Potrzebne 2 ciche wentylatory do rejestratora.

Tematyka związana z chłodzeniem obudowy, zasilacza. Nie wiesz jaki dobrać rozmiar wentylatora o jakich obrotach i przepływie powietrza lub po prostu chcesz wyciszyć komputer? Tu znajdziesz odpowiedź.

Regulamin działu
W tym dziale "Wentylatory wszystkie rozmiary" możesz pisać bez rejestracji. Utwórz nowy temat lub odpowiedz w już istniejącym. Pamiętaj, że jeśli piszesz bez rejestracji Twój temat, post pojawi się dopiero po zaakceptowaniu przez administratora lub moderatora forum. Zanim napiszesz w tym dziale zapoznaj się z ogólnym regulaminem forum.

Postprzez joe.black » 16 wrz 2010, 20:13

Witam,

Musze coś zrobić z głośno działającymi wentylatorami w rejestratorze wideo.
Problem jaki mam to po pierwsze jak sprawdza się rozmiar wentylatora ?
Czy wentylatory typu 40x40x10 mają rzeczywiście taki wymiar czy jest to wymiar między środkami otworów mocujących ?
Jeden z went. jest w zasilaczu typu flexATX. Wentylator ten jest bardzo świszczący i nie jest to kwestia jego przesmarowania :(
Prawdopodobnie jest to went. 40x40x10 (takie są jego pełne wymiary), wtyczka 2 pinowa.
Drugi went. to prawdopodobnie 80mm też 2 pinowa wtyczka.
Teraz moja prośba.
Czy ktoś może mi doradzić jaki went. wybrać aby były najcichsze i jak najbardziej niezawodne. Żeby nie było też tak, że po chwili zrobią się głośne.
No i co zrobic z tym fantem, że większość, jak widzę, mają 3 pinowe wtyczki ???

Uwagę moją zwróciły następujące went. :
40mm
Aimaxx eNVicooler 40mm 8.9 dB
albo
Scythe Mini Kaze 40mm (2 pinowy)

80mm
be quiet! SilentWings PURE 80mm
Enermax UCMA8 Magma 80mm
Fander Selekta 80mm
Scythe S-FLEX 80mm 1500 rpm

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam
joe black
joe.black
New user

Postprzez Bodek » 16 wrz 2010, 20:48

joe.black napisał(a):Czy wentylatory typu 40x40x10 mają rzeczywiście taki wymiar czy jest to wymiar między środkami otworów mocujących ?

Witam,
jest to rzeczywisty wymiar wentylatora.
Czy ktoś może mi doradzić jaki went. wybrać aby były najcichsze i jak najbardziej niezawodne. Żeby nie było też tak, że po chwili zrobią się głośne.

Jeśli ma być najlepszy w tym rozmiarze to polecam Noctua NF-R8
No i co zrobic z tym fantem, że większość, jak widzę, mają 3 pinowe wtyczki ???

Tu trzeba przerobić wtyczkę. Pominąć żółty kabek, który służy wyłącznie do monitorowania obrotów.

Pozdrawiam
Bodek
Moderator

Postprzez joe.black » 17 wrz 2010, 07:19

Powiedzmy w takim razie, że wybór 80 mam załatwiony.
Zakładając oczywiśćie, że wart jest swojej ceny bo mam wrażenie, że nie zawsze najdroższy znaczy najlepszy.
W rejestratorze mam jednego wolnego molexa, więc chyba nawet nie trzeba będzie przerabiać wtyczki.

A co z 40mm, który wybrać ?

Pozdrawiam
joe black
joe.black
New user

Postprzez Bodek » 17 wrz 2010, 08:38

joe.black napisał(a):Powiedzmy w takim razie, że wybór 80 mam załatwiony.
Zakładając oczywiśćie, że wart jest swojej ceny bo mam wrażenie, że nie zawsze najdroższy znaczy najlepszy.

Wart jest swojej ceny, potwierdza to choćby długi okres gwarancji 72 miesiące [smilie=yes3.gif]
Z wentylatorów 40mm lepszy będzie Scythe Mini Kaze 40mm
Bodek
Moderator

Powrót do Wentylatory wszystkie rozmiary