nowy wentylator do Auras Wave LPT-709 oraz do zasilacza.

Tematyka związana z chłodzeniem obudowy, zasilacza. Nie wiesz jaki dobrać rozmiar wentylatora o jakich obrotach i przepływie powietrza lub po prostu chcesz wyciszyć komputer? Tu znajdziesz odpowiedź.

Regulamin działu
W tym dziale "Wentylatory wszystkie rozmiary" możesz pisać bez rejestracji. Utwórz nowy temat lub odpowiedz w już istniejącym. Pamiętaj, że jeśli piszesz bez rejestracji Twój temat, post pojawi się dopiero po zaakceptowaniu przez administratora lub moderatora forum. Zanim napiszesz w tym dziale zapoznaj się z ogólnym regulaminem forum.

Postprzez nergal » 10 lut 2010, 10:53

Witam,
to jest moj pierwszy post, wiec witam forumowiczow.
Na wstepie przepraszam za pytania, ale pewnie juz sie gdzies odpowiedzi pojawialy na forum, ale bede bardzo wdzieczny za pomoc i kazda sugestie.

Otoz, chcialbym jeszcze wyciszyc swoj komputer. Jak w temacie chcialem kupic 2-3 nowe wentylatory.

1. Nowy wentylator 92x92 do Auras Wave LPT-709.
Obecny nie jest najgorszy, ale moze znajde cos cichszego. Przewaznie pracuje na minimalnych obrotach ~850 obr/min i jest calkiem cichy, wiadomo w stresie szczegolnie przy ostrym graniu potrafi troche poszumiec, ale do wytrzymania.

najlepiej gdyby nowy mial dosyc duza regulacje obrotow, od 400-2000 i ocztywiscie cichy i tani :)
Wszelkie sugestie osob ktore mialy do czynienia z tym chlodzeniem mile widziane.

Zastanawialem sie nad
Arctic Cooling F9 Pro PWM
Revoltec AirGuard PWM 92x92x25 mm
no chyba zeby szalec to Noctua NF-B9 1000/1300/1600RPM 92mm , tylko w tym ostatnim cena troche zaporowa ;/ , czy jest sens kupowania tej Noctuny? polecacie cos podobnego o w miare dobrej wydajnosci dot ego wentylatora, tylko troche tanszego,
Zalezy mi na ciszy, w idea temperatury mam ok, procek E7200 2500@3300

2.Chce tez wymienic wentylator w zasilaczu Chieftec GPS-500AB-A - 120x120 mm
bo niestety troszke glosno chodzi, chbya swoje najlepsze lata ma za soba + zakupic jakies wyciszajace podkladki.

jesli ktos wymienial wenytlator z zasilacza takze bede wdzeczny za sugestie nad doborem.
tutaj takze przydalby sie jakis wentylator z PWN ( tak mysle, obecny chyba ma regulacje obrotow)
moze cos takiego
Acutake Fan 120 PRO PWM
Arctic Cooling F12 Pro PWM

albo poleccie mi cos innego.

3.Jeszcze moze skusil bym sie nad jednym, 80x80mm , potrzebny na chlodzenie karty graficznej, na Arctic Cooling Accelero S2 , ale tu raczej cos takiego bym kupil : ACUTAKE FAN 80 PRO PWM

troche przydlugi post wyszedl, ale mam nadzieje ze ktos cos sensownego doradzi.
dzieki i pozdrawiam.
nergal
New user

Postprzez Didusieq » 10 lut 2010, 11:06

1. Wymiana tego wentylatora nie jest łatwa. ;)

U mnie to tak wygląda, cicho i estetycznie:

Tak, to Auras Wave LPT-709. :P

Więc mogę polecić Noctua 92mm. Wieje przyjemnie i cicho.

2. Odnośnie wymiany w zasilaczu (Też mam Chiefa ale 550W :D) to przygotuj sie na utratę gwarancji jeśli takową posiadasz. :P Odrobina zdolności manualnych. Problemów nie ma. Polecam Arctic Cooling F12 PWM. Porządny wiatrak, cichy, za niewielkie pieniądze. Sam taki posiadam. Jak popatrzysz na forum to znajdziesz takie coś. To moje. Cichy i ładnie chłodzi. Ale jest jedno ale. Każdy zasilacz ma inny prąd wzbudzenia wiatraka. Wrzuciłem początkowo Noctua 120mm z serii FLX do zasiłki i się ledwo obracał co skutkowało mocniejszym nagrzewaniem się zasilacza. Zacznij od tego AC F12, tani i nie będzie szkoda. ;)

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Didusieq, 10 lut 2010, 12:19, edytowano w sumie 1 raz

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
G.Skill Ripjaws DDR3 8GB 1600MHz CL9 1,5V
MSI GTX 550 Ti
Creative X-Fi Titanium HD
Seagate ST3500418AS 500GB
LanCool K58
Be Quiet Pure Power L8-CM-530W
Didusieq
Gold user

Postprzez Bodek » 10 lut 2010, 12:03

Witamy nowego forumowicza :)
Do zasilacza tak jak radzi kolega wyżej tylko wersja bez Pro czyli płaski Arctic Cooling F12
Na Aurasa też można dać Arctic Cooling F9 PWM całość wyjdzie tanio i będzie cicho.
Bodek
Moderator

Postprzez Didusieq » 10 lut 2010, 12:20

Ale Arctic nie dmucha mocno... Ale o tym już napisałem. :)

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
G.Skill Ripjaws DDR3 8GB 1600MHz CL9 1,5V
MSI GTX 550 Ti
Creative X-Fi Titanium HD
Seagate ST3500418AS 500GB
LanCool K58
Be Quiet Pure Power L8-CM-530W
Didusieq
Gold user

Postprzez nergal » 10 lut 2010, 12:45

witam, ponownie,
dzieki Panowie za bardzo szybkie odpowiedzi, naprawde bardzo przydatne.
Rzeczywiscie ten plaski wentylator chyba bedzie najlepszy, wiec w zasilacza bedzie Arctic Cooling F12 PWM. + podkladka wyciszajaca SilentiumPC F120 Antivibration KIT . ktora hmm dziala ?? daje jakis efekt czy bardziej placebo ?
na karte graficzna arctic cooling f8 pwm

Natomiast jednak zostal problem z wentylatorem na aurusa, czy ten arctic czy moze dolozyc jednak do Noctua ??

w kazdym badz razie dzieki za pomoc.
nergal
New user

Postprzez Bodek » 11 lut 2010, 09:12

Napewno Noctua będzie lepsza to nie podlega dyskusji. Co do podkładki SilentiumPC F120 to lepiej z niż bez :)
Bodek
Moderator

Powrót do Wentylatory wszystkie rozmiary