Dzisiaj podczas okresowego odkurzania komputera postanowiłem sobie przesmarować chłodzenie na karcie graficznej nową pastą .
Karta graficzna jest to PALIT GTS 250 , w którym standardowe chłodzenie jest dość marne i bardzo głośne , jakiś czas temu zakupiłem Arctic Cooling Accelero TWIN TURBO .
Co mogę powiedzieć po dłuższym użytkowaniu , jestem bardzo zadowolony temperatury są bardzo dobre o głośności nie wspominając , cisza i spokój .
Do chodzenia jest dołączony zestaw radiatorów na pamięci , karta oryginalnie nie posiada żadnego chłodzenia pamięci , nie ma na nich nic .
Co do jakości taśmy na radiatorach nie mogę powiedzieć złego słowa nie odpadły i muszę się przyznać że nie odtłuściłem powierzchni pamięci ,tak że jest to bardzo dobra taśma
termo-przewodząca .
Po zamontowaniu wygląda to tak :
144
Chłodzenie nie jest przystosowane do tego rodzaju grafiki , wiec musiałem dołożyć radiatory na sekcje zasilania zastosowałem stare które wygrzałem z czeluści piekielnych Primecooler Memory Cooler PC-RHS4 , taśmę AkASA dwustronną termo-przewodzącą .
Tak to wygląda po montażu radiatorów .
Samo mocowanie głównego chłodzenia pasuje w 100 % rozstaw i nie ma żadnych kłopotów z założeniem , jedynie mogą być delikatnie powyginane łapki w które się przykręca śrubki dlatego trzeba to robić z wyczuciem , one się wyprostują po dokręceniu .
Sama konstrukcja chłodzenia jest bardzo prosta , 4 rurki heatpipe ,duża ilość żeberek , zapewnia odpowiednie odprowadzanie ciepła , wentylatory maja bardzo dobra kulturę pracy słychać je od 60 % mocy ale bardzo nie meczą przy 90% już powoli zaczynaj przeszkadzać ale da się wytrzymać .
143
145
Zdjęcie u góry pokazuje czarne gumki które znajdują się na końcach blaszek w które wkręca się śrubki mocujące , jest to bardzo ważny element i należy o nim bezwzględnie pamiętać, on nam ustala silę docisku do układu na karcie i nie pozwala zmiażdżyć śrubkami GPU , jak widać na zdjęciach wyżej układ nie posiada żadnej osłony i naprawdę łatwo go uszkodzić.
Gumki bardo łatwo się mocuje jest na blaszkach naniesiony klej , widać producent stara się o klienta.
Co do osiągów karty i podkręcania , wszystko jest bardzo zbliżone do tego tematu
http://www.aac.com.pl/forum/moje-perypetie-gainward-gts250-accelero-t70.html
karty w konstrukcji i układach są identyczne , w osiągach również ,a jeżeli chodzi o temperatury to w systemie karta ma około 48 stopni w stresie dochodzi do jakiś 65 stopni , ale musicie wziąć pod uwagę że u mnie główny radiator procesora jednak podgrzewa kartę , dmucha on u mnie na pamięci i chipset płyty i przy okazji to wszystko idzie na grafikę .
Po zamontowaniu całości karta wygląda tak :
146
Całym sercem polecam AC TWIN TURBO każdemu cenna nie jest wygórowana a satysfakcja jest gwarantowana