Wiem że na tym forum nie wszyscy są zainteresowani oszczędzaniem energii przez komputery. (nie da się oszczędzać energii i podkręcać jednocześnie
Jednakże jest też szereg osób które chcą przyczynić się do zmniejszenia emisji szkodliwych gazów (człowiek i tak będzie je emitował, zwłaszcza przy niezdrowym trybie odżywiania.
Tym którzy chcą oszczędzać polecam ustawić komputer w tryb zmniejszonego poboru energii. Nie każdemu i nie zawsze potrzebujemy 100% mocy naszego kochanego komputera. Do słuchania muzyki, szalenia po www czy graniu w pinballa wystarczy naprawdę niewiele. Należy w tym celu uruchomić wszystkie funkcje związane z ekologią i oszczędzaniem energii w BIOS.
Dla Intela jest to Intel Speedstep Technology (IS lub IST) lub w nowszych płytach Enchanced Intel Speedstep Technology (EIST). Również C1E, C2/C2E I C4/C4E można włączyć, ale należy mieć na uwadze że dwie ostatnie opcje (C2/C2E I C4/C4E) mogą mieć wpływ na obniżenie wydajności maszynki. Zazwyczaj wystarczający jest włączony tryb C1E. Nie trzeba w tym celu wchodzić do BIOS. Wielu producentów płyt głównych dołącza niezbędną aplikację do sterowania tymi trybami z poziomu Windows. Ja korzystam z Gigabyte EnergySaver Advanced (GEST - nazwa może być różna w zależności od producenta płyty głównej)) i uwierzcie mi że widać efekty pracy tego systemu.
Dla AMD powstała technologia podobna w działaniu co dla platformy Intela. Nazywa się to Qool'N'Quiet. Działa na podobnej zasadzie, z tą różnicą że w Q'N'Q obniżaniu ulegał tylko zegar procesora przez obniżanie mnożnika, natomiast w Q'N'Q 2 obniżaniu ulega również napięcie (AM2+, AM3 o ile się nie mylę). Oczywiście trzeba mieć uruchomione niezbędne funkcje w BIOS. AMD nie pokwapiło się wydania na świat odpowiedniej aplikacji. Jedynym co trzeba zrobić to zainstalować odpowiedni sterownik ze strony AMD na systemach Windows XP lub starszych. W Windows Vista i 7 sterownik jest już zaimplementowany.
Mam nadzieję że choć trochę pomogłem w wyborze i zdecydujecie się choć w jakiejś części korzystać z tych funkcji.
Oczywiście starego sprzętu, nawet uszkodzonego nie wyrzucajcie do kosza. Lepiej oddać to do najbliższego punktu utylizacji elektroniki w Waszej okolicy.
Pozdrawiam.