RECENZJA I INSTRUKCJA MONTAŻU AC ACCELERO XTREME 2900

W tym dziale zamieszczamy testy, recenzje dotyczące chłodzenia komputera. Tu znajdziesz szereg ciekawych informacji, zapoznasz się z uzyskanymi wynikami, które być może pomogą w podjęciu trafnej decyzji podczas wyboru chłodzenia.

Regulamin działu
Pamiętaj, że wszystkie porady umieszczone na tym forum wykorzystujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Administrator forum AAC jak również użytkownicy nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne szkody wyrządzone w skutek zastosowania jakiejkolwiek porady umieszczonej na tym forum. Prawa do publikowanych tekstów należą do ich autorów. Zabrania sie kopiowania/powielania tekstów, ich fragmentów, artykułów i opisów oraz pozostałych treści bez zgody autora/autorów

Postprzez AAC » 16 mar 2009, 21:08

Ta recenzja była już publikowana na naszej stronie, jest ona w całości opracowana przez naszego klienta a zarazem też użytkownika forum "crypt" o to link - http://www.aac.com.pl/recenzja-i-instru ... -n-50.html
jednak postanowiłem ją też przedstawić tu na forum mając nadzieję że jeszcze komuś się przyda :)

Ostatnio, z uwagi na wcześniejsze napisane przeze mnie poradniki, dotyczące niektórych systemów chłodzenia dla kart graficznych spod znaku AC jak i z tym (i nie tylko) związanymi pytaniami, postanowiłem napisać jeszcze jedną :) Dzisiejszy poradnik dotyczył będzie, nieco zapomnianego, ale i nieco nietuzinkowego chłodzenia spod znaku Arctic Cooling - mianowicie Arctic Cooling Xtreme 2900. Niektórzy z Was pytali mnie czy mam coś na tym piekarniku z siga - otóż już mam :lol:

Jak wiecie AC Xtreme 2900 jak i jego odpowiednik dla nV czyli AC Extreme 8800 są sość "pokaźnymi" i zarazem wydajnymi systemami chłodzenia dla serii kart wymienionych wcześniej - szkoda, że tak drogich :) nawet teraz. Tutaj ważna uwaga dla tych, co są mniej zorientowani smile.gif cooler z serii 2900 - pasuje TYLKO na karty 2900Pro/XT, natomiast ten dla nV z oznaczeniem 8800 pasuje TYLKO na karty 8800GTX - tak więc nie możecie go sobie założyć np. na 8800GT czy tym podobne karty.

Recka może nie do końca na czasie, ale jak widze to niektórzy mają jeszcze takie piekarniki jak umnie więc może się ona przydać, zwłaszcza, że (co mnie najbardziej dziwi) nie ma polskiej recenzji tego chłodzenia... WTF - jak to nie ma? - już jest :)

Oto nasz dzisiejszy bohater:
Obrazek
Ładnie zapakowany coolerek, już w opakowaniu po wzięciu go do ręki wiemy, że mamy doczynienia z nietuzinkowym chłodzeniem, z reszta jego rozmiary jak i waga mówią same za siebie. Zapewniam Was, miałem AC S1 rev.2 na HD4850 i muszę z przykrością (dla S1) przyznać, że to chłodzenie jest po prostu większe :D

Tak oto wygłada po wyjęciu z opakowania:
Obrazek
No i oczywiście rewers:
Obrazek
Strona wewnętrzna, tj. ta, która jest od strony portu PCI-E - jak widzicie, widać tutaj duży wachlarz, mający za zadanie kierować gorące powietrze nie w strone płyty głównej, ale w strone dołu obudowy:
Obrazek
Rzut okiem na wijące się od spodu heat-pipe:
Obrazek
W opakowaniu, poza samym coolerem mamy jeszcze instrukcję, komplet śrubek, cooler do odprowadzania ciepła z pamięci na wierzchniej stronie karty, dodatkow śledź umożliwiający dopływ chłodnego powietrza z zewnątrz obudowy, chłodzenie sekcji zasilania karty graficznej, silikonowe "poduszki" do naklejenia na pamięci oraz naklejkę AC :)
Obrazek
Przymiarki do siebie naszych głownych bohaterów:
Obrazek
Karta i cooler z drugiej strony:
Obrazek
Tak wgląda nasza karta po zdemontowaniu fabrycznej "suszarki":
Obrazek
Druga strona karty:
Obrazek
Karta jest wyposażona w jakże lubiane pamięci Hynix o czasie dostępu 1ns (podobno były na tych kartach również 1,1ns - ale kto to wie):
Obrazek
Zakładanie naszej zabawki zaczynamy od zamontowania radiatora na sekcję zasilania karty, przy pomocy dwóch (innych niż pozostałe) śrubek
Obrazek
Po zamontowaniu chłodzenia na sekcji zasilania karty, nakładamy pastę termoprzewodzącą na rdzeń karty (w moim przypadku to AS5, lub korzystamy z tej dostarczonej na coolerze - wybór zostawiam Wam (ja zawsze zakłądam AS5 i tyle - jakoś mam do niej zaufanie :D ). Poźniej zakładamy silikonowe podkładki na pamięci - tutaj uwaga - silikon ma klej TYLKO po jednej stronie, tej, którą należy przyłożyc na kości pamięci - z drugiej strony jest nieklejąca się podkładka, która ma za zadanie tylko dolagać do chłodzenia karty - nie starajcie się jej odczepiać :D
Obrazek
To samo robimy z drugiej strony karty:
Obrazek
Zanim założymy chłodzenie, muszę dodać, że to pierwsze chłodzenie AC jakie miałem, które ma tak ładnie wypolerowaną stopkę pod rdzeń karty - aż miło :D
Obrazek
Na koniec kładziemy cooler wiatrakami do spodu i nakładamy na niego kartę. Należy pamiętać, aby wcześniej podpiąć wtyczkę zasilania wentylatorów na coolerze, bo jeśli tego nie zrobicie to po zamontowaniu coolera nie będzie to już możliwe - chyba, że go zdemontujecie. Tak wygląda nasza karta z AC Xtreme 2900 na pokładzie:
Obrazek
I oczywiście druga strona:
Obrazek
Należy pamiętać, że po nałożeniu karty na cooler (nie odwrotnie) nakładamy na kartę aluminiowy radiator, odprowadzający ciepło z kości pamięci po przeciwnej stronie karty. Dokręcać należy najpierw śruby na rdzeniu karty, poźniej dociągać te, na zewnatrz rdzenia (znajdujące się na obrzeżach aluminiowego radiatora).

Widok na kartę od boku - możecie zapytać, czy karta nie zajmuje teraz czasem więcej jak 2 sloty po włożęniu jej do komputera - odpowiedź będzie poźniej :D
Obrazek
Inne ujęcie naszego tandemu:
Obrazek
Sekcja zasilania i wtyczki 1x6 i 1x8 pin do zasilania karty - zwróćcie uwagę jak długie jest chłodzenie, oraz na to, że po zamontowaniu coolera niemożliwym byłoby podpięcie wtyczki zasilającej wentylatory na karcie (o czym wspomniałem wcześniej):
Obrazek
Po zamontowaniu karty w komputerze mogę powiedzieć, że teraz karta "sobie wygląda" :D :
Obrazek
Zrobiło się trochę ciasno, nawet jak na mojego Chiefteca:
Obrazek
Zastanawiacie sie zapewne, ile miejsca (a właściwie slotów) zajęła karta z AC Xtreme 2900 - otóż muszę powiedzieć, że "prawie" 3 sloty !! Na szczęście zostało jakieś 3mm luzu nam drugim slotem PCI-E, co umożliwia podłaczenie drugiej, tak samo wyposażonej karty :D - dopiero wtedy musi się zrobić ciasno :D :
Obrazek
A tak oto wygląda wnętrze mojego komputera po zamontowaniu tego "monstrum" :
Obrazek
Trzeba przeznać - robi wrażenie - i to nie tylko wyglądem bo również możliwościami. Na boxowym chłodzeniu średnia temperatura w Idle wynosiłą 50st C (karta bez o/c), za to w Stress ponad 95stC - o większym o/c można było zapomnieć, chyba, że się jest głuchym i nie przeszkadza komuś ten skowyt boxowego wentylatora wydobywający się z wnetrza obudowy.

Po zmianie chłodzenia na AC Xtreme 2900 temperatury w Idle spadły do ok 35st:
Obrazek
I to po małym o/c. Generalnie karta zaczęła dopiero pokazywać pazury i spokojnie, stabilne o/c na 50% obrotów wentylatora to GPU 900MHz / MEM 1000MHz - więc całkiem dobrze :) przy czym temperatury oscylują w granicach 65stC i jest naprawdę cicho w porównaniu do boxowej "suszarki". Acha - prosze mi tu nie pisać o poborze prądu szczerbaty.gif po o/c :D

Jeśli macie jakieś pytania lub sugestie - piszcie - chętnie odpowiem. Mam nadzieję, że przyda się ta recka jeszcze jakiemuś posiadaczowi kart z serii 2900 :)
AAC
Admin

Postprzez Crypt » 31 mar 2009, 16:31

Fajna recka :)
Alienware m15x-R1 > C2D T9300 // 4GB // 8800M GTX 512MB // 1440x900 // Momentus XT 500GB // Windows 7 x64 // 3DMark06: 10446pkt.
Crypt
Gold user

Postprzez Bodek » 31 mar 2009, 18:21

No :D całkiem całkiem gratulacje :)
Bodek
Moderator

Powrót do Recenzje