SCYTHE SHURIKEN BIG & SCYTHE SHURIKEN rev B. TEST

W tym dziale zamieszczamy testy, recenzje dotyczące chłodzenia komputera. Tu znajdziesz szereg ciekawych informacji, zapoznasz się z uzyskanymi wynikami, które być może pomogą w podjęciu trafnej decyzji podczas wyboru chłodzenia.

Regulamin działu
Pamiętaj, że wszystkie porady umieszczone na tym forum wykorzystujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Administrator forum AAC jak również użytkownicy nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne szkody wyrządzone w skutek zastosowania jakiejkolwiek porady umieszczonej na tym forum. Prawa do publikowanych tekstów należą do ich autorów. Zabrania sie kopiowania/powielania tekstów, ich fragmentów, artykułów i opisów oraz pozostałych treści bez zgody autora/autorów

Postprzez Artur » 16 lip 2009, 20:37

Witam

Dziś w frytkownicy testowałem SCYTHE SHURIKEN BIG & SCYTHE SHURIKEN rev B. ,oba układy chłodzenia mają bardzo małe wymiary i są przystosowane do leżących obudów.

Więcej informacji znajduje się:

- http://www.scythe-eu.com/en/products/cpu-cooler/big-shuriken.html

- na stronie firmy aac :)

- SCYTHE SHURIKEN rev B. - wysokość tylko 64 mm , 100x100 12xmm
- SCYTHE SHURIKEN BIG - wysokość tylko 58 mm , 120x120 12 mm

SCYTHE SHURIKEN BIG

Obrazek

Obrazek

Wiatrak posiada dużą ilość łopatek i przy 1500 obr/min jest niesłyszalny ,nie dochodzą żadne odgłosy z środka obudowy co bardzo dobre świadczy o nim.

Obrazek

Obrazek

Socety obsługiwane:

* Intel Socket 1366
* Intel Socket 775
* Intel Socket 478
* AMD Socket 754/939/940
* AMD Socket AM2
* AMD Socket AM3

Na pierwszy ogień poszedł SCYTHE SHURIKEN BIG testowany był z Phenonem II x3 przy zegarze 3,5 ghz , jest to stabilna u mnie częstotliwość mam drobne kłopoty z uzyskaniem stabilność na 3,6 .

Samo mocowanie jest bardzo dobrze rozwiązane i zajmuje dosłownie chwilkę , na początku wydawało mi się że będzie to dość niewygodne ponieważ zaczepy schowanie są pod radiatorem i praktycznie ich nie widać, ale producent postarał się bardzo w tym wypadku po prostu przesuwamy uchwycik znajdujący się z lewej strony zdjęcia przesuwamy na prawą i już jest zamocowane.
Sprawa banalnie prosta i nie zajmuje za wiele czasu , o wiele lepsze rozwiązanie niż system zastosowany w KABUTO.Miejsce styku radiatora jest wypolerowane ale to już jest standardem w firmie SCYTHE,tak samo jak jakość wykonania.

Obrazek

W przypadku mojej płyty okazało się że po zamontowaniu BIGA jedno gniazdo ramu zostało zasłonięte prze niego i praktycznie sam radiator chipu głównego też nie ma zawiele miejsca , przed zakupem trzeba dobrze przemyśleć sprawę czy przypadkiem spasuje on do danego modelu płyty.Więcej niedogodności związanych z montażem na mojej płycie Ascrock A780ghx/128 nie było.
Posiada ona bardzo słabo rozbudowany układ chłodzenia sekcji zasilania i chipsetu (praktycznie wcale ), bardzo blisko położone gniazda ram.Płyty z rozbudowanymi układami chłodzenia mogą stanowić przeszkodę w montażu.

Obrazek

Obrazek

Testy:

- pasta użyta MX-2 (czas wygrzania 1 godzina)
- ilość wentylatorów w obudowie 4x120 mm Artica (jeden na przodzie , jeden na tyle i 2 na bocznej ściance).
- Temperatura w pomieszczeniu 29 stopni

Biorąc pod uwagę wysokie temperatury u mnie w mieszkaniu wszystkie wiatraki chodziły na maksymalnych obrotach , raczej nie polecam montowania tego chłodzenia w nie wentylowanych obudowach i tego typu procesorach a dlaczego tak jest zaraz zobaczycie .

Zaczynamy gotowanie :

- WINDOWS 2,8 GHZ Vcore DEFALUT

Obrazek

- WINDOWS 2,8 GHZ Vcore DEFALUT obciążenie

Obrazek

- WINDOWS 3,5 GHZ Vcore 1,46

-Obrazek

- WINDOWS 3,5 GHZ Vcore 1,46 obciążenie

Obrazek

Oczywiście ORTHOS nie obciąża w dalszym ciągu wszystkich rdzeni dlatego postanowiłem sobie zagrać i to co się stało:

- gra 3,5 GHZ Vcore 1,46 obciążenie (czas 30 minut)

Obrazek

Podsumowanie BIGA. (jak BIGDADY z BIOSHOCK mi się kojarzy ;) ):

Firma SCYTHE moim zdaniem stanęła na wysokości zadania biorąc pod uwagę wymiary i wysokość samego chłodzenia i jak on dał sobie rade z 3,5 GHZ czystego ciepła . Zostanie zastosowany z procesorami ,które mają niższe częstotliwości i wydzielają mniej ciepła (mają inne przeznaczenie albo są starszego typu); spełni napewno swoją role doskonale.BIG przeznaczony jest do komputerów roboczych , przeglądanie sieci pracy itp. Po odpaleniu systemów Cool and Quiet oraz pełnej regulacji obrotów wentylatora, mamy zupełną cisze i ogromną wydajność w porównaniu z fabrycznym chłodzeniem.

Scythe Shuriken BIG jest napewno dużo wydajniejszy niż fabryczne chłodzenia i zdecydowanie cichszy , posiada 4 rurki cieplne oraz dużą powierzchnie radiatora. Dobrze dają sobie rade z odprowadzaniem ciepła z Phenoma II , ale jednak temperatury uzyskiwane przez procesor są dalekie od zadowalającej normy.

Chłodzenie doskonale się nadaje, dla ludzi, którzy chcą mieć wydajne chłodzenie i cenią sobie cisze , ale nie nadaje się dla zapalonych graczy i overclokerów . Należy również się zatroszczyć o dobrze wentylowaną obudowę ,jeżeli tego procesorowi nie zapewnimy może skończyć się ugotowaniem go w sosie własnym .

BIG nie nadaje się napewno dla PHENOMA II X3 720 @ 3,5 osiąga temperatury 67 stopni co jest stanowczo za wysokie ,AMD podaje bezpieczną temperaturę na granicy 65 stopni.
W leżącej obudowie z dość słabą wentylacją przekroczy napewno 80 stopni jeżeli nie więcej (ale kto montuje takie procesory w takich obudowach ).

Co do ceny i wydajności ,osąd pozostawiam wam .Za niecałe 40 zł więcej, można mieć KABUTO , ale z drugiej strony nie zmieści się on do leżącej obudowy .

SCYTHE stworzył układ chłodzenia SHURIKEN BIG, w określonym celu do określonego typu pracy i raczej nie znajdziemy nic innego do tak specyficznych zadań.

Następny będzie Scythe Shuriken rev.B ,który jest jeszcze mniejszy .Zobaczymy co on pokaże .

Scythe Shuriken rev.B

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mała siostrzyczka (Little Sister ) BIGA konstrukcja i zastosowanie dokładnie to samo ,oprócz zastosowania trzech zamiast czterech rurek cieplnych i mniejszych wymiarów wentylatorka i radiatora dokładnie o 20 mm mniejszy niczym się nie różnią .

Więcej informacji znajduje się:

- http://www.scythe-usa.com/product/cpu/043/scsk1000_detail.html

- na stronie firmy aac :)

Montaż identyczny jak w BIGU bardzo wygodny ,podstawa wypolerowana tak samo.

Co do samego wiatraka jest głośniejszy bardzo nieznacznie ,słychać szum powietrza.
Wentylator posiada mniej łopatek i kreci się 2200 obrotów ,czyli 700 więcej niż wentylator BIGA.
I dzięki temu wiatrakowi ma on jakiekolwiek szanse dotrzymać kroku BIGOWI.

Zanim pokarze wam testy proszę wiać poprawkę na wymiary tego maleństwa i na jego przeznaczenie :

Socety obsługiwane:

* Intel Socket 1366
* Intel Socket 775
* Intel Socket 478
* AMD Socket 754/939/940
* AMD Socket AM2
* AMD Socket AM3

[b]- SCYTHE SHURIKEN rev B. - wysokość tylko 64 mm , 100x100 12xmm

Odpalamy Frytkownice :

Testy:

- pasta użyta MX-2 (czas wygrzania 1 godzina)
- ilość wentylatorów w obudowie 4x120 mm Artica (jeden na przodzie , jeden na tyle i 2 na bocznej ściance).
- Temperatura w pomieszczeniu 29 stopni

- WINDOWS 2,8 GHZ Vcore DEFALUT

Obrazek

- WINDOWS 2,8 GHZ Vcore DEFALUT obciążenie

Obrazek

- WINDOWS 3,5 GHZ Vcore 1,46

Obrazek

- WINDOWS 3,5 GHZ Vcore 1,46 obciążenie

brak testu - procesor przekraczał 68 stopni i powodował wyrzucanie błędów i reset komputera .

Wychodzi żę jak producent mówi 65 stopni to tak jest :)

- gra 3,5 GHZ Vcore 1,46 obciążenie (czas 30 minut)

- nie pozwolił mi strach przed temperaturą

Podsumowanie:

Nie będę rozpisywał się nad jego konstrukcja i przeznaczeniem jest dokładnie tak samo jak z BIGIEM.

Zdziwiło mnie jednak jak radzi sobie to malutkie chłodzenie z procesorem o taktowaniu 2,8 GHZ.P
Powiem wam szczerze jestem pozytywnie zdziwiony, po wynikach testów widać ze nie dużo ustępuje on Bigowi , dopiero po podkręceniu procesora na 3,5 GHZ widać różnice w wydajności .

Niestety mniejszy radiator i o jedna rurkę mniej ,dyskwalifikując go jako chłodzenie dla podkręcacza temperatury przez niego osiągane już są dość wysokie (w moim przypadku są za wysokie do pracy procesora).
Ale nie dyskwalifikują go jako układ chłodzenia do normalnego użytkowania komputera.
Jest to naprawdę dobry produkt i ma w sobie to coś jak na swoja klasę i wymiary .

Na życzenie crypta

Proszę nie zwracać uwagi na plątanine kabli w tym haosie jest ukryty sens :)

- SCYTHE SHURIKEN BIG

Obrazek

- SCYTHE SHURIKEN rev B.

Obrazek

Dziękuje bardzo za wyczytanie do końca :)
Ostatnio edytowany przez Artur 18 lip 2009, 08:46, edytowano w sumie 18 razy
// Phenom II X3 720 Black Edition @ 3,5 GHZ //
// Thermalright AXP-140 + NOCTUA NF-P12 + Bolt Though Kit rev.2 //
// Gigabyte GA-MA790X-UD3P //
// Kingston 800 mhz + Qoltec Freeze //
// Bfg 8800 GTS 320 MB //
// Chieftec CF-560-A12C //
// Rebel 9 + NOCTUA NF-S12 3xAF12025L + AK - FC - 06SL //
Artur
Gold user

Postprzez Crypt » 17 lip 2009, 13:47

Ladnie to wyglada na mobo - zapodaj cala fotke mobo z tym chlodzonkiem :)
Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Postprzez Bodek » 18 lip 2009, 06:57

Ja jestem pod dużym wrażeniem tego malucha, toż to takie małe a tak sobie radzi nie spodziewałem się tego. Patrząc na wyniki temperatur zaledwie 3-4 stopnie wypadł gorzej niż Big Shuriken. Wiadomo duży może dużo :) ale taki maluch... :roll:

Warto dopisać jaka była temperatura w pomieszczeniu podczas testów zapewne wysoka jak się domyślam ;)

Recenzja fajna gratuluję <ok>

Pozdrawiam
Bodek
Moderator

Powrót do Recenzje