Phenom II X3 720 BE & Asus M2N SLI @ 3,5 GHZ

Tematy związane z podkręcaniem procesora, karty graficznej. Czyli wszystko aby wycisnąć ze swojego sprzętu jak najwięcej mocy.

Regulamin działu
W tym dziale "Overclocking" możesz pisać bez rejestracji. Utwórz nowy temat lub odpowiedz w już istniejącym. Pamiętaj, że jeśli piszesz bez rejestracji Twój temat, post pojawi się dopiero po zaakceptowaniu przez administratora lub moderatora forum. Zanim napiszesz w tym dziale zapoznaj się z ogólnym regulaminem forum.

Postprzez Artur » 04 lip 2009, 14:05

Witam

Udało mi się w końcu dorwać tego Phenoma II x3 720 BE , wiec zacząłem testować na co go stać na mojej starej ukochanej płycie głównej na Nforce 570 czyli trochę zabytek już .

Procesor startował od kopa po włożeniu do płyty , i tu zaczynają się pojawiać problemy warsie procesora Black Edition ale płyta pozwala w biosie zmieniać mnożnik ale w ogóle go nie uruchamiała w realu , tak jakby możliwość była ale tylko na niby.

No to załamany podkręciłem szynę ale cóż z tego jak tylko maks na tą płytę prze NB jest 240 to zrobiło się jakieś 3,3 ghz i procesor zresetował komputer i tyle nie wstaje jakby się zjarał.

To była porażka na całości próby resetu bios i milion innych rzeczy nic procek trup i koniec nie wstaje załamałem ręce ale z dawnych lat pamiętałem sposób na lodówkę :).

Włożyłem procesor do pudełeczka i wsadziłem do lodówki na jakieś 10 minut do zamrażalnika
( próby naśladowania odradzane naśladować w przypadkach ekstremalnych ) lodowatego włożyłem do płyty i procesor ożył jeszcze miał problem przez dwa starty z wejściem do biosu ale potem zaczął pracować normalnie ,czemu nie wiem ale to mi jedyna znana metoda reanimacji procka .

Brak możliwości zmiany mnożnika nie pozwalał osiagnąć granicy 3,6 która sobie zaplanowałem , udało mi się znaleźć na jakimś niemieckim forum ,a z niemieckiego wiem tyle co nic program o nazwie PhenomMsrTweaker i proszę państwa płyta która nie widzi jaki ma procesor w sobie i jest prawie na zabytkowej technologi pozwoliła postawić go na 3,5 ghz przy napięciu 1,45 rdzenia mnożnik 16x i jest to stabilne jak skała ,seryjnie procesor idzie na 2,8 ghz .

Pokręcanie tego procesora odbywa się na zasadzie szyna i napięcie bios mnożnik Windows , jest to najlepszy sposób ponieważ kręcenie wszystkiego z Windowsa powoduje zawieszenia go i ogromne kłopoty z powrotem do ustawię które działają w biosie wystarczy skręcić szynę i procesor ozywa razem z Windowsem potem można skręcić mnożnik pod Windows w programiku co podałem wyżej .

Chwilowo załączam screna z ustawieniami procesora i temperaturami jakie osiąga, działa stabilnie i postaram się wrzucić testy z różnych benchamrkow jak dojdę do lady z Vista wczoraj miała dużo resetów i troszeczkę nie chce dziś ze mną współpracować .

Osiągnięcia dziadziusia ASUSA.

Obrazek

Temperatura na dziadziusiu FReZERKU. Pod Windows

Obrazek

Temperatura na dziadziusiu FReZERKU. Obciążonko

Obrazek

Tylko 8 minut ale powinno wystarczyć temperatura waha się miedzy 55 a 56 stopni .
A i jeszcze dziwna rzecz każdy program inaczej wykrywa częstotliwość procesora tylko cpu z podczas podnoszenia mnożnika zmienia taktowanie procka . Wszystkie funkcje Cool and Quiet wyłączone.

Udało mi się wykonać test 3dmarka musiałem obniżyć taktowania karty dlaczego nei wiem nie chciało zakończyć testu wyrzucało błąd direct-x .

I tak to wygląda :

Wyniki są bardzo dobre ten procesor aż prosi się o zmianę płyty zęby mógł rozwinąć skrzydła :twisted:

Obrazek
// Phenom II X3 720 Black Edition @ 3,5 GHZ //
// Thermalright AXP-140 + NOCTUA NF-P12 + Bolt Though Kit rev.2 //
// Gigabyte GA-MA790X-UD3P //
// Kingston 800 mhz + Qoltec Freeze //
// Bfg 8800 GTS 320 MB //
// Chieftec CF-560-A12C //
// Rebel 9 + NOCTUA NF-S12 3xAF12025L + AK - FC - 06SL //
Artur
Gold user

Postprzez Bodek » 04 lip 2009, 16:41

Wynik dobry <ok> Coraz bardziej podoba mi się ten procek, czyżby pogromca E8400 ? [smilie=biggrin.gif]
Ciągnie nieźle ponad 15k w 3Dmark :shock: a i leciwy już Freezer 64 Pro całkiem nieźle sobie radzi z chłodzeniem. Jestem pod wrażeniem tak trzymać <ok>

Pozdrawiam
Bodek
Moderator

Postprzez Crypt » 04 lip 2009, 19:46

@Artur Twoj problem to zasilka. Stary, markowe 560W to o 10 "markowych" Watow niz producent grafy zaleca dla niej samej (tak w duzym skrocie). Plyta zabytek (prawie) na nForce, do tego procek, ktory mimo 45nm tez swoje bierze + jego o/c, grafa z o/c - niestety - zasilka moze starczac na "styk" i dlatego wywala Ci blad dx9 - cos tam. Widac to rowniez po ty, ze jak nieco skreciles grafe - wszystko dziala ok.

@bodek Nie sadze, zeby pogromca E8400, moze lepiej - jego odpowiednik. 3DMark06 lubi zuda ilosc rdzeni, wiec nie ma sie co dziwic, ze 3 rdzenie to nie 2 rdzenie :) Nie zmienia to faktu, ze procek fajny :P

Pozdr
Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Postprzez Bodek » 04 lip 2009, 20:07

Tu możesz mieć rację odnośnie ilości rdzeni procesora. Ale aby się o tym faktycznie przekonać proponuję nowy temat o wydajności samego procesora. Może potestować moc obliczeniową procka programem Super PI ? Temat zapodany - potrafia-nasze-procki-czyli-test-programem-super-t121.html

Pozdrawiam
Bodek
Moderator

Postprzez Didusieq » 05 lip 2009, 00:17

Nie tak łatwo. ;)

101
101

Ale to bardzo fajnie że AMD nie odstaje wydajnością i jest tańszy od Intela. Ja od początku stulecia byłem związany z AMD i mnie coś podkusiło na Intela. :/ Teraz bym kupił AM# i tego nowego Phenoma II x2 550 BE. A jakby mnie było stać to może właśnie jakiegoś 3 jajowca albo 4.

AMD musi się podnosić i to z korzyścią dla nas, klientów. Dlatego dopinguję AMD z całej siły. :D

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
G.Skill Ripjaws DDR3 8GB 1600MHz CL9 1,5V
AMD 7870
Creative X-Fi Titanium HD
Seagate ST3500418AS 500GB
LanCool K58
Be Quiet Pure Power L8-CM-530W
Didusieq
Gold user

Postprzez Crypt » 05 lip 2009, 10:27

NIe tylkio Ty, ja rowniez. Poki co na rzie zostaje u mnie Intel :)

Pozdr
Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Powrót do Overclocking