Przerabiamy wentylator na 5V/7V, czyli zmniejszamy obroty

W tym dziale zamieszczamy poradniki związane z branżą chłodzenia. Tu znajdziesz porady oraz instrukcje jak zrobić, zmodyfikować, podłączyć, zamontować itp...

Regulamin działu
Pamiętaj, że wszystkie porady umieszczone na tym forum wykorzystujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Administrator forum AAC jak również użytkownicy nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne szkody wyrządzone w skutek zastosowania jakiejkolwiek porady umieszczonej na tym forum. Prawa do publikowanych tekstów należą do ich autorów. Zabrania sie kopiowania/powielania tekstów, ich fragmentów, artykułów i opisów oraz pozostałych treści bez zgody autora/autorów

Postprzez szymon.s » 29 wrz 2009, 18:06

@christylerk

Przecież napisałem, że 5V jest bezpieczne natomiast 7V już nie do końca, gdyż w przypadku awarii wentylatora może Ci pójść 12V w miejsce 5V np. na płytę główną. Jaki będzie tego efekt sam się domyśl.

Podałeś sposób "zrób to sam", ja podałem swój - wcale nie taki trudny i można się obejść bez specjalistycznych narzędzi (kabelki można po prostu poskręcać jak ktoś nie ma lutownicy).
Przeciętnemu Kowalskiemu który nie ma pojęcia o kabelkach i woltach nie polecam w ogóle przerabiania wtyczek dla takich są gotowe rozwiązania, np. takie:
http://www.aac.com.pl/primecooler-pc-afsc1-p-278.html.
szymon.s
Gold user

Postprzez Crypt » 29 wrz 2009, 19:15

szymon.s napisał(a):Przeciętnemu Kowalskiemu który nie ma pojęcia o kabelkach i woltach nie polecam w ogóle przerabiania wtyczek dla takich są gotowe rozwiązania

I niech to sobie wszyscy zapamietaja - takie przerobki robimy na wlasna odpowiedzialnosc.
Alienware m15x-R1 > C2D T9300 // 4GB // 8800M GTX 512MB // 1440x900 // Momentus XT 500GB // Windows 7 x64 // 3DMark06: 10446pkt.
Crypt
Gold user

Poprzednia strona

Powrót do Poradniki