Phenon X3 Asus M2N SLI OVERCLOCING

Tematy związane z podkręcaniem procesora, karty graficznej. Czyli wszystko aby wycisnąć ze swojego sprzętu jak najwięcej mocy.

Regulamin działu
W tym dziale "Overclocking" możesz pisać bez rejestracji. Utwórz nowy temat lub odpowiedz w już istniejącym. Pamiętaj, że jeśli piszesz bez rejestracji Twój temat, post pojawi się dopiero po zaakceptowaniu przez administratora lub moderatora forum. Zanim napiszesz w tym dziale zapoznaj się z ogólnym regulaminem forum.

Postprzez Artur » 18 cze 2009, 15:23

Wczoraj przyszedł do mnie w końcu Phenon x3 8450 , wiec zamontowałem go i zacząłem ochoczo podkręcać , ale niestety jego możliwości zatrzymały się na granicy 2,5 ghz .
Zmiana napięcia i taktowań szyn i dużo innych rzeczy nic nie pomogły procesor nie mógł przekroczyć granicy na szynie 240 mhz.

Temperatura pracy procesora na Freezer 64 pro w stresie dochodzi do granicy 50 stopni co nie jest zbyt magiczną wielkością ale za to grzeje się płyta która przekracza 54 stopnie.

Nie mogłem za bardzo zrozumieć dlaczego procek po przekroczeniu granicy szyny 240 poprostu nie włącza komputera , jest martwy jak rozjechana żaba.

North Bridge Clock te funkcje pojawiły się po włożeniu x3 w płytę , oryginalnie ma 2000 mhz . podkręceniu szyny na 240 wchodzi na 2160 mhz i właśnie ta funkcja nie pozwala na większe podkręcanie jest to granica nie wiem czy jest to tak zrobione ze nie da się jej więcej podkręcić ale wyczytałem ze do konieczności podkręcania Phennów musi zostać obniżona .

Mnoznik Northbridge / Wspolzaleznosc pomiedzy NB i HT

W dostępnych obecnie na rynku modelach Phenoma mnożnik NB jest ustawiony sztywno na wartość wynosząca 9.
Dla zachowania stabilności systemu przy OC zalecane jego absolutne niepodnoszenie ponad wartość 9.
Jego przestawienie (zmniejszenie) nie jest jednak mozliwe takze przy pomocy wlasnego OC-Programu Firmy AMD pod nazwa "AMD Overdrive".
Jedyna droga do jego zmiany pozostaje Bios, ale tutaj tylko niewielu producentow plyt glowych zainplamentowało w nim taka opcje.
Obecnie jedynie 2 modele plyt AM2+ dają taka możliwość i sa to:
* DFI Lanparty UT 790FX-M2R
* Sapphire pure CrossFireX PC-AM2RD790
Ponieważ ustawiony mnożnik 9 dla Northbridge nie daje się jednak generalnie przestawić na każdej płycie AM2+, ogranicza on rowniez automatycznie wartosc mozliwej do ustawienia szybkości dla HT-Link i to dokładnie do poziomu 1800 MHz, co wyraznie odbiega od jej maksymalnej możliwej wartości rzędu 2600 MHz.
A dzieje sie tak z powodu, ze jeżeli wartość HT-Link zostanie ustawiona wyżej niz wartość taktu NB (200x9), to system odmawia kompletnie startu.
Przyczyna tej ograniczającej szybkość HT zależności nie została jeszcze wiarygodnie zdiagnozowana.
Oznacza to jednak w praktyce, ze dla stabilnej pracy systemu z Phenomem wartość taktu NB oraz taktu HT-Link nie powinna przekraczać 1800 MHz, przy czym należy zawsze ustawiać możliwe tu wartości na maksimum dla pełnego wykorzystania potencjału szybkościowego posiadanego systemu.

Tak że dla mnie chwilowo możliwości podkręcania się skończy , albo warsie be praktycznie nie dostępna z 2 raki albo wymiana płyty.
Tylko teraz dalej rodzi się problem która płyta to ma a która nie , jeżeli coś wam wiadomo na ten temat proszę pisać wszelkie informacje o płytach mile widziane .

Starsze płyty maja funkcje CPU/NB frequency ale czy to jest to?

Co do samego działania procesora szybkość przy tym zegarze nie oszołamia ale szybkość ładowania aplikacji 3dmarka 06 jest oszołamiająca praktycznie 2 razy szybciej niż pod x2 6000+.
Postaram się wrzucić testy z 3dmarka i możne super pi .

Obrazek

Test 3dmark 06

Obrazek

Z pewnych źródeł wiadomo ze na tą płytę z wersja biosa 1701 wchodzi PHENOM II hehe :twisted: Trzeba będzie to sprawdzić za jakiś czas . 8-)
Ostatnio edytowany przez Artur 18 cze 2009, 19:55, edytowano w sumie 3 razy
Artur
Gold user

Postprzez Bodek » 18 cze 2009, 17:25

Procek fajny, sam poluję na coś podobnego tylko w wersji BE ale jak wspomniałeś z używanych ciężko trafić bo pewnie się dobrze kręcą to po co ma się ktoś pozbywać [smilie=biggrin.gif]
Co do tego North Bridge Clock to ciekawe info bo przyznam, że nie wiedziałem o tym. Tak więc nie wiem, jak chcesz coś więcej z tego procka wykręcić to zmiana płyty na taką, która będzie umożliwiać regulację North Bridge Clock ? Tylko z tego co się orientuję chipsety nForce w tego typu płytach nie lubią wyższego taktowania fsb jak 240Mhz chyba że się mylę?

Pozdrawiam
Bodek
Moderator

Powrót do Overclocking