Witam po napisaniu recenzji Antec 300 MOD postanowiłem troszkę w nim pozmieniać . Po sprzedaniu procesora E7200 potrafiącym liczyć największe pętle Linxa przy zegarze 4.0 Ghz i napięciu 1.35v miałem zamiar zmienić podstawkę na 1156 czyli i5 oraz płytę Biostara , jednak po większych wydatkach w domu musiałem zrezygnować z tej przesiadki (ale tylko do wakacji

) . Trafiłem na świetny zakup , otóż kupiłem za 380 złotych boxowego E8400 selekta z prawdziwego zdarzenia - Q842 - 42 tydzień produkcyjny , kilkumiesięczny , z jeszcze ponad 2-letnią gwarancją . Nie zastanawiałem się ani chwili . Jak się później okazało warto było . Już na samym początku zaskoczyło mnie bardzo niskie napięcie zasilania . Większość E8400 i pokrewnych oraz Xeonów było zasilanych napięciem rzędu 1.15-1.2v na starcie , natomiast mój egzemplarz ma ustawione napięcie rzędu 1,09-1,1-v co jest dla mnie ewenementem ( oczywiście wszystkie opcje energooszczędne wyłączone w Biosie , proc gotowy do OC ) . Jeśli moja
DFI Lanparty posiadałaby undervolting myślę, że zszedłbym poniżej 1v na porządnym taktowaniu . Jeśli chodzi o OC mogę na razie napisać, że jest świetnie . Obecnie pracuje cały czas na standardowym napięciu 1,10v i taktowaniu 4,23 Ghz ( 470x9) . Procesor jest stabilny , liczy godzinami wszelkie testy Orthosa, oraz największe możliwe pętle Linxa . Wyżej nie daję gdyż muszę zmienić chłodzenie na Ultrę 120 lub coś lepszego oraz wymienić pastę termo przewodząca, gdyż obecnie na odpromienniku procesor dostał bardzo słabej jakości zwykłą pastę, która aż się prosi o wymianę . Różnica co do poprzedniego procesora jest widoczna , wynik ponad 18 tysięcy w 3D Marku 2006 oraz granie w maksymalnych detalach z wygładzaniem krawędzi i filtrowaniem anizotropowym nie stanowi problemu . Widać, że mój GTX w końcu dostał skrzydeł , a to przecież nie koniec proca - to dopiero początek

Niedługo gdy sprzedam obecne chłodzenie ( które i tak słabe nie jest ) kupię co najmniej Ultrę 120 Extreme i diamentową pastę IC 7 - wtedy zacznię się maksymalne kręcenie tego świetnego selekta . Nie interesuje mnie jego maksimum -dążę do tego by znaleźć jego taktowanie na średnim napięciu ( max to 1,30v, więc pozostało mi 0,2v ) gdyż na takim napięciu będzie pracował 24/7 . Szczerze mówiąc już teraz jestem w całości usatysfakcjonowany zakupem takiego selekta za 380 zł z gwarancją

. Już teraz pobił niejedne Xeony , które już na 4,23 Ghz potrzebują zwiększania napięć i tak już większych domyślnych wartości od mojego egzemplarza . Niedługo po sprzedaniu starego i zakupie nowego chłodzenia postaram się zaktualizować moją mini recenzję - czego możecie być pewni. . Swoją drogą może mógłbym liczyć na jakiś rabat na nowe chłodzenie tutaj w sklepie

? Pozdrawiam wszystkich forumowiczów AAC .