Początkowo chciałem kupić AC twin turbo pro ale udało mi się znaleźć TT DuOrba na znanym serwisie aukcyjnym
To moja pierwsza tego typu recenzja więc proszę o wyrozumiałość
Na początek suche dane:
masa: 324g
wymiary: 180x98x30 [mm]
wentylatory: 2 x 80mm 2500rpm (podświetlane na niebiesko)
napięcie zasilające: 7-12V (4pin molex)
heatpipe 6mm średnicy (sztuk dwie)
W zestawie: aż 13 radiatorów na pamięć, 4 na sekcję zasilania, 2 osobne komplety śrubek (do różnych typów kart), pasta termoprzewodząca, nakrętki, podkładki (w moim przypadku w zestawie były tylko 3 zamiast 4 - czytałem, że zdarza się, zresztą i tak ich nie użyłem) i instrukcję obsługi.
Kompatybilność:
nVIDIA 9800/9600/8800/7900/7800/7600/6800
ATi HD4870/4850/4830/3870/3850 & X1950/1900/1800
Pacjent: Asus nV 9800GT Glaciator fan.
[Przepraszam za jakość zdjęć ale myślę, że lepiej wklejać swoje fotki niż szukać takowych po necie]
Cooler ten składa się praktycznie z samej miedzy (poza plastikiem i aluminium użytych przy wentylatorach) i właściwie nie wygląda zbyt solidnie - 2 rurki cieplne z żeberkami ale mimo to całość trzyma się kupy i jest całkiem solidnie wykonane. Polerka jest na najwyższym poziomie - ciężko oddać to na zdjęciu gdyż aparat próbuje łapać ostrość odbijanego w niej przedmiotu.
Sportowy design opakowania
Powierzchnia radiatora stykająca się bezpośrednio z GPU jest perfekcyjnie wypolerowana
Taka ilość miedzi kusi
Pamięci oraz GPU zostały oczyszczone przy użyciu izopropanolu i patyczków higienicznych, radiatory posiadają samoprzylepną taśmę termoprzewodzącą, która trzyma całkiem nieźle. Największym problemem było zdjęcie seryjnego chłodzenia Asusa, bo pasta była bardzo sucha i zaczynałem się zastanawiać czy może geniusze z owej firmy nie używają taśmy zamiast pasty
Częściowo oczyszczony rdzeń i naklejone radiatorki (krzywo, ale nie moja wina, że te elementy zasilania nie leżą na PCB w jednej linii). Jako pasty termoprzewodzącej użyłem Arctic cooling MX-2.
Dla porównania seryjne chłodzenie
Użyłem podkładek, które były zamontowane z chłodzeniem Asusa, były nieco cieńsze niż te z DuOrba ale i tak nie było najmniejszych problemów z przykręceniem (bez używania narzędzi) radiatora do karty. Warto dodać, że chłodzenie to zajmuje tylko 1 slot PCI pod kartą i nie koliduje z konfiguracjami SLI
Gotowe
Obawiałem się trochę czy te małe radiatorki (mogłyby być spokojnie 2 razy wyższe) starczą na sekcję zasilania, gdzie do tej pory przykręcony był pokaźny radiator Asusa ale wszystko gra. Poza tym wentylatory owiewają i zarazem chłodzą całe PCB, co jest wielką zaletą tego rozwiązania. Po naklejeniu radiatorków podgrzewałem je przez kilkanaście sekund suszarką do włosów co zapewniło pewniejsze spojenie taśmy.
Na stałym miejscu
Po odpaleniu
I w tym momencie wkleił mi się uśmiech na twarz
Temperatury bardzo ładnie spadły a należy pamiętać o tym, że MX-2 wygrzewa się kilkadziesiąt godzin zanim osiągnie optimum wydajnościowe.
Pomiar temperatury po kilkunastu minutach od włączenia komputera i nie obciążaniu karty graficznej:
Glaciator - 44 stopnie C
TT DuOrb - 34 stopnie C
Furmark:
rozdzielczość monitora (1366x768), displacement mapping + postfx MSAA4x:
Glaciator - 65 stopni C po 3 minutach
TT DuOrb - 45 stopni C po 10 minutach
tryb xtreme burning, bez MSAA:
Glaciator - 63 stopnie C po minucie (!)
TT DuOrb - 46 stopni po 10 minutach
Temperatura w pokoju - 20-21 stopni C.
Podsumowując:
Pierwszy raz miałem przyjemność zmieniać chłodzenie na karcie graficznej i muszę przyznać, że wybrałem świetnego coolerka na pierwszy raz. Montaż jest bardzo łatwy, instrukcja logiczna.
Temperatury zarówno karty graficznej jak i chipsetu płyty głównej spadły i to znacznie.
Zalety:
- chłodzi całe PCB
- lekkie, małe i zajmuje tylko 1 slot pod kartą
- w zestawie wszystkie elementy niezbędne do natychmiastowego działania
- świetna wydajność
- kompatybilność z wieloma kartami
- ciekawy design
- miedź
Wady:
- osobiście nie jestem cichofilem więc działanie wentylatorów na 12V jest dla mnie cichutkie ale jednak w zestawie przydałaby się przejściówka 4pin molex - 3 pin by móc podpiąć tego stwora do płyty głównej/ regulatora obrotów.
- radiatorki mogłyby być wyższe (chociaż nie wiem jak sprawa się ma w przypadku montażu na innych kartach, choćbi AMD/ATI
- brak jednej podkładki
Ogólnie szczerze polecam jeśli ktoś szuka alternatywy dla popularnych coolerów kart graficznych...albo po prostu szuka odmiany od aluminium
Strona producenta: http://www.thermaltakeusa.com/Product.aspx?C=1153&ID=1586
Ceny w sklepach oscylują między 100-130 zł.