Scythe Mugen II vs Scythe Zipang 2

W tym dziale zamieszczamy testy, recenzje dotyczące chłodzenia komputera. Tu znajdziesz szereg ciekawych informacji, zapoznasz się z uzyskanymi wynikami, które być może pomogą w podjęciu trafnej decyzji podczas wyboru chłodzenia.

Regulamin działu
Pamiętaj, że wszystkie porady umieszczone na tym forum wykorzystujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Administrator forum AAC jak również użytkownicy nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne szkody wyrządzone w skutek zastosowania jakiejkolwiek porady umieszczonej na tym forum. Prawa do publikowanych tekstów należą do ich autorów. Zabrania sie kopiowania/powielania tekstów, ich fragmentów, artykułów i opisów oraz pozostałych treści bez zgody autora/autorów

Postprzez Von Slavek » 22 lip 2009, 12:29

Ostatnio dzięki uprzejmości AAC miałem okazję „przetestować” dwa można powiedzieć sztandarowe konstrukcje Scythe czyli Zipanga 2 i Mugena 2.

Na początek przedstawię Zipanga 2 bo jego pierwszego testowałem. Najpierw standardowe foty.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zipang 2 to raczej standardowa konstrukcja ale ma swoje zalety, wielki wentylator chłodzi zarówno radiator procesora jak i sekcje zasilania, chipset oraz pamięć ram.

A tak to prezentowało się u mnie

Obrazek

Widać pudełko w krzykliwym stylu Scythe, zapinki różnych systemów mocowań, instrukcję obsługi, po za tym jest jeszcze pasta termoprzewodząca (w woreczku) wydawała mi się marnej jakości. I oczywiście co budzi największą uwagę ogromny wentylator 140 mm Scythe Kaze Maru oraz 6 rurek heat-pipe

Obrazek

A tu Zipang 2 w innym ujęciu, żeby zapobiec uszkodzeniu nalepiona jest jak widać folia ochronna. Podstawka oczywiście wypolerowana choć efektu lustra raczej nie ma.

Obrazek

Zipang 2 z boku :D

Obrazek

Jeszcze raz pudełeczko.

Obrazek

Po wmontowaniu na Asusa Commando. Przy tym należy się kilka słów poświeconych montażowi. W Zipanngu zastosowano nieszczęsny system kołeczków Intela jest to moim zdaniem beznadziejne rozwiązanie z kilku względów chłodziwo swoje waży (715 gram), a po za tym praktycznie niemożliwe jest przy montażu użycie śrubokręta i wmontowanie chłodzenie bez wyciągania płyty głównej. Dlaczego nie da się użyć śrubokręta już odpowiadam, po prostu kołeczki są zasłonięte przez rozbudowany system finów i dostęp do nich od góry jest niemożliwy. Nie da się wmontować bez wyciągania płyty właśnie ze względu na problem podany wyżej, no chyba że ktoś ma zręczność małpy i potrafi jakoś wkręcić rękoma te kołeczki i jednocześnie ich nie widzieć :D. Czyli jedyne zalety tego sytemu mocowania w przypadku Zipanga nie istnieją.

Obrazek

Kolejne ujęcie już płytą główną. Przyznam że ładnie się komponuje z rozbudowanym chłodzeniem płyty.

Obrazek

I raz jeszcze z innej strony.

Obrazek

W obudowie, cooler ładnie się prezentuje i nie przytłacza swoja wielkością.

Na koniec jeszcze kilka podstawowych danych
Scythe Zipang 2
Specyfikacja techniczna:
• Wymiary całkowite: 145 x 149 x 106 mm (dł. x szer. x wys.)
• Materiał: miedź (podstawa, HeatPipe) i aluminium (radiator)
• Waga: 715 gram
• Ilość HeatPipe: 6 sztuk
• Wymiary wentylatora: 140 x 140 x 25 mm
• Łożysko: brak danych
• Obroty: 1000 RPM +/-10%
• Przepływ powietrza: 51,43 CFM
• Napięcie pracy wentylatora: 12 V
• Poziom hałasu: 22,74 dBA +/-10%
• Wtyczka: 3 PIN
Kompatybilność zestawu:
• Intel Socket 478
• Intel Socket 775/1366
• AMD Socket 754/939/940
• AMD Socket AM2, AM2+, AM3

Kolejny bohater porównania to już chyba legendarny Scythe Mugen 2

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyposażenie, dodatkowe jest naprawdę bogate, w skład wchodzą zapinki, śrubki wkręt, instrukcja pasta termoprzewodząca w woreczku, oraz najważniejsza rzecz backplate. Scythe poszedł po rozum do głowy i w kolejnej edycji mugena zastosował najlepszy z możliwych system montażu, kołeczki poszły w niepamięć :D

Obrazek

A tu już u mnie. Osłona podstawki trochę oblepiła się kurzem :P

Obrazek

Radiator jest naprawdę ogromny. Zastosowany wentylator to fenomenalny Scythe Slip Stream z 4 pinowym złączem zasilającym. Wentylatorek posiada PWM. Istnieje możliwość zamontowania aż 4 takich wentylatorów po jednym z każdej strony.

Obrazek

Porównanie z niemałą przecież karta graficzną Gainward 9600 GT Golden Sample.

Obrazek

Dodatki pakowane są w osobnym pudełku.

Obrazek

Polerka całkiem niezła ale efektu lustra raczej nie ma.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po wmontowaniu na Asusa Commando

Obrazek

Na koniec pudełko. Po oddaniu mugena firmie AAC zorientowałem się że brakuje mi zdjęcia w obudowie, trzeba się będzie bez niego obejść.

Scythe Mugen II
Specyfikacja techniczna:
• Wymiary całkowite: 130 x 100 x 158 mm (dł. x szer. x wys.)
• Materiał: miedź (podstawa, HeatPipe) i aluminium (radiator)
• Waga: 870 gram
• Ilość HeatPipe: 5 sztuk
• Dane wentylatora:
o Wymiary wentylatora: 120 x 120 x 25 mm
o Łożysko: ślizgowe
o Obroty: 1400 RPM +/-10%
o Przepływ powietrza: 74,25 CFM / 126m3/h
o Napięcie pracy wentylatora: 12 V
o Poziom hałasu: 26,5 dBA +/-10%
o Wtyczka: 4PIN (PWM)
• Kompatybilność zestawu:
o Intel Socket 478
o Intel Socket 775
o Intel Socket 1366
o AMD Socket 754/939/940
o AMD Socket AM2+
Na koniec pozostaje Auras TwinW ale że on nie jest bohaterem porównania a raczej punktem odniesienia nie będę poświęcał mu wiele uwagi przy opisie. Myślę że wystarczy link

http://www.aac.com.pl/auras-twinw-smf660-p-437.html

Test

Sprzęt jaki uczestniczył w porównaniu to
Intel Dual Core e5200
Asus Commando
Kingston HyperX 1066 MHZ 4*1 GB
Gainward 9600GT 512 MB Golden Sample
TAGAN TG500-BZ
WD 640 GB 6400AACS

Pasty jakiej używałem to Zalman STG-1. Powiem jak to wyglądało. Nakładałem pastę na radiator oraz procesor, a następnie wygrzewałem ją przez 30 minut w Orthosie. Później komputer pochodził w idlu jeszcze z 30 minut i dopiero teraz 15 minut Orthosem jako test właściwy i tu zapisywałem najwyższe temperatury jakie się pojawiały. Dodam że temperatura w pokoju kształtowała mi się w granicach 33-34 stopni ogólnie było nie do wytrzymania.
Na początku miałem zamiar przeprowadzić testy w kilku ustawieniach procka. Ale wyszło tylko w dwóch w standardowej częstotliwości taktowania 2.5 GHz oraz 3,3 GHZ

Zdecydowałem wkleić tabelkę z porównaniem ponieważ jest to najbardziej czytelne (mam też screny które mogę powklejać). Jak widać najlepiej wypada Zipang 2. Przypominam tez że temperatura powietrza to 33 stopnie.

Kolejny test, napięcie procesora wynosi 1.26 V, taktowanie 3.3 GHZ. Zipang chyba znów najlepiej. Na więcej już nie miałem siły z racji upału :D

Wnioski pozostawiam wam ro rozważenia ale widać raczej że chłodziwa od Sycthe raczej nie rozwinęły pełni swych możliwości przy tak niskich taktowaniach i przy tym budżetowym procesorze.
Mogę tez powklejać screeny z testów jeśli ktoś byłby chętny je zobaczyć.
Von Slavek
Silver user

Postprzez Bodek » 22 lip 2009, 18:32

Bardzo fajna, czytelna recenzja. Nawet wykresy mamy co ułatwia porównanie <ok>
Mugena 2 większość już zna i jego możliwości też. Za to Zipang 2 to nowe chłodzenie od Scythe i tu niespodzianka myślę, że nie tylko dla mnie :)

Pozdrawiam
Bodek
Moderator

Postprzez Crypt » 23 lip 2009, 10:40

Musze przyznac, ze konstrukcja fajna, ladnie sie prezentuje na tej mobo. Swoja droga wypada lepiej od Mugena, choc tylko "troszeczke" - zapewne na jakims quadzie roznica bylaby bardziej zauwazalna, ale mimo to, chlodzenie calkiem fajne.

Musze sie zgodzic z Autorem - skopali mocowanie coolera :)

Pozdr
Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Powrót do Recenzje