Dziś testowałem klasę samą dla siebie Thermalright AXP 140 @ Scythe Kaze - Maru 140 mm @ zapinka pod AM2 Thermalright S .
Link do pełnej specyfikacji:
http://www.aac.com.pl/thermalright-axp1 ... p-584.html
A oto nasz bohater:
Thermalright AXP 140

Jak widać na na zdjęciach poniżej jest to potężne chłodzenie firma Thermalright nie pozwoliła sobie tutaj na żadne oszczędności stworzyła jedno z najwydajniejszych radiatorów na świeci z poziomym montażem wiatraka ( w zestawie nie znajduje się wentylator , wybór należy do kupującego jaki zastosuje), maksymalna wielkość wiatraka który można zastosować to 140 mm tak że pole do manewru potencjalnego użytkownika jest wręcz nieograniczone .
U mnie zastosowany został SCYTHE KAZE-MARU o predkości obrotowej 1900 obr/min i wydajności powietrza na poziomie 104,94 CFM i jest to około 178 metrów na godzinę .
SCYTHE KAZE-MARU 140 mm 1900 obr/min

Kaze Maru stworzył u mnie w obudowie istne tornado , schładzał wszystko włącznie z ramem, chipsetem i układem zasilania , dzięki tak potężnemu nadmuchowi powietrza udało mi się uzyskać szynę HT na poziomie 2,6 GHZ .Co do głośności jest głośno i wietrzno , ale przy takich obrotach nie można się temu dziwić sama wydajność pokazuje jaki to jest potwór , jedyne co można zarzucić to brak 4 pin PWM ale żadna 140 mm tego nie posiada .
Moja płyta główna nie chciała obniżyć wartości obrotów jedynym rozwiązaniem jest dodatkowy regulator obrotów .

6 rurek cieplnych które przebiegając przez całą powierzchnie radiatora i bardzo gęsto usiane żeberka powodują doskonałe odprowadzanie ciepła (efektywnie 12 rurek cieplnych ) .

Wymiary: (dł)145 x (szer)147 x (wys)70.2 mm (sam radiator)

Co do jakości wykonania i precyzji ,nie będę się wypowiadał zdjęcia mówią same za siebie dodam tylko ze cały radiator jest niklowany.
Jest to małe dzieło sztuki

( zdjęcie z mocowaniem pod 775 )

W zestawie znajduje się :
Pasta ,zestaw montażowy (kluczyk), mocowanie wentylatora :
Z seryjnym zestawem mocowania można założyć na :
INTEL: LGA 775, LGA 1366.

Wydawało by się ze tak wspaniałe chłodzeni nie da się zamontować na AM2 AM2+ jednak istnieje taka możliwość , firma Thermalright wypuszcza do swoich radiatorów zestawy przejściówek na rożne typy gniazd , w ten sposób jest to chłodzenie na lata bardzo uniwersalne.
Thermalright S - Type Clip montaż bez wyciągania płyty bardzo wygodny i prosty

Oraz drugi sposób montażu mniej przyjemny musimy wyciągnąć płytę ale jest ona bardziej stabilny i powoduje większy docisk.
Thermalright adapter AM2

Testy (wersja standard ):
Temperatura otoczenia w granicach 22 stopni
Orthos PHENOM II X3 2,8 GHZ DEFALUT

Orthos PHENOM II X3 2,8 GHZ DEFALUT OBCIĄŻENIE

Orthos PHENOM II X3 3,5 GHZ NAPIECIE 1,47

Orthos PHENOM II X3 3,5 GHZ NAPIECIE 1,47

Gra PHENOM II X3 3,5 GHZ NAPIECIE 1,47 czas 40 minut
Za szybko obniżyła się temperatura i nie zdążyłem wcisnąć screena ,ale było tam maks 55 stopni .

A teraz malutkie zdjęcie , jaka jest siła wiatru dzięki temu chłodzeniu i co można zrobić z szynami , (poziome umieszczenie tornada KAZU MARU) weźcie pod uwagę że mam bardzo słabo rozbudowane chłodzenie chipsetu zupełny brak chłodzenia sekcji zasilania , temperatur chipsetu nie przekraczała 50 stopni procesora 56,napięcie mostka podniesione z 1,2 do 1,4
Inne chłodzenia po jakimś czasie dochodziły do granicy 68 i powodowało to zawieszenie się systemu na żadnym innym nie osiągnąłem takich szyn systemowych .
Udało mi się uzyskać 3,7 GHZ na Vcore 1,57 szyna procesora 300 mhz i mostek na 2,7 ghz napięcie 1,45 ,ale temperatura chipsetu skutecznie przeszkadzała w ukończeniu 3dmarka(ale pracuje nad tym żeby podrasować płytę do granic z chłodzeniem ).
Prawie dogoniłem crypta z jego Xenonem@4,5 GHZ (wynik procesora w 3dmark 06)

Pełne chłodzenie kości ram

Delikatnie rozbudowane chłodzenie sekcji zasilania

Bliskość gniazd ram

Thermalright AXP 140 w całej okazałości

Na zdjęciu widać że zamontowałem go żeby nadmuch znajdował się nad kośćmi ram , chciałem schładzać sekcje zasilania ,ale bliskość gniazd ram mi przeszkodziła w tym niecnym celu.
Podsumowanie :
Thermalright AXP 140 jest klasą samą dla siebie, potężny radiator z nieograniczonymi możliwościami nadaje się praktycznie do każdego zastosowania dla zwykłego użytkownika jak i zapalonego podkręcacza.
Jedyna co skutecznie odstrasza to cenna samego radiatora ,plus do tego trzeba zakupić wentylator, i w moim przypadku zapinkę co oscyluje już sumą na granicy 340 zł co nie jest zbyt miłą wiadomością.
Jeżeli ktoś ma zamiłowanie do męczenia komputera i potrzebuje czegoś o potężnych możliwościach odprowadzania ciepła Thermalright AXP 140 jest stworzony dla niego .
Konstrukcja i 12 aktywnych rurek cieplnych , jakość wykonania i przed wszystkim możliwości zrekompensują duży koszt zakupu , firma Thermalright wypuszcza jak widać różne modele zapinek do swoich produktów na rożne typy socetów ,co zapewnia nam że możemy używać tego radiatora do końca naszego albo jego życia:P .
Producent również pozostawia mam wolną rękę na wybór wentylatora ,tylko od nas zależy co założymy na AXP 140 , i jak szybko i głośno będzie to pracowało
Co do montażu jak widać na zdjęciach nie było zbyt dużych kłopotów ,sama płyta nie jest za bardzo rozbudowana ,jedynie bliskość gniazd ram uniemożliwiła odwrócenie radiatora o 180 stopni .
Montaż na zapince typu S od Thermalright przebiega bardzo sprawnie i szybko , zapinka mocuje się w 3 miejscach (jeden środkowy zaczep ustalający )a nie w 1 tak jak to miało miejsce w Kabuto, powoduje to stabilny i pewny montaż dość ciężkiego radiatora .
Podstawa radiatora nie jest wypolerowana na lustro , ale jest bardzo dobrze zrobiona i jeżeli ktoś lubi ,polecam pastę TEMPO i papier ścierny bardzo szybko uzyskamy lustrzana powierzchnie.
Można powiedzieć że jest to zabawka dla dużych dzieci , różnoraki wybór wentylatorów , wielogniazdowość (różne typy zapinek ), możliwość polerki sprawiają że można spędzić dużo czasu na kompletowaniu i udoskonalaniu tego radiatora.
A nie od dziś wiadomo że dzieci lubią budować z klocków
Temperatury zapraszam do zdjęć z testów i wam pozostawię ocenę wydajności tego chłodzenia , dla mnie ona jest doskonała.
A teraz najmniej przyjemna cześć dla mnie ,zdemontowanie całego zestawu i oddanie go właścicielowi
Pozdrawiam

![biggrin [smilie=biggrin.gif]](./images/smilies/biggrin.gif)