/powielania tekstów, ich fragmentów, artykułów i opisów oraz pozostałych treści bez zgody autora/autorów

Postprzez szymon.s » 11 cze 2010, 12:51

No to bzdury gada, bo w oryginalnych wentylatorach od AC TT TURBO PRO nie ma żadnych czujników. Jest jeszcze jedna ewentualność, że w fabryce pomylili kolory i to by wszystko wyjaśniało.
szymon.s
Gold user

Postprzez Holy » 07 lip 2010, 10:36

to ja się podepnę pod temat.
mam asusa gts 250 i zmieniłem to koszmarnie głośne chłodzenie na Arctic Cooling Accelero L2 Pro. Jak kupowałem to zapewniano mnie że jest w pełni kompatybilny z kartą, ale sprzedawca inaczej rozumiał kompatybilnośc niż ja. Mianowicie wyjście zasilania z coolera jest 4 pinowe a karta ma wejście 3 pin. Podłączyłem go bezpośrednio pod zasilacz, ale teraz chodzi cały czas na maxa, a ja nie mam możliwości regulacji obrotów. Odciąłem nawet kabel od starego coolera i połączyłem kolorami z nowym i wpiąłem bezpośrednio do karty, ale dalej nie mam mozliwości sterowania jego obrotami (pewnie odpowiada za nie niebieski kabelek którego nie mam jak podłączyć).

Czy istnieje jakaś możliwość podłączenia tego wentyla do karty tak by była mozliwa regulacja obrotów?

A jeśli nie to czy jest jakiś inny cooler który da się tak podłączyć, poza oryginalnym oczywiście

Z góry dziękuję za sugestie
Holy
User

Postprzez szymon.s » 07 lip 2010, 12:48

Jest możliwość sterowania obrotami wentylatora bezpośrednio z karty przy złączu 3-pin, jest tylko jeden warunek karta musi to obsługiwać. Można spróbować pobawić się programem RivaTuner, jak to zrobić znajdziesz tu.
szymon.s
Gold user

Postprzez Didusieq » 07 lip 2010, 21:38

A najgorsze jest to, ze producenci nie informują o takich ważnych elementach grafik jak sterowanie wentylatorem czy przechodzenie w tryb 2D. :/

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
G.Skill Ripjaws DDR3 8GB 1600MHz CL9 1,5V
MSI GTX 550 Ti
Creative X-Fi Titanium HD
Seagate ST3500418AS 500GB
LanCool K58
Be Quiet Pure Power L8-CM-530W
Didusieq
Gold user

Postprzez Holy » 08 lip 2010, 08:09

Nie wiem czy Riva Tuner cokolwiek da bo jak podłączam nowy cooler bezpośrednio do karty to ani SpeedFan ani HDW Monitor go nie wykrywają. Oryginał oczywiście był wykrywany i jego obroty regulowała karta w zalezności od obciążenia.

Pytanie tylko jak 4 pinowy kabel coolera podłączyć z 3 pinowym wejściem karty graficznej bo moze w tym jest problem
Holy
User

Postprzez szymon.s » 08 lip 2010, 08:50

Czy L2 nie ma czasem dwóch wtyczek 3-pin i 4-pin tak jak jest to w przypadku Twin Turbo?
Jeżeli nie uda Ci się podłączyć bezpośrednio do karty to ewentualnie możesz podpiąć pod płytę i sterować programowo za pomocą wspomnianego speedfan'a.
Jeżeli chcesz się bawić w przeróbki to oznaczenia kolorystyczne kabli są następujące w przypadku AC:
czerwony - zasilanie
czarny - masa
żółty - obroty
niebieski - PWM.
szymon.s
Gold user

Postprzez Holy » 08 lip 2010, 09:50

tak z coolera wychodzi kabel na 4 piny i do niego podłączony jest kabel 3 pinowy, którym ja podłączyłem zasilanie.

ale może ja źle rozumuje. Jeśli niebieski odpowiada za PWM to żeby karta mogła regulować sobie sama obroty on nie musi być podłączony? Czy można go połączyć z innym kablem? np żółtym. Jak podłączam nawet poprzez 3 pinowy do karty to też cooler nie jest wykrywany.
Holy
User

Postprzez szymon.s » 08 lip 2010, 10:10

Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to w karcie masz złącze 3-pin natomiast w chłodzeniu masz dwie wtyczki - 3-pin i 4-pin, więc w/g mnie wystarczy podpiąć jedną wtyczkę 3-pin z chłodzenia do złącza 3-pin karty graficznej i powinno być OK. W razie problemów wrzuć na forum zdjęcie karty graficznej a w szczególności gniazda o którym rozmawiamy.
Kontrola obrotów będzie zarówno na złączu 3-pin jak i 4-pin tylko będzie się odbywać na innej zasadzie. W przypadku złącza 3-pin regulacja odbywa się poprzez obniżenie napięcia zasilającego, natomiast w przypadku złącza 4-pin - poprzez modulację szerokości impulsu.
Podłączając chłodzenie pod złącze 3-pin, przypuszczalnie nie obędzie się bez zabawy programem RivaTuner.
W programie Fanspeed nie ma możliwości zdefiniowania profilu pracy wentylatora na karcie graficznej.
szymon.s
Gold user

Postprzez Holy » 08 lip 2010, 19:54

Spróbowałem jeszcze raz. Podłączyłem zasilanie coolera przez kabel 3 pinowy do karty i uruchomiłem Riva tuner. Robiłem wszystko zgodnie z zamieszczoną powyżej instrukcją aż do trzeciej strony do punktu Configuring Automatic Fan Control.
W poradniku widocznych jest 7 wykresów. U mnie są tylko 4 pierwsze czyli nie mam monitora obrotów :(

Czy jest możliwe że coś źle podłączyłem? Może ten niebieski kabelek trzeba gdzieś podłączyć, pytanie tylko gdzie?
Holy
User

Postprzez szymon.s » 08 lip 2010, 20:34

Pytanie zasadnicze, czy wentylator się kręci?
Jeżeli się kręci to czy da się regulować jego obroty za pomocą tego suwaka w RivaTuner?
Obrazek
Jeżeli się da to kontrola obrotów działa i można się bawić dalej, jeżeli nie - to nie ma co brnąć dalej, tylko poszukać innego źródła kontroli obrotów, np. podłączając wentylator do płyty głównej.
Jak nie chcesz się grzebać w profilach wentylatora to zaznacz w zakładce 'Fan' opcję 'Auto' i masz automat.

W poradniku widocznych jest 7 wykresów. U mnie są tylko 4 pierwsze czyli nie mam monitora obrotów

Możesz go dodać klikając setup
Obrazek

i dodając zaznaczając "ptaszek" z lewej strony przy 'Fan speed'
Obrazek

Może ten niebieski kabelek trzeba gdzieś podłączyć, pytanie tylko gdzie?

Nie podłączysz go, bo ta karta nie obsługuje kontroli PWM.
szymon.s
Gold user

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Recenzje