Nowe wiatraczki AIMAXX

Tematyka związana z chłodzeniem obudowy, zasilacza. Nie wiesz jaki dobrać rozmiar wentylatora o jakich obrotach i przepływie powietrza lub po prostu chcesz wyciszyć komputer? Tu znajdziesz odpowiedź.

Regulamin działu
W tym dziale "Wentylatory wszystkie rozmiary" możesz pisać bez rejestracji. Utwórz nowy temat lub odpowiedz w już istniejącym. Pamiętaj, że jeśli piszesz bez rejestracji Twój temat, post pojawi się dopiero po zaakceptowaniu przez administratora lub moderatora forum. Zanim napiszesz w tym dziale zapoznaj się z ogólnym regulaminem forum.

Postprzez Bodek » 27 mar 2009, 15:52

W tym temacie chciałbym Wam zaprezentować nową serię wentylatorów Aimaxx, które pokażą się na stronie w weekend. Produkt o tyle jest ciekawy, że za przystępną cenę można nabyć naprawdę dobrze wyposażony wentylator. W zestawie są kołeczki silikonowe oraz adapter redukujący prędkość podobny jak w wentylatorach Noctua czy Xthermal.
W weekend postaram się coś więcej napisać o nich bo seria jest ciekawa.
Wentylator jest stylizowany kolorystycznie pod kątem marki nVidia :D

Mała sesja foto :D
wentylator 120X120X25

sam wentylator
Obrazek

Wyposażenie. Tu mamy cztery kołki silikonowe, cztery podkładki silikonowe pod śrubki i wkręty, jest też adapter za pomocą, którego można zredukować obroty z 1200 do 700 rpm
Obrazek

Możliwość podłączenia, tu mamy do wyboru trzy pin lub molex
Obrazek

Hmm... opakowanie. I tu muszę powiedzieć kilka słów, zazwyczaj nikt nie zwraca uwagi na opakowanie bo i tak po zakupie gdzieś leży w zapomnianym miejscu lub często też jest wyrzucane, jednak estetyka wykonania jest naprawdę na wysokim poziomie. Biorąc do ręki mamy wrażenie, że jesteśmy w posiadaniu niezwykle ekskluzywnego produktu. Wypukłe nadruki, które czuć pod palcami i ciekawy desing oraz kolorystyka sprawiają bardzo pozytywne wrażenie mimo iż sam produkt nie można zaliczyć do najwyższej półki jak np. Noctua, Scythe czy Xthermal... jest to raczej przedział wentylatorów serii ja bym to nazwał Acutake + :D

Obrazek

Obrazek

i narazie tyle, w wolnej chwili postaram się troszkę go przetestować i oczywiście opiszę na forum jak się sprawuje :D . Brak jednak czasu na jakieś profesjonalne testy, wykresy itd.. ale postaram się przybliżyć co nieco na temat tej serii.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
A więc tak, miałem okazję przesłuchać wentylator 120mm z tej serii i muszę powiedzieć że nie ma się za bardzo do czego przyczepić.

Podłączony na 12V bez adaptera pracuje cicho, nie słychać go wcale z odległości około 50cm, zaś przystawiając ucho minimalnie słychać łożysko (bardzo słabo a może mi się wydawało że słychać :lol: ) i podmuch powietrza, który jest całkiem niezły (producent nie podaje jakie są parametry przepływu, na opakowaniu nie ma takiej informacji).

Podłączając na 7V wiatraczek oczywiście kręci nieco wolniej i tu o jakimkolwiek słyszeniu nie ma mowy, przepływ powietrza jednak znacznie mniejszy.

Sprawdziłem też czy wentylator startuje na 5V podłączyłem go poprzez przejściówkę SilentiumPC taką http://www.aac.com.pl/silentiumpc-multiconnector-4pin-na-4x3pin-p-180.html i pracuje poprawnie na 5V.

Podsumowując: całkiem niezły wentylator stylizowany kolorystycznie pod kątem marki nVidia (model - eNVicooler), oczywiście kolor to rzecz gustu i nie każdemu się musi podobać :D , wyposażenie dodatkowe spotykane w droższych wentylatorach.

Wad jak narazie nie stwierdziłem ale to zazwyczaj wychodzi w praniu, wtedy okazuje się po dłuższym czasie użytkowania co tak naprawdę jest warty, jak długo wytrzyma i w jakich temperaturach itd..

Wiatraczki są już na stronie jak zapowiadałem - http://www.aac.com.pl/aimaxx-m-49.html

Aimaxx eNVicooler 80mm 9.8 dBA

Dane techniczne:
* Wymiary: 80x80x25mm
* Poziom hałasu: 9.8 dB/A (z adapterem)
* Poziom hałasu: 12.6 dB/A (bez adaptera)
* Obroty wentylatora: 1000 obr./min. (z adapterem) ± 10%
* Obroty wentylatora: 1600 obr./min. (bez adaptera) ± 10%
* Łożysko: Nanomax Bearing
* Gwarancja: 2 lata
* Zakres pracy: 5~12V
* Wtyczka zasilająca: 3pin lub 4 pin molex

Aimaxx eNVicooler 92mm 9.8 dBA

Dane techniczne:
* Wymiary: 92x92x25mm
* Poziom hałasu: 12.6 dB/A (bez adaptera)
* Obroty wentylatora: 800 obr./min. (z adapterem) ± 10%
* Obroty wentylatora: 1400 obr./min. (bez adaptera) ± 10%

Aimaxx eNVicooler 120mm 9.8 dBA

Dane techniczne:
* Wymiary: 120x120x25mm
* Poziom hałasu: 12.8 dB/A (bez adaptera)
* Obroty wentylatora: 700 obr./min. (z adapterem) ± 10%
* Obroty wentylatora: 1200 obr./min. (bez adaptera) ± 10%
Bodek
Moderator

Postprzez Crypt » 14 kwi 2009, 17:05

Ladnie wyglada, szkoda, ze nie UV :)

Pozdr
Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Postprzez Bodek » 20 kwi 2009, 17:37

A no szkoda :( z tego co wiem nie będzie wersji UV tej serii za to będą we wszystkich popularnych rozmiarach czyli od 40 do 120mm.
Bodek
Moderator

Postprzez Krzysztof » 11 gru 2009, 08:23

Właśnie zakupiłem 2 sztuki tego wentylatora , będą zamontowane na górze ( 140 mm ) i z tyłu ( 120 mm ) zamiast Antec Tricool . Obudowa Antec 300 niedługo powstanie recenzja mojego moda :) Podzespoły powinny przyjść w poniedziałek , a jest ich trochę także troszkę się zmieni w mojej obudowie . Pozdrawiam wszystkich .
Krzysztof
User

Postprzez Bodek » 11 gru 2009, 10:18

W takim razie czekamy na recenzje :)

Pozdrawiam
Bodek
Moderator

Powrót do Wentylatory wszystkie rozmiary