Witam po dość dłuższej nieobecności postanowiłem wnieść coś nowego na łamach forum AAC . Po zmianie karty graficznej tj. sprzedaniu GTX 260 postanowiłem wkroczyć w erę direct x 11 . Dokonałem zakupu karty Gainward GTX 460 wersja Golden Sample z lekko podkręconymi zegarami tj. 700 Mhz dla rdzenia oraz efektywne 3,6 Ghz dla pamięci DDR 5 . Jak na kartę , która kosztowała mnie niespełna 23 złote ( sprzedaż GTX 260 oraz zakup u znajomego w sklepie ) okazała się strzałem w 10 . Jako, że w sieci aż roi się od testów tego egzemplarza wrzucam tutaj tylko kilka wyników wykonanych przeze mnie . Sama karta jest bardzo mala w porównaniu do poprzedniej . Jako iż jestem fanem ciszy zmieniłem jej chłodzenie . Po ściągnięciu plastikowej obudowy i wentylatora podłożyłem pod nią ramkę firmy Scythe Kama Stay ( chłodziła poprzednio gtx 260 ) . Jedyną różnicą jest to, iż do chłodzenia tego małego potworka wystarczy już 1 wentylator 120 mm Arctit Cooling PRO ( poprzedniego gtx 260 chłodziły 2 wentylatory 120 mm) skręcony na 800 obr/min co czyni go niesłyszalnym . Karta , którą w sklepie można już kupić za niespełna 800 zł jest rewelacyjna i obecnie bezkonkurencyjna w swoim zakresie cenowym - ba po podkręceniu mojego egzemplarza bez podnoszenia napięcia do taktowania 820/4000 w każdym teście przebija GTX 470 kosztującego ponad 1200 zł - oczywiście gtx 470 również można podkręcić, lecz schłodzić go powietrzem do poziomu mojej ciszy jest nierealne - a różnica 400 złotych jest przepaścią zupełnie nie efektywną cenowo .
Poniżej przedstawiam wyniki z najpopularniejszych benchmarków graficznych .
Zestaw testowy zawiera :
Procesor Intel Xeon I7 X3440 3,9 Ghz z HT
Plyta główna Biostar T5XE
Pamięć GSKILL 4 GB ( 2x2 GB ) DDR 3 1700 Mhz CL6 CR1 1,5v
Karta graficzna Gainward GTX 460 Golden Sample 1 GB DDR 5 256 BIT 820/4000
Macierz dyskowa Raid 0 640 GB 2x Samsung F3 32 MB cache
Obudowa Antec 300 MOD
Zasilacz Rezonansowy Zalman 500 W 87 % sprawności 80 + Bronze
Każdemu, który szuka karty pod najnowsze gry z dx 11 polecam tę kartę . Za 800 zl ( 23zł u mnie

) oraz po zmianie chłodzenia na wentylator 120 mm oraz podkręceniu do wersji GLH uzyskuje się wydajność " dużo " droższego( gorętszego i prądożernego ) GTX 470 . Karta jest bezkonkurencyjna w tym przedziale cenowym . Po dosć nieudanej premierze Fermi GF100 Nvidia wykonała duży krok w przód wydając na rynek karty z GF104 , które dość wyprzedzają droższe egzemplarze ( NV oraz Ati ) . Ati w swoich radeonkach przespała teselację, implementując słaby teselator, nvidia wykonała tę kwestię bardzo dobrze ( proszę właścicieli R5850 oraz R5870 włączyć testy z teselacją lub gry a będą wiedzieć o czym piszę - mam wrażenie iż już wiedzą

.Jestem przekonany iż Ati w R6xx poprawi teselatory, natomiast Nvidia usprawni nowy rdzeń GF .
Jeszcze raz mogę szczerze polecić tę kartę wszystkim szukającym bardzo wydajnego akceleratora graficznego . .Proszę pamiętać iż cała konfiguracja testowa pracuje 24/7 , nie jest wyżyłowana specjalnie do testów - calość pracuje nieustannie .
W razie pytań proszę na PW .