Test Scythe Katana 3 vs. Scythe Katana 2

W tym dziale zamieszczamy testy, recenzje dotyczące chłodzenia komputera. Tu znajdziesz szereg ciekawych informacji, zapoznasz się z uzyskanymi wynikami, które być może pomogą w podjęciu trafnej decyzji podczas wyboru chłodzenia.

Regulamin działu
Pamiętaj, że wszystkie porady umieszczone na tym forum wykorzystujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Administrator forum AAC jak również użytkownicy nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne szkody wyrządzone w skutek zastosowania jakiejkolwiek porady umieszczonej na tym forum. Prawa do publikowanych tekstów należą do ich autorów. Zabrania sie kopiowania/powielania tekstów, ich fragmentów, artykułów i opisów oraz pozostałych treści bez zgody autora/autorów

Postprzez Bodek » 12 sie 2010, 19:21

plewcio napisał(a):Cześć. To mój pierwszy post. Mam pytanie, czy jest moźliwe, że przy 5 próbach montowania scythe katana 3 ani razu nie zamontować go poprawnie?? ja na c2d e7200 mam w idle 48 stopni bez krecenia ;(

Myślę, że na 5 prób montażu raz by się udało poprawnie zamontować ;)
Być może przyczyna leży w słabej wentylacji obudowy...? Napisz co tam masz z wentylatorów i jaka obudowa.
Bodek
Moderator

Postprzez plewcio » 12 sie 2010, 21:43

dzisiaj kolejna proba i temp 50 ;( i obroty kolo 1000 kurna nie wiem o co chodzi
odczepiane sa nóżki.
ps. przy restartach wyskakuje mi cpu fan error ( jak włączam normalnie tego nie ma) może to mieć wpływ?

obodowe mam otwarta. prawie jej nie ma :D

czekajcie czekajcie. droga dedukcji.
wyskakuje mi ten cpu fan error. hmmm
ale jesli pokazuje mi ze spu ma 50 stopni, to czy nie powinienem czuć, że radiatory są gorące??
może być tak że tylko czujnik źle pokazuje temp??
da się to jakoś sprawdzić?? ta temp bardzo dziwnie się zachowuje. co prawda są to niewielkie skoki, ale takie gwałtowne. 2-3 stopnie w górę 2-3 stopnie w dół.
plewcio
User

Postprzez Didusieq » 13 sie 2010, 06:40

Bodek napisał(a):Myślę, że na 5 prób montażu raz by się udało poprawnie zamontować ;)

Jak jest mocowanie czy tam zapinka zepsuta to i nawet 1000 razy nie zamontuje. [smilie=biggrin.gif]

Sprawdzić temp subiektywnie możesz tylko czujnikiem zewnętrznym jak masz zrypany ten na płycie. Zainstaluj jakiś soft który pokaże temp. procka i pojedynczych rdzeni (to jest czujnik wewnątrz procka). Jeśli czujnik wariuje to zrób update BIOS.

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
G.Skill Ripjaws DDR3 8GB 1600MHz CL9 1,5V
MSI GTX 550 Ti
Creative X-Fi Titanium HD
Seagate ST3500418AS 500GB
LanCool K58
Be Quiet Pure Power L8-CM-530W
Didusieq
Gold user

Postprzez plewcio » 13 sie 2010, 07:54

ale czy ten radiator nie powinien być chociaż ciepły ??
bo mi to tak na chłopski rozum wygląda na to, że on nie odbiera ciepła.
jak poruszam chłodzeniem to rusza się tyle co z płytą główna. jak nim lekko kręcę to widać luz(ale minimalny, lekko daje się przesówać) pasta artcic silver 5 ( z allegro - może jakaś podróba ? )

bios jest najnowszy jaki oferuje asus
płyta p5k epu

czy idzie jakos sprawdzic fizycznie temp procesora?? nie programowo ?? bo zalozylem boksowy wentylator paste artic silver i dalej to samo. temperatura skacze od 46-49
nagle skoki.) radiator zimny
plewcio
User

Postprzez Bodek » 13 sie 2010, 17:21

Temperatura 46-49 w te upały to nic nadzwyczajnego. Sprawdź i podaj jaka jest pod obciążeniem.
Bodek
Moderator

Postprzez Didusieq » 13 sie 2010, 20:36

Bodzio, ale nie w idle i nie na tym procku :/

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
G.Skill Ripjaws DDR3 8GB 1600MHz CL9 1,5V
MSI GTX 550 Ti
Creative X-Fi Titanium HD
Seagate ST3500418AS 500GB
LanCool K58
Be Quiet Pure Power L8-CM-530W
Didusieq
Gold user

Postprzez Bodek » 14 sie 2010, 08:39

@Didusieq Wszystko zależy jaka obudowa, czy są w niej wentylatory i gdzie stoi.
Kolega plewcio napisał, że obudowę ma otwartą więc z tą wentylacją nie jest za dobrze.
Bodek
Moderator

Postprzez plewcio » 14 sie 2010, 09:50

może i jestem noobem, ale wszędzie mi ludzie piszą, że to nie jest normalne.
włączam kompa i od razu bach 41 stopni. tak sobie stoi. (speed fan wariuje. szybkość procka mi skacze?! nie wiem co jest grane, przed zamontowaniem tego scythe katany było wszystko ok ;/ temp na boksowym było stała 46 stopni, nie wariowała, obciążenie procka mi nie wariowało. w stresie miał około 56-59 stopni) otwieram folder i nagle z 41 mam 51.
nagle spada na 46. lol a radiator zimny.
zwiększam prędkość wentylatorka i nic. zero różnicy.
zaczynam się zastanawiać co w ogóle chłodzi ten procesor ? skoro radiator nie odbiera temp.

Nawet jeśli mam wentylacje do bani, to i tak nie zmienia faktu, że na boksie mam temp trochę lepszą niż na tym Katanie3.
radiator oddałem na gwarancji.

dziwi mnie tylko, że poszczególne rdzenie mają temp niższą od tej ogólnej o jakieś 4 stopnie
na boksie maks to 61 stopni w stresie
plewcio
User

Postprzez Bodek » 14 sie 2010, 11:08

Sprawdź ustawienia w biosie odpowiedzialne za monitorowanie obrotów wentylatora.
Katana 3 pracuje w zakresie 300-2500 obr., może masz ustawiony jakiś alarm prędkości np. na 1000 obr.
Bodek
Moderator

Postprzez plewcio » 14 sie 2010, 12:06

bodek teraz mam boksa założonego, problem z błędem przy restarcie zniknął. temperatura jak to na boksowym przy otwartej obudowie. min 46, maks 60 stopni. (pewnie paste źle nałożyłem teraz bo ten boksowy ma tylko taką małą powierzchnię styku. ale i tak czuć że odbiera ciepło. zwiększenie obrotów boksa zmniejsza temp procka.

w tej mojej katanie to nic nie dawało. tak że obroty na nic by się zdały. czy maks czy min było tak samo.
zobaczymy co powiedzą panowie z serwisu....(ale szczerze, nie wiedziałem że taki sprzęt może się popsuć) :cry:

ps. czy polecacie jakąś obódowe do 300 zł która dobrze będzie wentylować kompa(zakładając, że procek zmienie na i5 i jakąś płytę pod niego?- nie musi być mała, najlepiej żeby nie była)
aby nie robić mega oftopa którego i tak w sumie już zrobiłem po części to proszę o info na PW
plewcio
User

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Recenzje