Co jest uszkodzone ?

W tym dziale zamieszczamy tematy dotyczące sprzętu, czyli płyt głównych, dysków twardych, kart graficznych, itd...

Regulamin działu
W tym dziale "Hardware" możesz pisać bez rejestracji. Utwórz nowy temat lub odpowiedz w już istniejącym. Pamiętaj, że jeśli piszesz bez rejestracji Twój temat, post pojawi się dopiero po zaakceptowaniu przez administratora lub moderatora forum. Zanim napiszesz w tym dziale zapoznaj się z ogólnym regulaminem forum.

Postprzez christylerk » 29 kwi 2009, 10:15

Znajomy przyniósł wczoraj kompa, abym sprawdził podkładając moje części co jest uszkodzone u niego w kompie, bo podczas uruchamiania zatrzymuje się on na czarnym ekranie dosa i cały czas w tym samym miejscu " inicjacja kontrolera USB ". I sprawa wygląda tak : zresetowałem bios dalej to samo, podłożyłem moją kość pamięci i nic i więcej nie podłożyęłm, bo ja mam S775, a on ma AM2. Nie przekładałem tylko mojego zasilacza , bo ciężko odpiąć tą wtyczkę 8-pin bo moje wypasione chłodzenie przeszkadza.

On ma płytę Asus M2N-MX SE ze zintegrowaną grafiką i zostają 3 częsci pod znakiem zapytania : Płyta , procesor i zasilacz tandetnej firmy ColorSit .

Co byście obstawiali ?

Ja bym procesor raczej wykluczył i postawił na płytę główną, bo jak zasilacz wysiada, to są resety lub komp sie nie włąncza wogóle.

Sprawdzałem też kartą diagnostyczną 2 cyfrową i pojawił się numer " 38 " w tym momencie zatrzymania na dosowskim ekranie w odczycie koda to brzmi " Inicjacja wejścia magistrali, IPL, a następnie urządzeń ogólnych - jeśli są takie w systemie " - wygląda na płyę ( chyba )

Pastę też zmieniałem, wszystko podpinałęm na pająka, więc kable od obudowy i obudowa nie wchodzą w grę
christylerk
User

Postprzez Bodek » 29 kwi 2009, 10:36

Też stawiałbym na płytę. Jeśli zatrzymuje się na " inicjacja kontrolera USB " moim zdaniem oznacza to, że coś z tym USB jest nie tak ale mogę się mylić. Kiedyś miałem podobny przypadek, że właśnie na jednym z portów USB było zwarcie. Warto odpiąć wszystko co jest wpięte w te USB i zobaczyć czy jest to samo. Jak nie będziemy coś innego myśleć :)

Pozdrawiam.
Bodek
Moderator

Postprzez christylerk » 29 kwi 2009, 12:05

Zapomniałem dopowiedzieć wcześniej, że już to próbowałem tj. Wypiąłem wszysttko z 4 wejść USB na płycie, a była to klawiatura i musz na USB i nadal to samo bez zmian.

Uruchomiłem na pająka tylko tą płytę ze zintegrowaną grafą+procek+ram+zasiłka bez podłanczania HDD, DVD, i żadnych urządzen zewnętrznych i to samo i ten sam numer na karcie.

Zdobędę jeszcze dziś sprawny zasilacz i podłożę, jeśli będzie to samo , to zostanie wtedy płyta ze zintegrowaną grafą lub procek w co wontpię.

Płyta chyba będzie winowajcą, bodek ma rację
christylerk
User

Postprzez Bodek » 29 kwi 2009, 19:16

Zdobędę jeszcze dziś sprawny zasilacz i podłożę, jeśli będzie to samo , to zostanie wtedy płyta ze zintegrowaną grafą lub procek w co wontpię.

Stanowczo wykluczył bym zasilacz czy też procesor, tu ewidentnie wina płyty. W razie dalszych problemów proszę pisać, będziemy myśleć co dalej....

Pozdrawiam.
Bodek
Moderator

Postprzez Didusieq » 29 kwi 2009, 21:35

Proponuję wrzucić nieintegralną grafę... Bo nie doczytałem się że tak było robione. W BIOS można wejść?? Wyłączaj po kolei kontrolery USB, portów, pozamieniaj IRQ... Coś musi być.

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
G.Skill Ripjaws DDR3 8GB 1600MHz CL9 1,5V
AMD 7870
Creative X-Fi Titanium HD
Seagate ST3500418AS 500GB
LanCool K58
Be Quiet Pure Power L8-CM-530W
Didusieq
Gold user

Postprzez christylerk » 29 kwi 2009, 22:30

Przed chwilą wpiąłem oddzielną grafikę na PCI-E i nadal to samo.

Natomiast do bios nie można wejść, bo zatrzymuję się na tej inicjacji USB i nie reaguje nawet klawiatura na PS-a, bo do usb nic nie wpinałem.

Resetowałme bios, wyjmowałem baterię i nic, nawet do biosu dostać się nie można bo jest zwis na tym dosowskim ekranie.

W tej tandetnej płycie nie można zrobić hotflasha, czy też znienić bios programatorem wcześniej wyjmując samemu kość bios-u. No można wylutować ją i spróbować sflashować odsyłając płytę do naprawy, ale czy warto ... , lepiej nawet kupić używaną, a sprawną.

Zasilacz już też próbowałem i nic.

Pozostaje chyba kupno płyty lub sprawdzenie na innej na Sockiet AM2/AM2+ od np. znajomego co taką ma i zechce udostępnić.
christylerk
User

Postprzez Didusieq » 30 kwi 2009, 00:30

BIOS jest uszkodzony.

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
G.Skill Ripjaws DDR3 8GB 1600MHz CL9 1,5V
AMD 7870
Creative X-Fi Titanium HD
Seagate ST3500418AS 500GB
LanCool K58
Be Quiet Pure Power L8-CM-530W
Didusieq
Gold user

Postprzez christylerk » 30 kwi 2009, 10:52

Dziś kolega kupi nową płytę i się wszystko wyjaśni.

Dziękuję wszystkim za porady

Dam znać o efektach

-- 01 Maj 2009, 12:22 --

Kolega wczoraj kupił nową płytę i wszystko OK.

Wszyscy użytkownicy mieli rację - była uszkodzona płyta.

Dziękuję za pomoc
christylerk
User

Powrót do Hardware