Test Wentylatorów 140 mm

W tym dziale zamieszczamy testy, recenzje dotyczące chłodzenia komputera. Tu znajdziesz szereg ciekawych informacji, zapoznasz się z uzyskanymi wynikami, które być może pomogą w podjęciu trafnej decyzji podczas wyboru chłodzenia.

Regulamin działu
Pamiętaj, że wszystkie porady umieszczone na tym forum wykorzystujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Administrator forum AAC jak również użytkownicy nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne szkody wyrządzone w skutek zastosowania jakiejkolwiek porady umieszczonej na tym forum. Prawa do publikowanych tekstów należą do ich autorów. Zabrania sie kopiowania/powielania tekstów, ich fragmentów, artykułów i opisów oraz pozostałych treści bez zgody autora/autorów

Postprzez Artur » 02 sie 2009, 17:44

Witam

Dzisiaj opisze parę wentylatorów 140 i jeden 120 mm,postaram się wam opisać głośność i wydajność

Bohaterami testów będą :

SCYTHE KAZU-MARU 140 MM - 1200 RPM
REVOLTEC AIR GUARD 140 MM - 1200 PM
ACUTAKE FAN 140 MM - 1000 RPM
ARIEN RED WINGS 140 MM - 1000 RPM

Platforma testowa :

Thermalight AXP-140
Chłodzenie chipa płyty HR-05 napiecie 1,22
Phenom II x3 720 BE @3,5 vcore 1,47
Sterownik AKASA AK-FC-06SL Fan Control
RAM 4x1 GB kingston 800 mhz 1,8 @1066 mhz 2,14

SCYTHE ULTRA KAZE 120 MM - 3000 RPM

Na pierwszy ogień poszedł SCYTHE ULTRA KAZE :

120 mm ale obroty 3000 :twisted:

Oto jego parametry :

# Wymiary 120x120x38mm
# Obroty: 3000 obr/min
# Hałas: 45.90dBA
# Przepływ powietrza: 133.60CFM
# Napięcie zasilające: 12V
# Natężenie: 0.60A
# Łożysko: ślizgowe
# MBFT: 30000 godzin

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę zwrócić uwagę na grubość wentylatora pozostałe 140 maja jedynie 25 mm.

Co do zestawu dodatków znajduje się przejściówka z molex na 3 pin i śrubki montażowe , Scythe zapomniał natomiast o podkładkach silikonowych do zniwelowania drgań , jest to dość nie wybaczalne biorąc pod uwagę obroty wentylatora i drgania jakie powoduje przy maksymalnej mocy czuć je na obudowie a po dotknięciu radiatora procesora może służyć jako darmowy masaż palców .

Samo łożysko pracuje dość głośno na niskich obrotach i słychać leki stukot nie wiem czy to akurat ten egzemplarz tak ma czy jest to norma .

Łożysko jest pokaźnych rozmiarów i widać że zostało stworzone do potężnych obrotów . Można powiedzieć z czystym sumieniem że do najcichszych ultra kaze nie należy , głośność według producenta przy maksymalnych obrotach to 45,9 dBA i jest to naprawdę nieprzyjemne i meczące słyszeć taka suszarkę w komputerze .

(zanikają drgania na niskich obrotach i staje się niesłyszalny)

Słychać go wszędzie w całym pokoju , ale co do wydajności nie mam żadnych zastrzeżeń wentylator z połowy mocy (biorąc pod uwagę że nie ma jak zmierzyć obrotów , połowa potencjometru na sterowniku) , na której jest zupełnie niesłyszalny i niknie w normalnych odgłosach komputera. Jego potężna wydajność robi z niego uniwersalne rozwiązanie dla każdego (polecam sterownik do niego ręczny).

Po daniu mu mocy potrafi w ciągu 1 minut obniżyć tempertature procesora o 2 stopnie , co zasługuje na pochwałę lubię mieć moc pod ręką :) , w każdej sytuacji wystarczy podkręcić potencjometr i zaczyna się tajfun w obudowie , moc przerobowa ultra kaze wynosi 227,12 m/h co jest ogromną siłą wiatru . Wydmuchuje powietrze z taka siła że zmienił mi kierunek ruchu powietrza w obudowie i teraz ciepłe powietrze grzeje mi napęd DVD który był przedtem zimny.

Wentylator w moim przypadku chłodzi ram procesor i chip płyty temperatury wyglądają tak :

Windows Phenom II 3,5 GHZ 1,47 Vcore

Pół mocy wentylatora (cisza ) :

Obrazek

Pełna moc wentylatora 1 minuta (ogromny hałas) :

Obrazek

Windows Phenom II 3,5 GHZ 1,47 Vcore pół mocy ORTOS

Obrazek

Windows Phenom II 3,5 GHZ 1,47 Vcore pełna moc ORTHOS

Obrazek

Gra 40 pól mocy wentylatora temp pomieszczenie 25 stopni:

Obrazek

Podsumowanko :

Dla kogo jest ULTRA KAZE 3000 obr , dla każdego ogromna wydajność cisza na niskich obrotach i sama świadomość drzemiącej w nim mocy , powoduje że jest to rozwiązanie uniwersalne jedyne ograniczenie ,nie wyobrażam sobie sterowania nim z automatu płyty głównej ten szum potrafiłby zabić gdym nie mógł nim sterować sam .
Acha sam huk szum i drgania powodują radość z używania tego wentylatora , to jest tak jak z motocyklami :twisted: Wentylator dla prawdziwych mężczyzn

Airen Fan RedWings 140 mm

Obrazek

Obrazek

Jak widać na załączonych zdjęciach wentylator na czerwone śmigło ,bardzo ładnie to wygląda podczas pracy i jeżeli odpowiednio zostanie podswietlone zrobi nam bardzo ładny efekt w obudowie z oknem .

Co do samej głośności wentylatora jest bardzo ale to bardzo dobrze cichy ,słychać delikatny dźwięk ale naprawdę musiałem się wsłuchać .Wydajność nie zostanie określona w żadnej sposób liczbami ,sam producent nie podaje tego , nie udało mi się nigdzie znieść żadnych danych . Wentylator powinien kręcić się z prędkością około 1000 obrotów +\- 10 % i według odczytu z mojej płyty co widać na screenach jest 1100 obr/min jest to w tolerancjach błędu .
Wentylator jest według mnie dobrym zakupem ,cenna i wydajność są zrównoważone i na pewno zasługują na pochwale. Airen biorąc pod uwagę ciekawą kolorystykę i bardzo cichą prace na pewno znajdzie zainteresowanie u klientów ,którzy szukają czegoś w umiarkowanej cenie i z dobrymi parametrami pracy .

Podczas testowanie wentylatora temperatura na zewnątrz wynosiła około 21 st. , poradził sobie znakomicie z schłodzeniem mojego Phenoma II , jednak brakuje możliwości dania mu kopa z obrotów i zwiększenia ciągu , ale jest to wersja 1000 obr/min i wydaje mi się że jest przeznaczona dla użytkowników którzy oddają sterowanie wiatrakiem w ręce automatu płyty głównej , w takiej pracy sprawdzi się na pewno .W zestawie z wiatrakiem dostajemy śrubki montażowe i podkładki antywibracyjne.Wentylator sterowany jest przez wtyczkę 3 pin nie ma sterowania PWM . Zastanawia mnie jedno głośność podana przez producenta 14,6 dBA ,nie powiem jest cicho ale nie aż tak cicho.

Airen RedWings jest godny polecenia i warto zastanowić się nad jego zakupem.

Obrazek

Windows Phenom II 3,5 GHZ 1,47 Vcore ORTHOS

Obrazek

Acutake Fan 140

Obrazek

Obrazek

Można powiedzieć że konstrukcja standardowa ,zestaw zawiera śrubki i podkładki antywibracyjne ma bardzo ładne białe śmigła i wygląda to bardzo przyjemnie podczas pracy i daje ładny efekt podobnie w przypadku Airen czerwone.

Nasuwa mi się myśl są to wiatraki dla kibiców można zbudować patriotyczny komputer i grac w Fife ,albo inna piłkę z kolorystyką biało czerwoną ,sprawa do przemyślenia dla kibiców piłki ,firmy produkujące wyszły wam z pomocną dłonią .

Co do osiągów nie odstają one znacząco od reszty wentylatorów 140 mm ,jedyne co rzuca się w ucho jest głośno pracujące łożysko nie przeszkadza to ,ale jest słyszalne i napewno nie jest to szum wiatru.Jeszcze jedna ciekawa sprawa obudowa wentylatora ma otwory na każdyn rogu można założyć sobie tam diody świetlne jak w wersji Acutake Fan 140 SHINE White led , a kolor i dobór zostaje tylko i wyłącznie w rękach użytkownika .

Wydajność znowu nie ma żadnych wzmianek na ten temat u producenta ,głośność jest podana w granicach 14,5 dBA co nie bardzo mi pasuje do tego co słychać i do pozostałej reszty 140 - estek.
Obroty podane przez producenta maja mieć wartość 1000 , wiatrak robi 1100 prawie co jest w granicach błędu.

Jest to przeciętna konstrukcja troszeczkę głośniejsza od reszty ,ale z podobnymi parametrami pracy i w bardzo ładnej kolorystyce również cenna nie jest wygórowana i zasługuje na uwagę .

Obrazek

Obrazek

Scythe Kazu Maru 140 mm

Obrazek

Obrazek

Wentylator nie jest standardową konstrukcją opartą na kwadracie , co można zauważyć na zdjęciach . Same otwory montażowe również nie są standardowo jak w innych 140-stkach , są jak w wentylatorze 120 mm co jest bardzo fajna sprawą nadają się doskonale na wentylatory wyciągowe lub nadmuchowe , i uzyskamy w ten sposób dużo większą wydajność i kulturę pracy niż z niejednym wentylatorem 120 mm. U mnie w obudowie znajdują się nawiercone fabrycznie otwory maksymalnie pod 120 mm , ale dzięki Scythe mogę założyć 140 :) .

Co do kultury pracy i wydajności grzechem będzie pisanie czegokolwiek , powiem tylko że jest cicho i jedyne co słychać to szum powietrza które tłoczy wentylator.

Wydajność podana przez producenta wynosi 104,21 m/h , głośność 25.68 dBA i jest to wartością na moje ucho realną słychać szum powietrza ale nie łożysko , obroty są w granicach 1100 obr/min co również mieści się w błędzie podanym przez producenta .

W pudełku z Kazu dostajemy śrubki montażowe i przejście 3 pin to 4 pin , ale nie dostajemy żadnych podkładek tłumiących nieładnie ze strony SCYTHE.

Wentylator uniwersalny cichy i o dość wysokiej wydajności , można powiedzieć przeciętny ale jednak sama konstrukcja i otwory montażowe jak w 120 mm wiatrakach sprawiają że jest to konstrukcja najbardziej uniwersalna i niepowtarzalna w całej klasie 140 mm wentylatorów ,jeżeli szukasz wentylatora do obudowy a masz miejsce maksymalnie na 120 mm wiatraki to masz odpowiedz Kazu Maru 140 mm .

Obrazek

Obrazek

Revoltec AirGuard

Obrazek

Obrazek

Może zacznę tak , ciche i niesłyszalne łożysko przewód 3 pin w oplocie , śrubki montażowe ,brak podkładek , jakość wykonania bardzo dobra .

Wydajność 96,101 m/h ,jedyny wentylator który ma mieć 1200 obr i ma 1240 obr , głośność na poziomie według producenta 19,8 dBA zgadzam się całkowicie nie słychać łożyska ( miałem ucho przy samym wiatraku :P) jedynie delikatny szum wiatru .

Bardzo ciekawa sprawa są otwory montażowe są 3 różne wymiary , konstrukcja uniwersalna i dzięki temu rozwiązaniu napewno spasuje wszędzie podobnie do Scythe.
Można zamontować go również w otworach na 120 mm jak i na 140 mm i prawdopodobnie jeszcze w jakiś nietypowych 130 mm .

Powiem szczerze w tej cenie i z taka kulturą pracy i wykonaniem i rozwiązaniami montażowymi nie znajdziemy nic innego , wentylator godny polecenia stosunek wykonania możliwości i cenny mówi sam za siebie warto przemyśleć jego zakup napewno nikt nie będzie zwiedziony jego możliwościami .

Revoltec pokazał klasę z seria tych wentylatorów jest to produkt godny polecenia .

Obrazek

Obrazek

Podsumowanko:

- Hmm ,który najlepszy :

opisany text powinien wystarczyć ,wybór tylko i wyłącznie będzie należał do was dla kogo co odpowiada i w jakich ustawieniach i głośności , i jak to się będzie sprawowało nie zawsze najdroższy znaczy najlepszy .
// Phenom II X3 720 Black Edition @ 3,5 GHZ //
// Thermalright AXP-140 + NOCTUA NF-P12 + Bolt Though Kit rev.2 //
// Gigabyte GA-MA790X-UD3P //
// Kingston 800 mhz + Qoltec Freeze //
// Bfg 8800 GTS 320 MB //
// Chieftec CF-560-A12C //
// Rebel 9 + NOCTUA NF-S12 3xAF12025L + AK - FC - 06SL //
Artur
Gold user

Postprzez Bodek » 29 sie 2009, 08:58

No i mamy test porównawczy kilku wiatraków 140mm <ok>

Pozdrawiam
Bodek
Moderator

Postprzez General kozek » 29 sie 2009, 23:04

Chyba się skusze na
Airen Fan RedWings 140 mm
nieuzywam żadnego CD - DVD Wiec znajdzie miejsce na przodzie : )
OBUDOWA: RAIDMAX NINJA WB
General kozek
Silver user

Postprzez Crypt » 30 sie 2009, 00:57

O, widze, ze kolega nie proznuje... pogratulowac <ok>
Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Postprzez Bodek » 09 wrz 2009, 20:19

Mało jest jeszcze na rynku wiatraków 140mm ale pracujemy nad tym aby wybór był nieco większy :)
Np. Od jutra dostępne będą takie - http://www.thermaltakeusa.com/Product.a ... 83&ID=1791
Myślę, że całkiem ciekawa propozycja :?:
Bodek
Moderator

Postprzez General kozek » 09 wrz 2009, 20:43

Wyglądają fajnie :D
ale 24$ :o xD
General kozek
Silver user

Postprzez Bodek » 09 wrz 2009, 21:45

Nie nie, cena będzie około 29zł :)
Bodek
Moderator

Postprzez General kozek » 09 wrz 2009, 21:50

a to spoko :D
General kozek
Silver user

Postprzez Crypt » 09 wrz 2009, 23:10

Ja caly czas czekam na Noctue 140mm w standardowej ramce :P
Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Postprzez Bodek » 11 wrz 2009, 18:11

Trudno się będzie doczekać :) Ma być 140-tka ale coś na wzór Scythe Kaze Maru.
Bodek
Moderator

Następna strona

Powrót do Recenzje