jednak postanowiłem ją też przedstawić tu na forum mając nadzieję że jeszcze komuś się przyda
Ostatnio, z uwagi na wcześniejsze napisane przeze mnie poradniki, dotyczące niektórych systemów chłodzenia dla kart graficznych spod znaku AC jak i z tym (i nie tylko) związanymi pytaniami, postanowiłem napisać jeszcze jedną
Jak wiecie AC Xtreme 2900 jak i jego odpowiednik dla nV czyli AC Extreme 8800 są sość "pokaźnymi" i zarazem wydajnymi systemami chłodzenia dla serii kart wymienionych wcześniej - szkoda, że tak drogich
Recka może nie do końca na czasie, ale jak widze to niektórzy mają jeszcze takie piekarniki jak umnie więc może się ona przydać, zwłaszcza, że (co mnie najbardziej dziwi) nie ma polskiej recenzji tego chłodzenia... WTF - jak to nie ma? - już jest
Oto nasz dzisiejszy bohater:

Ładnie zapakowany coolerek, już w opakowaniu po wzięciu go do ręki wiemy, że mamy doczynienia z nietuzinkowym chłodzeniem, z reszta jego rozmiary jak i waga mówią same za siebie. Zapewniam Was, miałem AC S1 rev.2 na HD4850 i muszę z przykrością (dla S1) przyznać, że to chłodzenie jest po prostu większe
Tak oto wygłada po wyjęciu z opakowania:

No i oczywiście rewers:

Strona wewnętrzna, tj. ta, która jest od strony portu PCI-E - jak widzicie, widać tutaj duży wachlarz, mający za zadanie kierować gorące powietrze nie w strone płyty głównej, ale w strone dołu obudowy:

Rzut okiem na wijące się od spodu heat-pipe:

W opakowaniu, poza samym coolerem mamy jeszcze instrukcję, komplet śrubek, cooler do odprowadzania ciepła z pamięci na wierzchniej stronie karty, dodatkow śledź umożliwiający dopływ chłodnego powietrza z zewnątrz obudowy, chłodzenie sekcji zasilania karty graficznej, silikonowe "poduszki" do naklejenia na pamięci oraz naklejkę AC

Przymiarki do siebie naszych głownych bohaterów:

Karta i cooler z drugiej strony:

Tak wgląda nasza karta po zdemontowaniu fabrycznej "suszarki":

Druga strona karty:

Karta jest wyposażona w jakże lubiane pamięci Hynix o czasie dostępu 1ns (podobno były na tych kartach również 1,1ns - ale kto to wie):

Zakładanie naszej zabawki zaczynamy od zamontowania radiatora na sekcję zasilania karty, przy pomocy dwóch (innych niż pozostałe) śrubek

Po zamontowaniu chłodzenia na sekcji zasilania karty, nakładamy pastę termoprzewodzącą na rdzeń karty (w moim przypadku to AS5, lub korzystamy z tej dostarczonej na coolerze - wybór zostawiam Wam (ja zawsze zakłądam AS5 i tyle - jakoś mam do niej zaufanie

To samo robimy z drugiej strony karty:

Zanim założymy chłodzenie, muszę dodać, że to pierwsze chłodzenie AC jakie miałem, które ma tak ładnie wypolerowaną stopkę pod rdzeń karty - aż miło

Na koniec kładziemy cooler wiatrakami do spodu i nakładamy na niego kartę. Należy pamiętać, aby wcześniej podpiąć wtyczkę zasilania wentylatorów na coolerze, bo jeśli tego nie zrobicie to po zamontowaniu coolera nie będzie to już możliwe - chyba, że go zdemontujecie. Tak wygląda nasza karta z AC Xtreme 2900 na pokładzie:

I oczywiście druga strona:

Należy pamiętać, że po nałożeniu karty na cooler (nie odwrotnie) nakładamy na kartę aluminiowy radiator, odprowadzający ciepło z kości pamięci po przeciwnej stronie karty. Dokręcać należy najpierw śruby na rdzeniu karty, poźniej dociągać te, na zewnatrz rdzenia (znajdujące się na obrzeżach aluminiowego radiatora).
Widok na kartę od boku - możecie zapytać, czy karta nie zajmuje teraz czasem więcej jak 2 sloty po włożęniu jej do komputera - odpowiedź będzie poźniej

Inne ujęcie naszego tandemu:

Sekcja zasilania i wtyczki 1x6 i 1x8 pin do zasilania karty - zwróćcie uwagę jak długie jest chłodzenie, oraz na to, że po zamontowaniu coolera niemożliwym byłoby podpięcie wtyczki zasilającej wentylatory na karcie (o czym wspomniałem wcześniej):

Po zamontowaniu karty w komputerze mogę powiedzieć, że teraz karta "sobie wygląda"

Zrobiło się trochę ciasno, nawet jak na mojego Chiefteca:

Zastanawiacie sie zapewne, ile miejsca (a właściwie slotów) zajęła karta z AC Xtreme 2900 - otóż muszę powiedzieć, że "prawie" 3 sloty !! Na szczęście zostało jakieś 3mm luzu nam drugim slotem PCI-E, co umożliwia podłaczenie drugiej, tak samo wyposażonej karty

A tak oto wygląda wnętrze mojego komputera po zamontowaniu tego "monstrum" :

Trzeba przeznać - robi wrażenie - i to nie tylko wyglądem bo również możliwościami. Na boxowym chłodzeniu średnia temperatura w Idle wynosiłą 50st C (karta bez o/c), za to w Stress ponad 95stC - o większym o/c można było zapomnieć, chyba, że się jest głuchym i nie przeszkadza komuś ten skowyt boxowego wentylatora wydobywający się z wnetrza obudowy.
Po zmianie chłodzenia na AC Xtreme 2900 temperatury w Idle spadły do ok 35st:

I to po małym o/c. Generalnie karta zaczęła dopiero pokazywać pazury i spokojnie, stabilne o/c na 50% obrotów wentylatora to GPU 900MHz / MEM 1000MHz - więc całkiem dobrze
Jeśli macie jakieś pytania lub sugestie - piszcie - chętnie odpowiem. Mam nadzieję, że przyda się ta recka jeszcze jakiemuś posiadaczowi kart z serii 2900