Prolimatech Mega Shadow

W tym dziale zamieszczamy testy, recenzje dotyczące chłodzenia komputera. Tu znajdziesz szereg ciekawych informacji, zapoznasz się z uzyskanymi wynikami, które być może pomogą w podjęciu trafnej decyzji podczas wyboru chłodzenia.

Regulamin działu
Pamiętaj, że wszystkie porady umieszczone na tym forum wykorzystujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Administrator forum AAC jak również użytkownicy nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne szkody wyrządzone w skutek zastosowania jakiejkolwiek porady umieszczonej na tym forum. Prawa do publikowanych tekstów należą do ich autorów. Zabrania sie kopiowania/powielania tekstów, ich fragmentów, artykułów i opisów oraz pozostałych treści bez zgody autora/autorów

Postprzez romek71 » 24 lis 2009, 12:03

Witam wszystkich forumowiczów.Chciałbym zaprezentować recenzję chłodzenia ProlimaTech Mega Shadow.
Mega Shadow to specjalna edycja wszystkim dobrze znanego chłodzenia tej samej firmy o nazwie Megahalems odznaczająca się eleganckim czarnym niklem.

Główne cechy:
-Grubość finów optymalnie dobrana tak, aby zwiększyć wydajność przy pracy z niskoobrotowymi
wentylatorami.
-6 miedzianych rurek heat pipe o podwyższonej wydajności.

Dane techniczne:

* Wymiary: 130(dł) x 74(Szer) x 158,7(Wys) mm
* Materiał:
* Radiator: Aluminium
* Podstawa i heat pipe: miedź
* Wentylator: brak w komplecie
* Zalecana prędkość obrotowa: 800~1200 (obr/min)
* Waga netto: 790g

* Kompatybilność:
o Intel LGA1366
o Intel LGA1156
o Intel LGA775
o AMD AM2, AM2+, AM3 (po zakupie odpowiedniego zestawu montażowego)

Teraz kilka fotek:

Zestawy montażowe:
-pod procesory Intela:

-pod procesory AMD:

Montaż.

Jako że posiadam obudowę w której jest otwór montażowy pod płytą główną na wysokości podstawki procesora w moim przypadku obeszło się bez wyciągania płyty głównej z obudowy,osoby nie posiadające takiego otworu są zmuszone do wyciągnięcia płyty z obudowy.
Pierwszą rzeczą którą musimy zrobić przed przystąpienie do montażu tego chłodzenia jest demontaż oryginalnego backplate i ramki do mocowania oryginalnego chłodzenia od AMD.(oczywiście tylko wtedy jeśli nie zostało ono wcześniej już zdemontowane).

Następnie zakładamy nowy backplate.

Od strony procesora przykręcamy 4 śrubkami nowe mocowanie dla chłodzenia.

Jako że mamy możliwość zamontowania chłodzenia w dwóch pozycjach tzn.pionowej i poziomej musimy się zdecydować na jedną z nich.
Pozycja pozioma.

Pozycja pionowa.

Ja osobiście wolę pozycję pionową i tak zostanie zamontowane to chłodzenie.Po nałożeniu pasty ustawiamy chłodzenie na procesorze w ten sposób żeby otwory wykonane na górnej stronie podstawy chłodzenia były w linii prostej z punktami mocowania na ramce.
Następnie bierzemy element mocujący

jak widać na zdjęciu powyżej ma on dwa elementy wystające którymi trzeba trafić w otwory wykonane na górnej powierzchni podstawy chłodzenia.(otwory te są widoczne na zdjęciu poniżej)Po zamontowaniu ma to zapobiegać ewentualnemu przesuwaniu się chłodzenia.

Następnie w wykonane na końcach otwory wkładamy śruby którymi przykręcamy chłodzenie do ramki mocującej.

I to jest koniec montażu w tym opisie może się wydawać że jest ono mocno skomplikowane,ale to tylko takie wrażenie jak dla mnie było to bardzo proste montowanie chłodzenia.

Wygląd po zamontowaniu.

A teraz to no co chyba wszyscy czekają czyli test.

Platforma testowa jak w podpisie,pasta użyta w teście to IC Diamond 7 Carat,test został wykonany zaraz po zamontowaniu chłodzenia bez wygrzewania pasty( wg.producenta zalecany czas wygrzewania to 2 godz.).Test został przeprowadzony na dwóch częstotliwościach taktowania,standardowej 3,1Ghz i po OC czyli 3,9Ghz.Temperatura w pomieszczeniu podczas testu utrzymywała się na poziomie 22,5°C.Jako że w zestawie z chłodzeniem brak jest wentylatora to u mnie rolę tę pełnią 2 Fandery 120mm pracujące z prędkością ok.1080-1090 obr/min.

Temperatura w idlu 3,1GHz Vcore-1,325 V

Temperatura stress 3,1GHz Vcore-1,325 V

Temperatura w idlu OC 3,9 GHz Vcore-1,487 V

Teperatura stress OC 3,9 GHz Vcore-1,487 V

Dla porównania wyników po OC zamieszczam wyniki mojego poprzedniego chłodzenia czyli ThormoLab Baram.Wyniki osiągnięte praktycznie w tych samych warunkach z tym że pasta termoprzewodząca była użytkowana trochę dłużej z tym chłodzeniem.
Temperatura w idlu OC 3,9 GHz Vcore-1,487 V

Temperatura stress OC 3,9 GHz Vcore-1,487 V

Jak widać bohater dzisiejszej recenzji to bardzo wydajne chłodzenie przynajmniej jak dla mnie.A czy warto zapłacić za nie te 300zł to już zależy od kupującego.Na koniec dodam że zobaczymy co naprawdę potrafi to chłodzenie jak dotrą do mnie w grudniu pełne 4 rdzenie.
MOBO:Asus Crosshair V Formula
CPU:AMD FX-8150 BE
GPU:VTX HD 7970 X-Edition
RAM:Goodram 2x2GB DDR3 2000 MHz
HDD:Western Digital 1600AAJS,2500AAKS,5000AAKS
AUDIO:Asus Xonar D2X
DVD:LG DVD-RAM GH22NS50
MONITOR:LG Flatron E2350V(LED)
PSU:Seasonic X-750
BUDA:CoolerMaster ATCS 840
romek71
Silver user

Postprzez szymon.s » 25 lis 2009, 12:30

Faktycznie widać, że to bardzo wydajne chłodzenie. Mam jedno pytanie czy obydwie połówki radiatora są czymś spięte czy opierają się tylko na rurkach cieplnych. Czy nie są przez to podatne na rozjeżdżanie się?

Ja osobiście wolę pozycję pionową i tak zostanie zamontowane to chłodzenie.

Wybór sposobu montażu nie powinien być spowodowany osobistymi preferencjami. Może warto sprawdzić w której pozycji odprowadzanie ciepła jest bardziej optymalne.
Zobacz jak było w przypadku Thermalright http://www.aac.com.pl/forum/thermalright-ultra-120-extreme-rev-nietypowy-test-t193.html.

Pogratulować testu. <ok>
MSI-P45 Neo2-FR MOA | Intel Core2 Quad Q9550 | Thermalright Ultra 120 extreme Rev. A | Kingston KHX6400D2K2/4G | Gigabyte GV-N560OC-1GI | Asus Xonar DX | Sennheiser HD 558 | beQuiet Dark Power PRO P8-650W | ST3250410AS x2 RAID0 | Antec 300 mod + Noctua x6
szymon.s
Gold user

Postprzez romek71 » 25 lis 2009, 13:08

Nie obie połówki radiatora nie są niczym spięte,opierają się na rurkach cieplnych.Rurki są na tyle grube i sztywne że chcąc zamontować wentylatory musiałem obydwie połówki radiatora troszkę rozciągnąć. :) .Bardzo uważnie czytałem ten test i stąd mój wniosek że pozycja pionowa radiatora jest wydajniejsza,ale jak tylko nadarzy się okazja to przeprowadzę testy również w pozycji poziomej.
MOBO:Asus Crosshair V Formula
CPU:AMD FX-8150 BE
GPU:VTX HD 7970 X-Edition
RAM:Goodram 2x2GB DDR3 2000 MHz
HDD:Western Digital 1600AAJS,2500AAKS,5000AAKS
AUDIO:Asus Xonar D2X
DVD:LG DVD-RAM GH22NS50
MONITOR:LG Flatron E2350V(LED)
PSU:Seasonic X-750
BUDA:CoolerMaster ATCS 840
romek71
Silver user

Postprzez szymon.s » 25 lis 2009, 14:05

Wiele zależy od obudowy, a z tego co widzę masz dwa wentylatory na górze, więc w Twoim przypadku może być inaczej niż u mnie. Tak czy inaczej warto sprawdzić, bo różnica może wynosić nawet parę stopni.
Różnica pomiędzy Thermolab a Prolimatech wynosi 4 st., być może po zmianie pozycji Prolimatech jeszcze bardziej odsadzi konkurencję.
MSI-P45 Neo2-FR MOA | Intel Core2 Quad Q9550 | Thermalright Ultra 120 extreme Rev. A | Kingston KHX6400D2K2/4G | Gigabyte GV-N560OC-1GI | Asus Xonar DX | Sennheiser HD 558 | beQuiet Dark Power PRO P8-650W | ST3250410AS x2 RAID0 | Antec 300 mod + Noctua x6
szymon.s
Gold user

Postprzez Bodek » 25 lis 2009, 19:11

Recka takiego chłodzenia to rarytas tym bardziej, że jest to bezpośredni konkurent dobrze wszystkim znanego Thermalright Ultra 120 extreme. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to ten element mocujący z dwoma bolcami przyznam, że dobrze pomyślane. W TMR tego nie ma i po zamocowaniu można nim lekko obracać co w tym przypadku jest niemożliwe i dobrze. Temperatury więcej niż dobre <ok> Jednak z pewnością pomógł w tym drugi Fanderek ;) który ma bardzo dobry przepływ powietrza. Co do sposobu montażu to uważam, że w tym wypadku nie będzie wielkiej różnicy jednak zawsze warto spróbować.
Bodek
Moderator

Postprzez Crypt » 25 lis 2009, 20:22

Niezle, musze przyznac, ze to chlodzonko jest naprawde bardzo wydajne, do tego czarne :) Qrde, ze ja nie wzielem czarnego TR, nawet @Bodek mnie namawial :)
Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Postprzez Artur » 29 lis 2009, 21:25

Dobre bo czarne :)
// Phenom II X3 720 Black Edition @ 3,5 GHZ //
// Thermalright AXP-140 + NOCTUA NF-P12 + Bolt Though Kit rev.2 //
// Gigabyte GA-MA790X-UD3P //
// Kingston 800 mhz + Qoltec Freeze //
// Bfg 8800 GTS 320 MB //
// Chieftec CF-560-A12C //
// Rebel 9 + NOCTUA NF-S12 3xAF12025L + AK - FC - 06SL //
Artur