Pozdro Przy max obciążeniu i wtedy jak biłem rekordy podkręcenia mojego prodka z 2,2 do 3,7ghz
wyszło mi 607watt .. sam procek 221 :]"nieźle jak na takiego staruszka"
ale nie to mnie rozwala .. a to że 600w + przeszło przez zasilacz 450watt noname :*

nawet nie wiedziałem ze katuje tak kompa

"aa poczytałem do konca temat jak mówicie że bida z kalkulatorka to bida nie ? :]"
Szukałem troszq na necie jak obliczyć ile nasz komp pobiera prądu .. odrazu mówię skopiowałem to
pisać mi się nie chciało własnymi leń

Witam!
można to łatwo domowym sposobem oszacować bez użycia specjalnych watomierzy. Każdy ma przecież w domu... licznik energii elektrycznej. Potrzebny będzie jeszcze stoper, kalkulator
Wymagane jest jednak chwilowe odlączenie wszystkiego co jest podłączone do licznika np. lodówki, telewizora, mikrofali, monitora itd. Jednym słowem wyłączamy wszystko tak żeby tarcza zatrzymała się lub poruszała naprawdę ale to napradę "wolno"- nic nie może zakłócić naszego pomiaru.
Metoda pomiaru polega zmierzeniu czasu jednego pełnego obrotu tarczy i obliczeniu mocy.
Jednak trzeba wiedzieć ile energii elekrycznej to jeden obrót. W tym celu musimy odczytać z naszego licznika ile obrotów to jedna kilowatogodzina, bo taka wlasnie informacja powinna być na każdym liczniku.
np ja mam dwa liczniki jeden do prądu jednofazowego i drugi do trójfazowego "siły". Na licznikach widnieją napisy podobe do tych 375obr/kWh i 80obr/kWh. Co oznacza że jedna kilowatogodzina to 375 lub w przypadku drugiego 80 obrótów.
Jeśli już wiemy że tarcza nie porusza się włączamy komputer a potem np. długi benchmark najlepiej grafiki żeby obciążyć kompa na ile się tylko da. Wyłączamy monitor z prądu.
Kolejnym eltapem jest zmierzenie czasu obrotu tarczy. Jako punkt odniesienia wybieramy początek lub koniec czarnego paseczka nadrukowanego na widoczej obracającej się częsci tarczy. Nie warto przy takich oszacowaniach mierzyć czasu więcej niż jednego obrotu oczywiście jeśli ktoś chce może, ale nie widzę takiej potrzeby. W celu obliczenia ile energii elektrycznej (w kilowatogodzinach) to jeden obrót skorzystamy z proporcji
1kWh-------np. 375obrotów
xkWh------- 1 obrót(jeśli wiecej to zmienić)
dla mojego licznika
x=1/375
Teraz podstawiamy to do wzoru na moc w watach
P=(3600*1000/czaswsekundach)*x
Warto przy okazji sprawdzić z grubsza czy nasz licznik dobrze mierzy. włączamy cos o stalej znanej nam mocy np 100W żarówka i mierzymy czas 1 obrotu. liczymy moc wg wzoru podanego powyzej jeśli wyjdzie np że żarówka ma np 150W to warto zastanowić się nad wysokością rachunku:p
W skrócie
1. wylączamy każde urządzenie w domu podłączone do licznika i upewnianimy się że tarcza faktycznie "stoi"
2. Odczytujemy z licznika ile obrotów to 1 kwh
3. włączamy kompa i program który go obciązy. wylączamy monitor z sieci elektrycznej
4. Mierzymy czas jednego obrotu tarczy i podstawiamy do wzoru
P=(3600*1000/czaswsekundach)*x
przy czym x
x=1/odczytanailoścobrotowdla1kwh)
Powodzenia