to jest moj pierwszy post, wiec witam forumowiczow.
Na wstepie przepraszam za pytania, ale pewnie juz sie gdzies odpowiedzi pojawialy na forum, ale bede bardzo wdzieczny za pomoc i kazda sugestie.
Otoz, chcialbym jeszcze wyciszyc swoj komputer. Jak w temacie chcialem kupic 2-3 nowe wentylatory.
1. Nowy wentylator 92x92 do Auras Wave LPT-709.
Obecny nie jest najgorszy, ale moze znajde cos cichszego. Przewaznie pracuje na minimalnych obrotach ~850 obr/min i jest calkiem cichy, wiadomo w stresie szczegolnie przy ostrym graniu potrafi troche poszumiec, ale do wytrzymania.
najlepiej gdyby nowy mial dosyc duza regulacje obrotow, od 400-2000 i ocztywiscie cichy i tani
Wszelkie sugestie osob ktore mialy do czynienia z tym chlodzeniem mile widziane.
Zastanawialem sie nad
Arctic Cooling F9 Pro PWM
Revoltec AirGuard PWM 92x92x25 mm
no chyba zeby szalec to Noctua NF-B9 1000/1300/1600RPM 92mm , tylko w tym ostatnim cena troche zaporowa ;/ , czy jest sens kupowania tej Noctuny? polecacie cos podobnego o w miare dobrej wydajnosci dot ego wentylatora, tylko troche tanszego,
Zalezy mi na ciszy, w idea temperatury mam ok, procek E7200 2500@3300
2.Chce tez wymienic wentylator w zasilaczu Chieftec GPS-500AB-A - 120x120 mm
bo niestety troszke glosno chodzi, chbya swoje najlepsze lata ma za soba + zakupic jakies wyciszajace podkladki.
jesli ktos wymienial wenytlator z zasilacza takze bede wdzeczny za sugestie nad doborem.
tutaj takze przydalby sie jakis wentylator z PWN ( tak mysle, obecny chyba ma regulacje obrotow)
moze cos takiego
Acutake Fan 120 PRO PWM
Arctic Cooling F12 Pro PWM
albo poleccie mi cos innego.
3.Jeszcze moze skusil bym sie nad jednym, 80x80mm , potrzebny na chlodzenie karty graficznej, na Arctic Cooling Accelero S2 , ale tu raczej cos takiego bym kupil : ACUTAKE FAN 80 PRO PWM
troche przydlugi post wyszedl, ale mam nadzieje ze ktos cos sensownego doradzi.
dzieki i pozdrawiam.