Radeon 3200 integracja na płycie ?

W tym dziale zamieszczamy tematy dotyczące sprzętu, czyli płyt głównych, dysków twardych, kart graficznych, itd...

Regulamin działu
W tym dziale "Hardware" możesz pisać bez rejestracji. Utwórz nowy temat lub odpowiedz w już istniejącym. Pamiętaj, że jeśli piszesz bez rejestracji Twój temat, post pojawi się dopiero po zaakceptowaniu przez administratora lub moderatora forum. Zanim napiszesz w tym dziale zapoznaj się z ogólnym regulaminem forum.

Postprzez Artur » 03 sty 2010, 19:38

Witam

Dziś z powodu sprzedaży mojego GTS 250 ,i przełączenie się na zintegrowanego układ Radeon 3200 postanowiłem sobie napisać co nieco o tym układzie.

Układ znajduje się na płycie Asrock A780ghx/128MB , 128MB jest to oznaczenie pamięci która dolutowana jest do płyty głównej, jest to bardzo dobrze rozwiązanie nie musimy wydzielać żadnej pamięci z ramu komputera ,w zastosowaniach biurowych gdzie jak wiadomo każdy MB pamięci się liczy (i nazywa się magicznie side port).

Oczywiście płyta posiada rozbudowany bios do sterowania tym Radeonem .

Zintegrowany układ graficzny udało się podkręcić do poziomu 680 MHz przy napięciu rdzenia ręcznie ustawionym na 1,1 V (najniższym dostępnym z poziomu Setupu). Podbijając jego wartość do 1,45 V uzyskaliśmy stabilne 980 MHz, jest wymieniony radiator na mostku i dość dobrze nawiewa na niego zgłasza teraz gdy nie ma tam żadnej innej karty.

SidePort oparty o kość DDR2 produkcji Elixira dał się bez problemu przetaktować do 1066 MHz (wartość efektywna). Warto zwrócić uwagę, że jeśli pozostawimy napięcie zasilające Radeona 3200 na Auto, płyta będzie je sama podnosić wraz ze zwiększaniem taktowania rdzenia graficznego. Dlatego jeśli zamierzacie podkręcać zintegrowaną kartę graficzną, zalecam wcześniejsze ręczne dobranie parametru mGPU Voltage oraz, w przypadku napięć wyższych od 1,2 V, zapewnienie dodatkowego nawiewu mostkowi północnemu. Nie wiem jakie karta osiąga temperatury główny chip ma około 32 stopni , i nie bardzo mam jak to zmierzyć ,ale raczej nie wygląda na jakieś drastyczne skoki , biorą pod uwagę ze radiatory zostały wymienione na obu mostkach i jeden z nich jest 2 razy większy niż był.
Górny oryginalny radiator poszedł na dolny mostek , a górny to Zalman ZM NB32K który bardzo dobrze się tam sprawuje .

Co Radeon 3200 piszczy :

- technologia wykonania - 55nm
- rop`s - 4
- shader - 40
- clock gpu - 500 mhz fabrycznie
- ram clock - no u mnie działają na 400 tak jak pamięć komputera ale można przełączyć na 1066 , wtedy ram zintegrowany działa na takiej szybkości .
- szyna ram 32 bitowa
- directx 10 , sm 4.0 zapewni nam niedoścignione doznania w grach :P

Karta bez większych kłopotów przechodzi test 3dmark 06 , i wyniki wyglądają następująco :

Czy takie rozwiązania mają sens , dla mnie jak najbardziej pozbywamy się grafiki prze wielkie G , odpalamy sobie zintegrowana grafe na płycie i czekamy na spadek cen lepszych kart.
Producenci powinni to wprowadzić na kartach które pobierają znaczące ilości prądu , taki układzik napewno nie kosztuje ogromnych ilości pieniędzy , a korzyści z tego były by znaczące ,mniejsze temperatury pracy i w dobie oszczędności energii niewiarygodne wręcz plusy takich rozwiązań.

Weźmy również pod uwagę kost całej płyty głównej w granicach 150 zł co mówi samo za siebie , albo jeszcze taniej , no i jeszcze jedna sprawa od paru lat chciałem sobie pograć w Settlers 4 , niestety na kartach Geforce od serii 8 nie wyświetlana jest dobrze grafika i tak zostało im do dziś.
// Phenom II X3 720 Black Edition @ 3,5 GHZ //
// Thermalright AXP-140 + NOCTUA NF-P12 + Bolt Though Kit rev.2 //
// Gigabyte GA-MA790X-UD3P //
// Kingston 800 mhz + Qoltec Freeze //
// Bfg 8800 GTS 320 MB //
// Chieftec CF-560-A12C //
// Rebel 9 + NOCTUA NF-S12 3xAF12025L + AK - FC - 06SL //
Artur
Gold user

Postprzez Crypt » 06 sty 2010, 00:29

Nie powiem, wynik zabija :) ale jak na karte z segmentu low-end - nie tak najgorzej.
Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Powrót do Hardware