W ostatnim czasie do łask użytkowników powróciła znana i ceniona firma ATI, oferując przy tym bardzo dobre i wydajne karty graficzne w przystępnej cenie czyli: HD4850 i HD4870. Jako dotychczasowy użytkownik kart spod znaku NV, ucieszyłem się
Na chwilę obecną na rynku nie ma jeszcze kart z nie-referencyjnym systemem chłodzenia, stąd postanowiłem założyć na zakupioną kartę PowerColor HD4850 system chłodzenia (z reszta dobrze już znany większości użytkownikom) Arctic Cooling S1 rev2...
A oto nasi bohaterowie:
PowerColor HD4850:

Arctic Cooling S1 rev2:

Przed rozpoczęciem montażu zalecam zaopatrzyć się dodatkowo w komplet radiatorów na kości pamięci, gdyż te dostępne w komplecie z chłodzeniem mam nie wystarczą, ponieważ musimy ochłodzić dodatkowo sekcję zasilania - ale o tym później. Ja posiadałem 5 kości Zalmana ze starej karty R9800Pro (te wysokie i jeden niski
Przystępujemy do ściągnięcia referencyjnego systemu chłodzenia, odkręcając - UWAGA - wszystkie śrubki, jakie widzimy od spodu karty. Chłodzenie powinno wówczas zejść bez żadnego problemu. Tak wyglądać będzie nasza karta po ściągnięciu chłodzenia:

Należy teraz zwrócić uwagę na sekcję zasilania karty - zaznaczoną na zdjęciu zielona ramką - tutaj cenna uwaga - elementy w tym miejscu są bardzo dobrze rozmieszczone (chłopcy z ATI się postarali

Teraz wykorzystujemy radiatory, które były w komplecie z zestawem chłodzenia i nakładamy je na kości pamięci:

Ładnie to wygląda, no nie? Niestety za ładnie
W tym miejscu pojawił się mały zonk... Otóż, po nałożeniu radiatorów na kości pamięci, przy próbie przymierzenia radiatora AC do karty i sprawdzeniu czy będzie w całości pokrywał rdzeń karty, okazało się, że pierwszy radiator od złącza PCI-E to uniemożliwia. Jedna rurka heat-pipe o niego zawadza i nie da się prawidłowo założyć całego radiatora. Tutaj, mając drugi komplet radiatorów zrobiłem małą roszadę na PCB:
Teraz dopiero wszystko przylega jak należy. W tym miejscu muszę zwrócić uwagę użytkowników, którzy będą chcieli założyć to chłodzenie na HD4850 - jeśli kupujecie 2 komplet radiatorów, starajcie się kupić te o mniejszej wysokości (np. Pentagramy lub słabo już dostępne Zalmany - jak ten mały na zdjęciu) i wykorzystać je do pokrycia kości pamięci a te z zestawu do pokrycia sekcji zasilania. Osobiście polecam Zalmany
Tak oto wygląda założone prawidłowo chłodzenie AC S1 rev2 na HD4850:

Nawet nie wiedziałem, ze z góry widać logo AC
Z uwagi na to, że należę do użytkowników, którzy wyciskają ósme poty ze swojego sprzętu i będę kręcił kartę ile się da

Moim zdaniem wygląda to lepiej, niż przy zastosowaniu chłodzenia Arctic Cooling Turbo Module
A tak wygląda założona grafika w obudowie:

Mimo, że posiadam dość dużą obudowę, niemożliwym było schładzanie zestawu wentylatorem umieszczonym na boku obudowy z prostej przyczyny - nie zmieścił się. Docelowo planuję zakup drugiej karty HD4850 i połączenie ich w CF a wówczas nie będzie konieczne stosowanie dodatkowych wentylatorów na chłodzeniu, bo w CF wydajność przed i po o/c jest prawie taka sama (kilka % różnicy) - wiec moim zdaniem o/c wówczas nie jest konieczne.
Teraz najważniejsza rzecz - co nam dała ta zmiana chłodzenia? Otóż to, że temperatura na referencyjnym chłodzeniu w IDLE oscylowała w granicach 65-70st C (w mojej dobrze wietrzonej obudowie), nie mówiąc już ile było podczas grania, np. w Crysisa. Po zmianie chłodzenia w IDLE mamy tylko 36st C - więc zmiana chłodzenia jest jak najbardziej opłacalna:

Skończyłem dosyć późno i byłem nieco zmęczony moim... "sponsorem"
Przepraszam za średnią jakość zdjęć, ale miałem pod ręką dość cienki aparat, stąd niektóre zdjęcia są niewyraźne, ale myślę, że sens merytoryczny pokazują w odpowiedni sposób
Pozdrawiam