Silentium PC Mistral 80 mm opinie

Tematyka związana z chłodzeniem obudowy, zasilacza. Nie wiesz jaki dobrać rozmiar wentylatora o jakich obrotach i przepływie powietrza lub po prostu chcesz wyciszyć komputer? Tu znajdziesz odpowiedź.

Regulamin działu
W tym dziale "Wentylatory wszystkie rozmiary" możesz pisać bez rejestracji. Utwórz nowy temat lub odpowiedz w już istniejącym. Pamiętaj, że jeśli piszesz bez rejestracji Twój temat, post pojawi się dopiero po zaakceptowaniu przez administratora lub moderatora forum. Zanim napiszesz w tym dziale zapoznaj się z ogólnym regulaminem forum.

Postprzez cad9 » 03 sty 2011, 19:10

Witam!
Zamierzam wymienić wentylator na swoim procesorze.
Posiadam wentyl o średnicy 80 mm i przepływie 35 CFM, ale chodzi jak kisiarka :evil:
zauważyłem, że mistral 80mm ma podobne osiągi, ale jest cichszy.

Czy ktoś z forumowiczów posiada mistrala 80mm? Mam u siebie zephyra 80mm użytego do fanswapa zasilacza, zephyr jest bardzo cichutki, ale słabo dmucha :cry: .
Zastanawiam się jak to będzie wyglądać u mistrala, czy dmucha faktycznie te 35 CFM i jak u niego z głośnością??
cad9
New user

Postprzez Bodek » 04 sty 2011, 16:01

Polecam Arctic Cooling F8 bardzo dobrze sprawdza się w obudowie jak i w zasilaczu.
Bodek
Moderator

Postprzez cad9 » 04 sty 2011, 19:16

Czytałem, że F8 jest głośny, żeby mieć odpowiedni przepływ potrzebowałbym zamontować wersje 92 mm. (wiertarka i przewierce otwory montażowe na 70,5mm, tak jak w F8 [smilie=biggrin.gif] )
Myślałem nad taką opcją zamiast mistrala, jeżeli posiadasz ten model to powiedz mi jak u niego z głośnością?

0,3 Sone to będzie jakiej około 30 decybeli

Z odległości 50 cm słychać go z zamkniętej obudowy?? (mam na myśli F9, wersje 92x92 mm <ok> )
cad9
New user

Postprzez Bodek » 04 sty 2011, 22:04

cad9 napisał(a):Czytałem, że F8 jest głośny, żeby mieć odpowiedni przepływ potrzebowałbym zamontować wersje 92 mm.

Nieprawda. Tak się składa, że mam możliwość sprawdzenia obu tych wentylatorów ;) i muszę stwierdzić, że hałas generowany przez oba wentylatory jest porównywalny. Natomiast co jest ciekawe to przepływ powietrza... Po podłączeniu wentylatorów do tego samego źródła zasilania i ustawieniu ich obok siebie okazuje się, że AC F8 ma większy przepływ powietrza od konkurenta :|
Bodek
Moderator

Postprzez cad9 » 04 sty 2011, 23:53

9 łopatek brzmi kusząco, chyba się jednak zdecyduje na Artica F8, tylko on ma wdmuchiwać na radiator to wyczytałe, że tutaj ważniejsze jest ciśnienie statyczne od przepływu, więc może być faktycznie tak jak mówisz.

Ps. Czytałem recenzje F12 i nokautuje wszystkie wentyle w swojej klasie cenowej(może analogicznie być z F8), ponoć z articami to zależy na jaki model się trafi i jakość się im pogorszyła, nie wiem tak czytałem, więc wolę się spytać o opinie w tym temacie eksperta <ok>
cad9
New user

Powrót do Wentylatory wszystkie rozmiary