Wydajność kontra cenna układu chłodzenia to podstawowe pytanie który zwykły użytkownik komputera sobie zadaje (zarobki w Polsce kontra cenny w sklepie ) .
Zauważcie że teraz zazwyczaj producenci dodają swoje radiatory z procesorami dla użytkowników zwyczajnych ( czytać: którzy nie będą nigdy podkręcać procesora a broń boże karty graficznej ) , obudowy takich użytkowników nie posiadają praktycznie żadnych wentylatorów kosztują niekiedy naprawdę marne pieniądze są ustawione w wnękach biurka , a posiadają potężne procesory które wyprodukowane w starszej technologii wydzielają ogromne ilości ciepłą , co powoduje że seryjne chłodzenia szumią jak małe suszarki i praca staje się nieprzyjemna.
Najważniejsza sprawa naraża to układy komputera na uszkodzenia przez temperature .
Dziś montowałem do Phenona II X4 955 125W dobrze wszystkim znanego i lubianego
I już nie najmłodszego Arctic Cooling Freezer 13.
Z wielkim zainteresowaniem włączyłem program :
OCCT ver 3.1.0, CPU-Z, AIDA 64 i zwyczajny menadżer urządzeń windows ,
w celu przetestowania tego chłodzonka w realnych warunkach.
Komputer z stara obudową i zerową ilością wentylatorów stojący w biurku we wnece, a oto wyniki tego mini testu .
Dane sprzętu użytkowego :
Arctic Cooling Freezer 13
Dane Techniczne:
• Całkowite wymiary: 123 x 96 x 130 mm (LxWxH)
• Wentylator: 92x92x25mm
• Prędkość obrotowa: 600 - 2000 RPM (regulowana przez PWM)
• Natężenie prądu zasilającego: 0.16A
• Przepływ powietrza: 36,4 CFM / 61,8 m3/h
• Poziom głośności: 0.5 Sone
• Zdolność rozpraszania ciepła do 200W
• Kompatybilność:
o AMD :AM3, AM2+, AM2, 939
o Intel :1366, 1155, 1156, 775
Dla porównania orginalne seryjne chłodzenie AMD :
Wymiary :
Wentylator - 70x70x20 mm
Radiator - 90x60x40 mm
Predkość obrotowa - około 3000 obr /min
Głośność przy najwyższych obrotach nie należy do przyjemnych , radiator posiada 4 heatpipy widoczne na zdjęciu miedziana podstawę o bardzo złej jakości przeszlifowania.
Radiator posiada również fabrycznie naniesioną pastę , ale nie mam zielonego pojęcia co to jest .
Jedyne co zauważyłem przy wymianie chłodzenia że jest bardzo twarda i łatwo można oderwać radiator od procesora , przy usuwaniu jej odpada dużymi kawałkami co nie za dobrze o niej świadczy
To chyba tyle o chłodzeniu od AMD .
AMD Phenom II X4 955 Quad Core (AM3,125W).
Specyfikacja techniczna
Kod Producenta HDZ955FBGMBOX
Producent AMD
Rodzina procesorów AMD Phenom
Typ gniazda Socket - AM3
Liczba rdzeni w strukturze procesora 4
Nazwa kodowa jądra Producent nie podaje tej informacji do wiadomości
Proces technologiczny 45 nm
Częstotliwość taktowania procesora 3,2 GHz
Częstotliwość taktowania magistrali 2000 MHz
QPI Magistrala Quickpath Nie dotyczy
Pojemność pamięci cache L1 4 x 64 kB
Pojemność pamięci cache L2 4 x 512 kB
Pojemność pamięci cache L3 6 MB
Wbudowany kontroler pamięci Tak
Wbudowana karta graficzna Brak wbudowanej karty graficznej
Hyper-Treading nie dotyczy
Hyper-Transport 4000
Obsługa instrukcji 32-bit Tak
Obsługa instrukcji 64-bit Tak
Napięcie zasilania rdzenia 1,4 V
Pobór mocy 125 W
Dołączony wentylator Tak
Maksymalna temperatura 55 - 62 °C
Płyta główna model Asus M4A87TD/USB3 , pamięć ram Kingston DDR3-1333 mhz
grafika Asus GT240 .
Komputer służ do Autocada i przeliczeń obciążeń sieci elektrycznych czy coś takiego, ja się nie znam na tym .
Acha pasta Artic Silver Ceramicqe 2, pasta znajdująca się oryginalnie na radiatorze jest też bardzo dobra ale że posiadałem Artica to sami wiecie co się stało.
Screenshooty z mini testu:
Jak widzimy temperatura po 40 minutach testu wynosi 59 stopni i jest na takim poziomie od 30 minut , cała długość testu wynosi 60 minut .
Wentylator ma obroty na poziomie 1974 obr/min czyli powiedzmy maksymalne swoje wliczają błąd dopuszczalny pomiaru .
Temperatur procesora jest w znośnej normie biorąc pod uwage zupełny brak dodatkowych wentylatorów w obudowie i miejsce znajdowania się jej ( wneka biurka ) .
Teraz po wyłączeniu pogramu OCCT i wystudzaniu około 10 minut .
Dodam że po dotknięciu obudowy podczas testu ręka była ona naprawdę ciepła , po wyłączeniu OCCT temperatura procesora po 10 minutach spadła do 40 stopni a obroty do 1570 obr/min .
Kiedyś przeprowadziłem podobny test na seryjnym chłodzeniu od AMD i procesor po około 15 minutach zaczął przekraczać 62 stopni i test został przerwany .
Wnioski są proste warto zainwestować w lepszy układ chłodzenia dla naszego komputera polepszy to jego wydajność i spowoduje długą i bezawaryjną prace , a co najważniejsze czego zapomniałem dodać wcześniej naprawdę prawie nie będziemy słyszeć żadnego szumu nieprzyjemnego dla ucha z wnętrza naszego PC.