Instrukcja montażu Accelero S1 rev.2 na ATI HD4850

W tym dziale zamieszczamy poradniki związane z branżą chłodzenia. Tu znajdziesz porady oraz instrukcje jak zrobić, zmodyfikować, podłączyć, zamontować itp...

Regulamin działu
Pamiętaj, że wszystkie porady umieszczone na tym forum wykorzystujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Administrator forum AAC jak również użytkownicy nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne szkody wyrządzone w skutek zastosowania jakiejkolwiek porady umieszczonej na tym forum. Prawa do publikowanych tekstów należą do ich autorów. Zabrania sie kopiowania/powielania tekstów, ich fragmentów, artykułów i opisów oraz pozostałych treści bez zgody autora/autorów

Postprzez AAC » 26 kwi 2009, 12:38

Czyli tania lodówka. Instrukcja montażu napisana przez "Crypta" i publikowana już wcześniej na naszej stronie http://www.aac.com.pl/montaz-accelero-s ... -n-38.html

W ostatnim czasie do łask użytkowników powróciła znana i ceniona firma ATI, oferując przy tym bardzo dobre i wydajne karty graficzne w przystępnej cenie czyli: HD4850 i HD4870. Jako dotychczasowy użytkownik kart spod znaku NV, ucieszyłem się :D bo od zawsze byłem jakoś bardziej po stronie "czerwonych" (moja pierwszą grafą z resztą było ATI :D - dawno, dawno temu :D ). Postanowiłem zrezygnować z posiadanego GF 8800GT i przesiąść się na HD4850 (pachnie fanboyowstwem :D ).

Na chwilę obecną na rynku nie ma jeszcze kart z nie-referencyjnym systemem chłodzenia, stąd postanowiłem założyć na zakupioną kartę PowerColor HD4850 system chłodzenia (z reszta dobrze już znany większości użytkownikom) Arctic Cooling S1 rev2...

A oto nasi bohaterowie:

PowerColor HD4850:
Obrazek
Arctic Cooling S1 rev2:
Obrazek

Przed rozpoczęciem montażu zalecam zaopatrzyć się dodatkowo w komplet radiatorów na kości pamięci, gdyż te dostępne w komplecie z chłodzeniem mam nie wystarczą, ponieważ musimy ochłodzić dodatkowo sekcję zasilania - ale o tym później. Ja posiadałem 5 kości Zalmana ze starej karty R9800Pro (te wysokie i jeden niski ;) ).

Przystępujemy do ściągnięcia referencyjnego systemu chłodzenia, odkręcając - UWAGA - wszystkie śrubki, jakie widzimy od spodu karty. Chłodzenie powinno wówczas zejść bez żadnego problemu. Tak wyglądać będzie nasza karta po ściągnięciu chłodzenia:
Obrazek
Należy teraz zwrócić uwagę na sekcję zasilania karty - zaznaczoną na zdjęciu zielona ramką - tutaj cenna uwaga - elementy w tym miejscu są bardzo dobrze rozmieszczone (chłopcy z ATI się postarali :D ) i jeden radiator pokrywa nam 4 kostki na raz, przy tym bardzo dobrze dolegając do nich. Ja zastosowałem dokładnie 5 radiatorów, które idealnie pokryły całą sekcję zasilania:
Obrazek
Teraz wykorzystujemy radiatory, które były w komplecie z zestawem chłodzenia i nakładamy je na kości pamięci:
Obrazek
Ładnie to wygląda, no nie? Niestety za ładnie :/ W tym miejscu pojawił się mały zonk... Otóż, po nałożeniu radiatorów na kości pamięci, przy próbie przymierzenia radiatora AC do karty i sprawdzeniu czy będzie w całości pokrywał rdzeń karty, okazało się, że pierwszy radiator od złącza PCI-E to uniemożliwia. Jedna rurka heat-pipe o niego zawadza i nie da się prawidłowo założyć całego radiatora. Tutaj, mając drugi komplet radiatorów zrobiłem małą roszadę na PCB:
Obrazek
Teraz dopiero wszystko przylega jak należy. W tym miejscu muszę zwrócić uwagę użytkowników, którzy będą chcieli założyć to chłodzenie na HD4850 - jeśli kupujecie 2 komplet radiatorów, starajcie się kupić te o mniejszej wysokości (np. Pentagramy lub słabo już dostępne Zalmany - jak ten mały na zdjęciu) i wykorzystać je do pokrycia kości pamięci a te z zestawu do pokrycia sekcji zasilania. Osobiście polecam Zalmany :D

Tak oto wygląda założone prawidłowo chłodzenie AC S1 rev2 na HD4850:
Obrazek
Nawet nie wiedziałem, ze z góry widać logo AC :D

Z uwagi na to, że należę do użytkowników, którzy wyciskają ósme poty ze swojego sprzętu i będę kręcił kartę ile się da :D musiałem pomyśleć o jakimś wiatraczku, kręcącym się na min obrotów. Pod ręką miałem 2 szt AC 92mm, szybko przerobiłem zasilanie na molex i 5V, dzięki czemu wiatraki idealnie chłodzą cały zestaw i są w ogóle niesłyszalne. Osobiście nie spodziewałem się aż takiego efektu :D , ale sami zobaczcie:
Obrazek
Moim zdaniem wygląda to lepiej, niż przy zastosowaniu chłodzenia Arctic Cooling Turbo Module :ugeek:

A tak wygląda założona grafika w obudowie:
Obrazek

Obrazek

Mimo, że posiadam dość dużą obudowę, niemożliwym było schładzanie zestawu wentylatorem umieszczonym na boku obudowy z prostej przyczyny - nie zmieścił się. Docelowo planuję zakup drugiej karty HD4850 i połączenie ich w CF a wówczas nie będzie konieczne stosowanie dodatkowych wentylatorów na chłodzeniu, bo w CF wydajność przed i po o/c jest prawie taka sama (kilka % różnicy) - wiec moim zdaniem o/c wówczas nie jest konieczne.

Teraz najważniejsza rzecz - co nam dała ta zmiana chłodzenia? Otóż to, że temperatura na referencyjnym chłodzeniu w IDLE oscylowała w granicach 65-70st C (w mojej dobrze wietrzonej obudowie), nie mówiąc już ile było podczas grania, np. w Crysisa. Po zmianie chłodzenia w IDLE mamy tylko 36st C - więc zmiana chłodzenia jest jak najbardziej opłacalna:
Obrazek
Skończyłem dosyć późno i byłem nieco zmęczony moim... "sponsorem" :D podczas pracy, stąd uzupełnię dzisiaj wieczorem informacje o temp po o/c. Mam nadzieję, że ci z Was, którzy będą chcieli zmienić chłodzenie skorzystają z tego poradnika. Uwagi i sugestie mile widziane, chętnie pomogę je rozwiać.

Przepraszam za średnią jakość zdjęć, ale miałem pod ręką dość cienki aparat, stąd niektóre zdjęcia są niewyraźne, ale myślę, że sens merytoryczny pokazują w odpowiedni sposób :D

Pozdrawiam
AAC- Chłodzenie i wyciszanie Twojego komputera
AAC
Admin

Postprzez Crypt » 27 kwi 2009, 09:45

Trzeba dodac, ze pozniej zrobilem V-moda i rdzen tego radka poszedl na 820MHz, przy temp wyzszej (z tego co pamietam) o 2-3st :twisted: Moim zdaniem AC S1 to jedno z najlepszych modeli chlodzenia z AC.

Pozdr
Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Postprzez Bodek » 27 kwi 2009, 18:04

Nie pozostaje mi nic innego jak tylko potwierdzić, że Accelero S1 to jedno z najlepszych modeli chłodzenia tej firmy.
Mimo tego sporo jest jeszcze osób, które mają problemy z montażem tego chłodzenia tak więc na pewno przyda się ta instrukcja jeszcze nie jednemu :)

Pozdrawiam
Bodek
Moderator

Postprzez wondy » 27 kwi 2010, 15:32

Witam.
Od razu zaznacza, że moja wiedza na temat hardware jest dość skromna:)

Zamówiłem także Accelero S1 rev.2

Posiadam kartę HD 4850 ale firmy Gigabyte, odkładnie Gigabyte Radeon HD 4850 1GB (256 bit) DDR3. Ma ona troszkę inny układ. Chodzi mi przede wszystkim o miejsca, gdzie na Twoich zdjęcia po prawo zostały zamontowane radiatory. U mnie wygląda to trochę inaczej. Czy u mnie nie da rady zamontować tam radiatorków? Wyglada tak:
Obrazek
Edit: Znalazłem info, że producent nie przewidział, że ktoś będzie chciał montowac na pamieciach radiatory:/

A radiatory znalazłem takie:
http://zalman.co.kr/eng/product/Product ... ch=ZM-RHS1
Rozumiem, ze te z zestawu się nie nadają?

wentylator też mi będzie niezbędny?

Proszę o pomoc.
Z góry dziękuje.
Pzdr.
wondy
User

Postprzez szymon.s » 27 kwi 2010, 15:50

Jeżeli chodzi o radiatory na pamięci, nie powinno być problemu. Natomiast na sekcję zasilania oryginalne raczej pasować nie będą. Powinny za to pasować radiatorki od Thermalright'a lub Scythe. Dla pewności zmierz rozstaw pomiędzy cewkami i kondensatorami i zapytaj Bodka to coś dobierze.
MSI-P45 Neo2-FR MOA | Intel Core2 Quad Q9550 | Thermalright Ultra 120 extreme Rev. A | Kingston KHX6400D2K2/4G | Gigabyte GV-N560OC-1GI | Asus Xonar DX | Sennheiser HD 558 | beQuiet Dark Power PRO P8-650W | ST3250410AS x2 RAID0 | Antec 300 mod + Noctua x6
szymon.s
Gold user

Postprzez wondy » 27 kwi 2010, 16:16

Chwilka, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem: Pamieć to ta na środku pod wentylatorem tak? A zasilanie po prawo? I które na co będą pasować a które nie:)
Bo wiem, ze producent nie przywidział radiatorów na to coś po prawo:)

Edit:
Kurde, boje się, że nie zamknie mi się obudowa:/ ten Accelero aż tak bardzo wystaje?
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4594-2

A może jest jest jakaś alternatywa dla tego chłodzenia, coś co zmieści mi się w obudowe?
wondy
User

Postprzez Crypt » 27 kwi 2010, 18:16

Jak na foto, wg legendy:

- kolor zielony - PAMIEC
- kolor zolty - GPU
- kolor niebieski - SEKCJA ZASILANIA

Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Postprzez Bodek » 27 kwi 2010, 19:03

wondy napisał(a):Kurde, boje się, że nie zamknie mi się obudowa:/ ten Accelero aż tak bardzo wystaje?
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4594-2

A może jest jest jakaś alternatywa dla tego chłodzenia, coś co zmieści mi się w obudowe?

Jeśli w obudowie, na bocznej ściance masz jakieś wentylatory to może być problem.
AC Twin Turbo PRO zmieści się zaś bez problemu. Pozostaje problem pokrycia sekcji zasilania... Proponuję dokupić komplet radiatorów (odpowiednik wspomnianego Zalmana) PC-RHS2
Bodek
Moderator

Postprzez wondy » 27 kwi 2010, 20:34

Na ściance wentylatora nie mam, ale znalazłem już kilka opinii ze w wąskie obudowy się nie domykają, a nie chciałbym zmieniać swojej Chiefteca, która ma 17,5mm czyli niby za mało:/

A co sekcji zasilania, to nie wiem jak mam na nią założyć te radiatory, bo w moim przypadku praktycznie przylegają one do kondensatorów, jeśli tak to się nazywa. I to są kostki, wielkości kostki do gry:/ no, może ciut mniejsze.

AC TT Pro zamówię. Dzięki.
Mam nadzieje, że nie będzie zbyt wystawało poza grafikę.
wondy
User

Postprzez szymon.s » 27 kwi 2010, 20:50

Wystają praktycznie jedynie rurki cieplne:

Obrazek

Mam HD4850 od Asusa i u mnie TT Pro wystaje jakieś 2cm poza kartę, więc jak nie masz tam wentylatora na bocznej ściance to wejdzie bez problemu.

W Twin Turbo Pro są fabrycznie dołączone dwa wąskie radiatorki, myślę że powinny wejść bez problemu między cewki i kondensatory.

arctic-cooling.com/catalog/images/gallery/twintpro_05h.png" alt="Obrazek" />

a tak powinna wyglądać twoja karta na golasa:

MSI-P45 Neo2-FR MOA | Intel Core2 Quad Q9550 | Thermalright Ultra 120 extreme Rev. A | Kingston KHX6400D2K2/4G | Gigabyte GV-N560OC-1GI | Asus Xonar DX | Sennheiser HD 558 | beQuiet Dark Power PRO P8-650W | ST3250410AS x2 RAID0 | Antec 300 mod + Noctua x6
szymon.s
Gold user

Następna strona

Powrót do Poradniki