Ten Satio mi się osobiście bardziej podoba , nie lubię gdy w komórkach jest za dużo efektów pracowałem na Windows Mobile chwile i powiem ci ze jest to uciążliwe widziałem Androida i jakoś mi te zbajerowane graficzki nie przypadły do gustu , dla mnie telefon jest do dzwonienia a do neta jest inne urządzenie .
Zobaczcie na przykładzie tego filmu promocyjnego dla nowego iPhone 4g jak firmy potrafią nas złapać za serce i wytłumaczyć nam że nie da się żyć bez tego typu urządzenia .
Wytłumaczą wam wszystko od tego jak wasze dzieci będą na nim pokazane jak dorastają podczas waszych fascynujących podróży po świeci lub podróży służbowych lub niezapomnianych wspomnień . Odpowiednia muzyczka odpowiednie texty i mamy naprawdę kawał dobrej reklamy która złapie za serce i będziesz musiał mieć ten model ale czy w Polsce?
U nas w kraju usługi są dość kosztowne i dostęp do internetu jest aż śmiesznie drogi i rozmowy wideo kto tego używa jak koszt ogromny ,a ile można dzwonić do ludzi mających ta sama siec , w dobie rozwoju internetu niestety polska nie dorosła nawet do telefonów komórkowych które w innych krajach stanowią bardziej multimedialne rozwiązania .
Technologia się rozwija ale niestety nasz kraj dalej stoi w miejscu w dostępie do tych można powiedzieć kosmicznych rozwiązań.
Dlatego twierdze że telefon długo będzie służył u nas do dzwonienia i tylko wyłącznie do tego , oczywiście jest to moje zdanie i nie każdy musi się ze mną zgodzić .
Pomijając sprawę co do telefonu. Artur ma w pełni rację, producenci obecnych urządzeń typu komórki, stosują przede wszystkimi chwyty marketingowe, które nakłaniają nas do właśnie do kupna tego telefonu. Przykład z telefonem powyżej jest bardzo dobry, tak jak wspomniał Artur; muzyczka, bajery i do ludzi właśnie to trafia. Nie będę już się powtarzał po Arturze, ponieważ w pełni się z nim zgadzam. W Polsce telefon ma miejsce tylko typu urządzenia do dzwonienia. Tyle z mojej strony, dzięki Artur za prezentację
Witam po krótkiej przerwie, tak się składa, że w czasie kiedy mnie nie było zmieniłem telefon na Samsunga Galaxy i5700, który pracuje pod kontrolą systemu Android. Pierwsza i zasadnicza sprawa to fakt, iż decydując się na taki telefon trzeba mieć na uwadze bardzo poważną wadę tych urządzeń a mianowicie krótki czas pracy na baterii. W/g specyfikacji jest to z reguły 250-300h, natomiast w rzeczywistym użytkowaniu od 1 - 3 dni w zależności od intensywności użytkowania. Druga ważna sprawa w przypadku telefonów z systemem Android to aktualizacja softu. W telefonach z niższej półki nie ma co liczyć na takową, oznacza to że z jakim system telefon kupisz z takim używasz. Czasami zdarzają się wyjątki, np. i5700 otrzymał aktualizację z Android 1.5 na 2.1 ale już o 2.2 można pomarzyć. Pomimo wielu wad telefonów z systemem Android, gdym drugi raz decydował się na wybór telefonu to wybrał bym właśnie Androida, za względu na bardzo dynamiczny rozwój platformy i społeczności, oraz niemal naturalną integrację z usługami sieciowymi i bogatą bazę aplikacji (niestety brak aplikacji płatnych na terenie Polski może wkrótce się to zmieni). Co do pytania co wybrać SE Xperia X 10 czy SE Satio, to ani jeden ani drugi. Satio pracuje na Symbianie, więc odpada Xperia na Androidzie ale z nakładką SE, więc też bez przeróbek nie działa za dobrze. Co prawda wymiana oprogramowania nie stanowi problemu ale jak chcesz na starcie to co powinno być to Xperia tego nie ma. Poza tym w przypadku Xperi jest również słabo z wszelakiej maści nieoficjalnym wsparciem. Jeżeli szukasz dobrego smartfona to niech to będzie Android ze stajni HTC - bardzo dobre nieoficjalne wsparcie lub np. nowy Samsung Galaxy S - w standardzie Android 2.2.