Coś o audio - zobaczymy jak się rozwinie temat. :]

W tym dziale zamieszczamy tematy dotyczące sprzętu, czyli płyt głównych, dysków twardych, kart graficznych, itd...

Regulamin działu
W tym dziale "Hardware" możesz pisać bez rejestracji. Utwórz nowy temat lub odpowiedz w już istniejącym. Pamiętaj, że jeśli piszesz bez rejestracji Twój temat, post pojawi się dopiero po zaakceptowaniu przez administratora lub moderatora forum. Zanim napiszesz w tym dziale zapoznaj się z ogólnym regulaminem forum.

Postprzez Didusieq » 02 kwi 2010, 17:48

Cześć.

Ponieważ ostatnio się zastój zrobił to coś ja zapodam. :P
Pewnie wielu z Was zastanawiało się po co kupować aż tak drogą kartę do komputera jak Asus Xonar Essence ST/STX. Otóż napiszę krótko: jest to najtańszy produkt audiofilski do komputera jaki można kupić. :) Tutaj jest krótki artykuł o tym że karta Asusa jest porównywalna jakościowo do dużo droższego przedwzmacniacza słuchawkowego renomowanej firmy Styleaudio Carat Topaz, który zbiera na świecie naprawdę wysokie noty.
Poza tym jeszcze drugie porównanie. Wspomniany Styleaudio Carat Topaz kosztuje tyle co GTX 470 albo HD 5870. :) U nas na forum zaniedbaliśmy temat dźwięku z komputera. A przecież jest on bardzo ważny w grach czy multimediach jak filmy, muzyka.

Zwróćcie uwagę że sprzęt stereo jest dużo droższy niż wszystkie wynalazki x.1 kanałowe. Nie bez powodu. W końcu dźwięk stereo najwierniej odtwarza wszystkie dźwięki otaczające nas. Przecież ludzie mają tylko parę uszu, a nie 5 albo 7+1. :P Dźwięk stereo potrafi lepiej pozycjonować dźwięk niż każde 5.1 czy 7.1. A to dlatego że my czyli ludzie słyszymy kogoś z tyłu poprzez zmianę częstotliwości dźwięku dolatującego do naszych uszu, a nie że faktycznie go tam słyszymy. :) Oczywiście w tym temacie ne będziemy poruszać psycholi audiofili którzy uważają że tylko wzmacniacz za 120000PLN działa super a kable głośnikowe to za 16000PLN za metr bieżący są super. To już pojebańce. :P Oczywiście jak kogoś stać... Ale ja tu chcę poruszyć temat który pokaże nam że nie zawsze trzeba wydać w ciul kasy żeby dobrze brzmiało. :)

Mam nadzieję że w tym temacie poruszymy trochę zagadnienia związane z dźwiękiem, nie tylko o kartach dźwiękowych, ale i o peryferiach dzięki którym możemy słyszeć komputer. :)

Czekam na propozycje do tematów rozmów, a może ktoś ma pytanie odnośnie audio. Pisać. :)

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
G.Skill Ripjaws DDR3 8GB 1600MHz CL9 1,5V
MSI GTX 550 Ti
Creative X-Fi Titanium HD
Seagate ST3500418AS 500GB
LanCool K58
Be Quiet Pure Power L8-CM-530W
Didusieq
Gold user

Postprzez Crypt » 02 kwi 2010, 20:18

Dlatego wlasnie nie zaluje, ze na mojej mobo jest XFI od Creative'a + dobre sluchawki czyli Sennhaiser HD202. U braciaka jest np. zestaw 2.0 czyli 2 potezne kolumny + wzmacniacz i szczerze moge powiedziec - porownywalismy to do zestawu 5+1 od Logitecha - coz - jak napisales - nei da sie tego porownac, bo lepiej brzmi ten zestawik niz 5,1...
Alienware m15x-R1 > C2D T9300 // 4GB // 8800M GTX 512MB // 1440x900 // Momentus XT 500GB // Windows 7 x64 // 3DMark06: 10446pkt.
Crypt
Gold user

Powrót do Hardware