Przyspieszamy swoje HDD czyli macierz RAID w akcji :)

W tym dziale zamieszczamy tematy dotyczące sprzętu, czyli płyt głównych, dysków twardych, kart graficznych, itd...

Regulamin działu
W tym dziale "Hardware" możesz pisać bez rejestracji. Utwórz nowy temat lub odpowiedz w już istniejącym. Pamiętaj, że jeśli piszesz bez rejestracji Twój temat, post pojawi się dopiero po zaakceptowaniu przez administratora lub moderatora forum. Zanim napiszesz w tym dziale zapoznaj się z ogólnym regulaminem forum.

Postprzez Crypt » 30 mar 2010, 20:53

Witam wszystkich :)

Od dłuższego czasu nic nie pisałem, więc przy okazji małego upgrade sprzętu, postanowiłem nakreślić kilka zdań. Z uwagi na (ostatnio już stale) małą ilość miejsca na moim twardzielu, postanowiłem go zmienić lub dokupić drugi. Po dłuższym zastanowieniu co lepiej zrobić, zdecydowałem się jednak na dokupienie drugiego dysku i spięcie obu twardzieli w macierz.

Kiedyś, za czasów Pentium D 830 i Abita NI8 SLI miałem okazję pracować na macierzy z bardzo pojemnych i szybkich (jak na owe czasy) dysków WDC 160GB, seria AS (jak dobrze pamiętam). Byłem z takiego rozwiązania dość zadowolony, jednak ~320GB po jakimś czasie przestało wystarczać a i sama platforma kilka razy się zmieniła. Obecnie to już zupełnie inna półka wiec i twardziele są nieco "inne" :)

No to zaczynamy:

Obecnie posiadam 2 dyski WD5000AAKS. Dość dobre, ciche i wydajne twardziele, za dość rozsądną cenę (na dzisiaj ~180zł). Jego wydajność plasuje się na takim poziomie:

Generalnie wydajność na poziomie ~79,5MB/s to dość przyzwoite osiągi jak na dzisiejsze standardy, chodź nie najlepsze (najlepsze kosztują :) ). Martwił mnie trochę dość średni czas dostępu, ale dysk wynagradza nam to swoją kulturą pracy i ciszą.

OK dyski spięte razem, kable pochowane bardzo precyzyjnie, wszystko podpięte i tak sie obecnie prezentuje:

Jako, że posiadam płytę główną Asus Maximus II Formula - mam do wyboru dwa kontrolery do budowy macierzy - Intelowski Matrix Storage i Silicon Image Sil5723. Pierwszy jest zintegrowany bezpośrednio w mostku płyty główniej, natomiast drugi jest tzw. zewnętrznym kontrolerem - dlatego skorzystałem z pierwszego, który jak można przeczytać na sieci, jest szybszy z uwagi właśnie na jego umiejscowienie w mostku płyty głównej.

O rodzajach macierzy jak i sposobach ich wykorzystania nie będę się rozpisywał - ten materiał jest ogólnie dostępny - wystarczy spytać o to wujka google :) Osobiście wybrałem najszybszą z dostępnych macierzy, jaką jest RAID 0 - czyli połączeniu dwóch dysków w jedną całość. Należy tutaj jednak pamiętać, że wydajność takiej macierzy zależy od rodzaju i wielkości zastosowanych dysków - jednym słowem macierz ta jest tak szybka, jak najwolniejszy jej dysk :) Z uwagi na wykorzystanie przeze mnie dwóch jednakowych dysków - ten problem mnie nie dotyczy.

Strip Size:

Podczas tworzenia macierzy miałem dylemat (po zapoznaniu się z ogólnie dostępną literaturą na ten temat) jaki wybrać "Strip Size" (rozmiar klastra), czyli najważniejszy parametr wpływający na wydajność naszej macierzy. Standardowe ustawienie podczas tworzenia macierzy to 128kb - jednak jest ono dobre tylko dla kontrolerów zewnętrznych, wyposażonych w swój procesor i pamięć podręczną. W moim wypadku korzystamy z programowego kontrolera, więc należy rozmiar klastra zmniejszyć...

I tu jest problem, no właśnie o ile go zmniejszyć. Są różne opinie na ten temat, ja chciałem się wstrzelić w "środek" wydajności więc postanowiłem przetestować dwa, najbardziej popularne rozmiary klastra - 64kb i 32kb.

Tak oto plasuje się wydajność macierzy RAID 0 w oparciu o moje 2 dyski WD5000AAKS, przy rozmiarze Strip Size=32kb:

Podczas pracy na tym rozmiarze Strip Size miałem jakoś dziwne wrażenie, że komputer pracuje jakoś ospale, czy coś. Podczas instalacji Win7 na pierwszy ekran trzeba było czekać z min. 2min! Myślę sobie - OK może tak ma być, jednak po postawieniu macierzy na Strip Size=64kb problem ten zniknął, a sam komputer jakby dostał "z buta" i wszystko zaczęło zapierdzielać :) wyraźnie szybciej niż na Strip Size=32kb a sama wydajność takiej macierzy plasowała się następująco:

Jak zapewne zauważyliście, jest pewna różnica w wydajności Bust Rate - jednak w tym wypadku nie zauważyłem ŻADNEJ różnicy w wydajności, ponieważ parametr ten nie wpływa w znaczący sposób na wydajność samej macierzy (przynajmniej w tak małym przedziale różnicy).

Write-Back Cache:

Pozostaje jeszcze jedna ważna rzecz, jaką nie omieszkałem przetestować przy okazji zmiany Strip Size, czyli opcja Write-Back Cache - dostępna w oprogramowaniu kontrolera pod dowolną wersją systemu. Krążą różne opinie na temat tej opcji, moim zdaniem nie zawsze uzasadnione - szerzej można o tym poczytać TUTAJ - moim zdaniem to jedna z lepszych publikacji na ten temat.

Tak więc po włączeniu w/w opcji wydajność macierzy powinna wyraźnie wzrosnąć - jednak czy na pewno? W moim wypadku nie za bardzo - z resztą zobaczcie sami:

Strip Size=32kb, Write-Back Cache ON:

Strip Size=64kb, Write-Back Cache ON:

Poza wyraźnym wzrostem wydajności Bust Rate, nie odczułem wyraźnej lub chociaż zauważalnej poprawy wydajności całej macierzy. W dodatku kultura pracy całej macierzy przy Strip Size=32kb znacznie się pogorszyła - postanowiłem zatem nie korzystać z tej opcji. Nie wiem, może w jakiś zastosowaniach włączenie jej przyniesie użytkownikowi jakieś korzyści - ale dla mnie, czyli usera, który czasem przerzuci jakiś większy plik z partycji na partycję - nie jest ona do niczego potrzebna.

Uwagi końcowe:

Podsumowując moją 3 dniową zabawę z dobraniem optymalnie ustawionej macierzy RAID 0, powiem Wam, że nie żałuję tego, iż macierz taką postawiłem. Obecna wydajność HDD wzrosła w zauważalny sposób, nawet bez przeprowadzania jakiegokolwiek testu - widać to "gołym" okiem - i o to mi chodziło. Teoretycznie można pomyśleć, że przy Strip Size=32kb macierz powinna być wydajniejsza niż na 64kb - i to racja, jednak w moim przypadku subiektywne odczucie poprawy szybkości pracy samej macierzy jest lepsze w przypadku Strip Size=64kb a nie 32kb. Do tego kultura pracy macierzy jest po prostu znakomita - macierz jest nawet cichsza, niż pojedynczy dysk!

Zachęcam do dyskusji na w/w temat na forum - wszelkie komentarze i uwagi mile widziane :) Mam nadzieję, że na części moich doświadczeń łatwiej będzie innym userom zdecydować się na macierz RAID - moim zdaniem warto :) zwłaszcza przy dzisiejszych cenach dysków... :)

Pozdr
Alienware m15x-R1 > C2D T9300 // 4GB // 8800M GTX 512MB // 1440x900 // Momentus XT 500GB // Windows 7 x64 // 3DMark06: 10446pkt.
Crypt
Gold user

Postprzez Didusieq » 30 mar 2010, 21:17

Macierz dobra rzecz, ale do normalnego użytkowania komputera dla mnie nie potrzebna. Wiem że dyski tanie i tak dalej. Ale mimo to różnica w pracy normalnie niezauważalna. Powiedziałbym nawet więcej. Jeden szybki dysk potrafi postawić system szybciej niż dwa w RAID0. Testowałem to na ICH10R od Intela.

Ale ważne że właściciel zadowolony. <ok>

Fajnie przygotowany pościk. :)

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
G.Skill Ripjaws DDR3 8GB 1600MHz CL9 1,5V
MSI GTX 550 Ti
Creative X-Fi Titanium HD
Seagate ST3500418AS 500GB
LanCool K58
Be Quiet Pure Power L8-CM-530W
Didusieq
Gold user

Postprzez Krzysztof » 30 mar 2010, 21:53

I ja dodam coś od siebie . Z raidem mam do czynienia już od kilku lat , swoje wyniki już podawałem na tym forum w innej recenzji jednak je przypomnę . Co do wielkości bloku nie zgodzę sie z Cryptem, który twierdzi iż bloki 128 kb są przeznaczone tylko dla kontrolerów zewnętrznych . Ja mając 2 identyczne dyski Samsung F1 320 Gb 16 Mb cache budowałem 2 macierze i były to macierze o blokach od 4 kb do 128 kb i najwyższą wydajność przynosiły mi macierze o bloku 128 kb i na takich już od 2 lat obecnie pracuję ( normalne użytkowanie komputera - kopiowanie dużych i małych plików).

P.S. Korzystając z okazji chciałbym zapytać kiedy ujrzę screeny o które prosiłem . Z góry dziękuję i pozdrawiam .
Załączniki
Intel I7 2600K 5 Ghz
Biostar TPower TP67XE CXF-SLI
GSKILL DDR3 2133 Mhz CL9 1,6v
Thermalright HR 02 Macho
SSD Vertex 3 Sata 3
Samsung 1 Tb
Gainward GTX 570 Phantom
Fractal Design Define R3 Titanium Gray
Seasonic X660W 80+ Gold
Blu Ray LG, Win 7 64
3D Mark 2011 - 7,5 tys.
3D Mark Vantage - 33 tys .
Krzysztof
User

Postprzez Crypt » 30 mar 2010, 22:16

@Krzysztof Niestety musze Cie zmartwic, na razie nie chce stabilnie pracowac na VCore nizszym niz 1,15V, sadze wiec, ze nie ustawi go na 4,1GHz i 1,1V.

Co do Stripe Size 128kb - tutaj wlasnie opinie sa dosc rozbiezne, jak poczytasz w google zobaczysz, ze dosc czesto mozna spotkac sie z podobna do mojej opinia. Oczywiscie wszystko jak zawsze zalezy od kontrolera i sterownika - moze byc tak, ze u kogos bedzie zupelnie odwrotnie :) a forum jest po to, zeby takie opinie zamieszczac / prostowac :D

Pozdr
Alienware m15x-R1 > C2D T9300 // 4GB // 8800M GTX 512MB // 1440x900 // Momentus XT 500GB // Windows 7 x64 // 3DMark06: 10446pkt.
Crypt
Gold user

Postprzez Krzysztof » 30 mar 2010, 22:30

Więc wygląda na to , że mam selekta z prawdziwego zdarzenia , który bije Twojego Xeona :) ( E8400 Q842)

. Co do macierzy raid zgadzam się z Tobą , niektórym działa słabiej niektórym mocniej jednak u mnie zawsze najwydajniejszym blokiem był blok 128 kb ( miałem już kilka macierzy na kilku różnych dyskach i 3 płytach głównych ) . Najlepiej samemu popróbować ;)
Intel I7 2600K 5 Ghz
Thermalright HR 02 Macho
SSD Vertex 3 Sata 3
Samsung 1 Tb
Gainward GTX 570 Phantom
Seasonic X660W 80+ Gold
Blu Ray LG, Win 7 64
3D Mark 2011 - 7,5 tys.
Krzysztof
User

Postprzez Crypt » 30 mar 2010, 22:36

Dokladnie :) nie ma nic do stracenia - mozna tylko zyskac.
Crypt
Gold user

Postprzez Chupacabra » 30 mar 2010, 23:33

Dżizas, w prawie każdym możliwym temacie widzę wzmiankę o tym E8400 jakby był to najbardziej topowy i wypasiony procesor wszechczasów i jakby miał na tym portalu paść rekord jego kręcenia na ciekłym azocie... ogarnijcie się jakoś z tym.
Co do raid - bardzo fajna opcja jeśli ktoś ma 2 jednakowe dyski chociaż w czasach SSD trochę traci na znaczeniu...no chyba, że kogoś stać na 2 ssd ;)
No i widzę po screenach z testów hdtune, że raid dodaje mocy obliczeniowej procesorowi skoro zużycie CPU było ujemne ;)
GA-EP41-UD3L, E5200 2,5GHz @ 3,75GHz, AC Freezer xtreme, 2x2GB Patriot LLK 800MHz @ 4-4-4-12, Asus 9800GT + Thermaltake DuOrb, Seagate 7200.12 500GB + 250GB, Chieftec 400W, Raidmax Smilodon :)
Chupacabra
User

Postprzez Didusieq » 31 mar 2010, 06:12

Chupacabra napisał(a):Dżizas, w prawie każdym możliwym temacie widzę wzmiankę o tym E8400 jakby był to najbardziej topowy i wypasiony procesor wszechczasów i jakby miał na tym portalu paść rekord jego kręcenia na ciekłym azocie... ogarnijcie się jakoś z tym.

Ja mam selekta co bije każdy E8400 na głowę w wydajności (i to bez kręcenia!) i nie piszę o tym. :D I to za tą samą kasę! :P

RAID zbędny w domu. Ciszej przynajmniej. :P Jak pamiętacie miałem RAID 0 w domu. Jeden mały wywyp bloków na jednym z dysków i dwie partycje poszły się je...ć. Odzyskałem dane ale podziękowałem. A miałem na 2x Seagate więc dyski dobre. Poza tym XP można powiedzieć że działał nawet wolniej niż na pojedynczym dysku. Ale z tego co widzę to forumowicze już raczej nie mają tego dziadka na kompach. :P

RAID na oddzielnym kontrolerze na PCI to jest dużo większy skok wydajnościowy.

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
G.Skill Ripjaws DDR3 8GB 1600MHz CL9 1,5V
MSI GTX 550 Ti
Creative X-Fi Titanium HD
Seagate ST3500418AS 500GB
LanCool K58
Be Quiet Pure Power L8-CM-530W
Didusieq
Gold user

Postprzez Krzysztof » 31 mar 2010, 06:38

Didusieq rozśmieszyłeś mnie :) . Kolega Crypt i ja ( i zapewne wiele innych osób) wiemy, że RAID się przydaje , skok wydajności widać na każdym kroku . Co do ciszy powiem Ci, że ich nie słyszę ( 2 Samsungi HDJ320 wytłumione podwójną warstwą materiału pochłaniającego , dobrze wentylowane). Polecam wszystkim .
Intel I7 2600K 5 Ghz
Thermalright HR 02 Macho
SSD Vertex 3 Sata 3
Samsung 1 Tb
Gainward GTX 570 Phantom
Seasonic X660W 80+ Gold
Blu Ray LG, Win 7 64
3D Mark 2011 - 7,5 tys.
Krzysztof
User

Postprzez Artur » 31 mar 2010, 10:02

Ja też używałem parę ładnych lat temu raid z osobnym kontrolerem wpinanym w PCI ,i też nie raz leciały partycje i tez podziękowałem.

Napewno ma to sens jak ktoś potrzebuje ogromnych przestrzeni miejsca na dysku.
// Phenom II X3 720 Black Edition @ 3,5 GHZ //
// Thermalright AXP-140 + NOCTUA NF-P12 + Bolt Though Kit rev.2 //
// Gigabyte GA-MA790X-UD3P //
// Kingston 800 mhz + Qoltec Freeze //
// Bfg 8800 GTS 320 MB //
// Chieftec CF-560-A12C //
// Rebel 9 + NOCTUA NF-S12 3xAF12025L + AK - FC - 06SL //
Artur
Gold user

Następna strona

Powrót do Hardware