Problem z chłodzeniem CPU (Q8400, LGA 775)

Wszystko co jest związane z chłodzeniem CPU. Procesor się przegrzewa lub zmieniłeś płytę, kupiłeś nowy procesor i nie wiesz jakie chłodzenie dobrać? Tu pomagamy rozwiązać takie problemy.

Regulamin działu
W tym dziale "Chłodzenie procesora" możesz pisać bez rejestracji. Utwórz nowy temat lub odpowiedz w już istniejącym. Pamiętaj, że jeśli piszesz bez rejestracji Twój temat, post pojawi się dopiero po zaakceptowaniu przez administratora lub moderatora forum. Zanim napiszesz w tym dziale zapoznaj się z ogólnym regulaminem forum.

Postprzez Kubaki » 24 maja 2011, 09:23

Witam.

Potrzebuję waszej pomocy. Zacznę od "historii choroby". Posiadam chłodzenie Arctic Cooling Freezer 7 PRO (stara wersja). Ostatnio wentylator zaczął działać głośniej, a płyta główna zgłaszała błąd i ruszała dopiero po wciśnięciu klawisza F1. Temperatury procesora wzrosły do 40-44 stopni idle i prawie 60 stopni w stresie. Postanowiłem chłodzenie przeczyścić, wymienić pastę na procku i zaaplikować smar do wentylatora. No i sobie nagrabiłem...

Przy zakładaniu coolera uszkodziłem pin, trzymający chłodzenie do płyty. Jakby tego było mało zużyłem też resztkę pasty. Chciałbym sytuację uratować możliwie niedużym kosztem.

Opcja 1:
- zakup Scythe Cooler Stabilizer 775 (niestety u was w sklepie nie ma, ale może da się sprowadzić),
- alternatywnie jakiś inny system mocowania, który zastąpiłby piny w moim starym chłodzeniu,
- nowy wentylator do Arctic Cooling Freezer 7 PRO (nie wiem jaki będzie pasować),
- dobra pasta (wcześniej miałem Arctic Silver 5, ale zużyłem resztkę).

Opcja 2:
- kompletnie nowe chłodzenie, najlepiej z pastą w zestawie i łatwym, solidnym mocowaniem (najlepiej na śruby).

Chciałbym się zmieścić w 100 złotych, jeśli to możliwe. Co możecie polecić?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)
Kubaki
New user

Postprzez Bodek » 24 maja 2011, 10:29

Witamy!
- zakup Scythe Cooler Stabilizer 775 (niestety u was w sklepie nie ma, ale może da się sprowadzić),

Ten zestaw montażowy jest już nieosiągalny, zastąpiono go nowszym Scythe Universal Retention Kit 3 i droższym niestety.
- alternatywnie jakiś inny system mocowania, który zastąpiłby piny w moim starym chłodzeniu,

Ciężko będzie coś innego dopasować...
- nowy wentylator do Arctic Cooling Freezer 7 PRO (nie wiem jaki będzie pasować),

Tu akurat nie ma problemu, pasuje Arctic Cooling F9 Pro PWM z tym, że trzeba pozostawić ramkę, a "przepiać" na samych kołkach.
- dobra pasta (wcześniej miałem Arctic Silver 5, ale zużyłem resztkę).

Można dokupić również Arctic Silver 5 ja polecam jednak Arctic Cooling MX-2 4g. jest tańsza lepsza i jest jej więcej :)

W tym wypadku lepsza będzie "opcja 2" czyli zakup nowego chłodzenia.

Tu mogę polecić SilentiumPC Spartan HE923, a w tym temacie video instrukcja montażu
Bodek
Moderator

Postprzez Kubaki » 24 maja 2011, 22:38

Dzięki za szybką odpowiedź! <ok> :D Przepraszam, że tak zawracam gitarę, ale jeszcze dwa pytanka:

1. Jaką wydajność ma SilentiumPC Spartan HE923 w porównaniu do Arctic Cooling Freezer 7 Pro? Pytam, bo procesor jest podkręcony, a chłodzenie SilentiumPC jest nieco mniejsze od tego, które miałem do tej pory. Czy powinienem się spodziewać zmian w temperaturach, w którąkolwiek stronę?

2. Od zawsze używałem na procesorze Arctic Silver 5, więc przy corocznej zmianie pasty nie przejmowałem się super dokładnym czyszczeniem procesora. Czyściłem go w miarę dokładnie, ale bez żadnej chemii. Ot po prostu: wycierałem taką szmatką, która nie zostawia włosków. Jeżeli miałbym zmienić pastę na inną, w jaki sposób najdokładniej pozbyć się wszelkich pozostałości Arctic Silver 5?
Kubaki
New user

Postprzez Bodek » 25 maja 2011, 10:15

Kubaki napisał(a):
1. Jaką wydajność ma SilentiumPC Spartan HE923 w porównaniu do Arctic Cooling Freezer 7 Pro? Pytam, bo procesor jest podkręcony, a chłodzenie SilentiumPC jest nieco mniejsze od tego, które miałem do tej pory. Czy powinienem się spodziewać zmian w temperaturach, w którąkolwiek stronę?

Wydajność będzie podobna... Jeśli procesor będzie kręcony to może lepiej wydać kilka złotych więcej na lepsze chłodzenie.
Proponuję np. Arctic Cooling Freezer 13 lub wersja Pro czyli Arctic Cooling Freezer 13 PRO
Do czyszczenia past dobry będzie alkohol izopropylowy
Bodek
Moderator

Postprzez Crypt » 28 maja 2011, 11:39

Mozna tez wziasc pod uwage to:

http://www.aac.com.pl/scythe-katana-3-s ... t,624.html

ale musisz miec do tego paste, z reszta w tej cenie to bedzie dobra alternatywa dla AC.
Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Powrót do Chłodzenie procesora