Udało mi się w końcu dorwać tego Phenoma II x3 720 BE , wiec zacząłem testować na co go stać na mojej starej ukochanej płycie głównej na Nforce 570 czyli trochę zabytek już .
Procesor startował od kopa po włożeniu do płyty , i tu zaczynają się pojawiać problemy warsie procesora Black Edition ale płyta pozwala w biosie zmieniać mnożnik ale w ogóle go nie uruchamiała w realu , tak jakby możliwość była ale tylko na niby.
No to załamany podkręciłem szynę ale cóż z tego jak tylko maks na tą płytę prze NB jest 240 to zrobiło się jakieś 3,3 ghz i procesor zresetował komputer i tyle nie wstaje jakby się zjarał.
To była porażka na całości próby resetu bios i milion innych rzeczy nic procek trup i koniec nie wstaje załamałem ręce ale z dawnych lat pamiętałem sposób na lodówkę
Włożyłem procesor do pudełeczka i wsadziłem do lodówki na jakieś 10 minut do zamrażalnika
( próby naśladowania odradzane naśladować w przypadkach ekstremalnych ) lodowatego włożyłem do płyty i procesor ożył jeszcze miał problem przez dwa starty z wejściem do biosu ale potem zaczął pracować normalnie ,czemu nie wiem ale to mi jedyna znana metoda reanimacji procka .
Brak możliwości zmiany mnożnika nie pozwalał osiagnąć granicy 3,6 która sobie zaplanowałem , udało mi się znaleźć na jakimś niemieckim forum ,a z niemieckiego wiem tyle co nic program o nazwie PhenomMsrTweaker i proszę państwa płyta która nie widzi jaki ma procesor w sobie i jest prawie na zabytkowej technologi pozwoliła postawić go na 3,5 ghz przy napięciu 1,45 rdzenia mnożnik 16x i jest to stabilne jak skała ,seryjnie procesor idzie na 2,8 ghz .
Pokręcanie tego procesora odbywa się na zasadzie szyna i napięcie bios mnożnik Windows , jest to najlepszy sposób ponieważ kręcenie wszystkiego z Windowsa powoduje zawieszenia go i ogromne kłopoty z powrotem do ustawię które działają w biosie wystarczy skręcić szynę i procesor ozywa razem z Windowsem potem można skręcić mnożnik pod Windows w programiku co podałem wyżej .
Chwilowo załączam screna z ustawieniami procesora i temperaturami jakie osiąga, działa stabilnie i postaram się wrzucić testy z różnych benchamrkow jak dojdę do lady z Vista wczoraj miała dużo resetów i troszeczkę nie chce dziś ze mną współpracować .
Osiągnięcia dziadziusia ASUSA.

Temperatura na dziadziusiu FReZERKU. Pod Windows

Temperatura na dziadziusiu FReZERKU. Obciążonko

Tylko 8 minut ale powinno wystarczyć temperatura waha się miedzy 55 a 56 stopni .
A i jeszcze dziwna rzecz każdy program inaczej wykrywa częstotliwość procesora tylko cpu z podczas podnoszenia mnożnika zmienia taktowanie procka . Wszystkie funkcje Cool and Quiet wyłączone.
Udało mi się wykonać test 3dmarka musiałem obniżyć taktowania karty dlaczego nei wiem nie chciało zakończyć testu wyrzucało błąd direct-x .
I tak to wygląda :
Wyniki są bardzo dobre ten procesor aż prosi się o zmianę płyty zęby mógł rozwinąć skrzydła

![biggrin [smilie=biggrin.gif]](./images/smilies/biggrin.gif)
Teraz bym kupił AM# i tego nowego Phenoma II x2 550 BE. A jakby mnie było stać to może właśnie jakiegoś 3 jajowca albo 4.