AC Twin Turbo Pro vs. AMD Radeon 6870 :D

Tematy związane z chłodzeniem karty graficznej. Chciałbyś podkręcić kartę jednak chłodzenie jest za słabe lub hałas z obecnym chłodzeniem jest nie do zniesienia? Pisz w tym dziale pomagamy rozwiązać takie problemy.

Regulamin działu
W tym dziale "Chłodzenie kart graficznych" możesz pisać bez rejestracji. Utwórz nowy temat lub odpowiedz w już istniejącym. Pamiętaj, że jeśli piszesz bez rejestracji Twój temat, post pojawi się dopiero po zaakceptowaniu przez administratora lub moderatora forum. Zanim napiszesz w tym dziale zapoznaj się z ogólnym regulaminem forum.

Postprzez Didusieq » 16 gru 2010, 01:18

Witojcie.

Nie będę opisywał sposobu montażu tego wszystkiego na kartę bo to wiemy. Napiszę o problemach jakie można napotkać przy tym. :x

Na początek problem z sekcją zasilania. Ani standardowe radiatory, anie VR001 od AC nie pomoże. Jakiś #@**&^%@*^#$# zaprojektował coś takiego, żeby między regulatory wsadzić coś wyższego jak na zdjęciu niżej (zaznaczone na czerwono)

Na szczęście się ma w domu takie małe, ok. 1 mm grubości poduszeczki termoprzewodzące (http://www.aac.com.pl/3m-thermopad-10x-20x-120mm,produkt,588.html). Wyciąłem kawałki 5x5 mm i wyglądało to tak (mała pęseta przydatna - niezawodny scyzoryk szwajcarskiej armii zawsze mam przy sobie :D )

I dopiero na to dałem radiatorki z zestawu VR001 (można dać te z zestawu TT Pro, są identyczne ale nie chciało mi się zmywać tej taśmy termoprzewodzącej na nich). Jeszcze jeden mały problem miałem z naklejeniem długiego radiatora na pamięć, tego który przechodzi pod Heat Pipe'ami. Był nieco krzywy (albo karta :D ) i 2 środkowe pamięci nie przylegały do niego po naklejeniu radiatora na kartę. Ale tu też dałem sobie radę bo... miałem w domu coś takiego http://www.aac.com.pl/akasa-tasma-dwustronnie-klejaca-80x80mm,produkt,458.html i podkleiłem 2 środkowe na taką taśmę. :D

Jak widać czasem warto trzymać stare radiatorki, taśmy termoprzewodzące i inne bzdety w domu. :P

Całość wyszła mniej więcej tak:

Temperatury:

V-reg to sekcja zasilania, 5 stopni w dół, a inne temperatury w idle (z napisem GPU temp.) o 10 stopni w dół. Pod obciążeniem pewnie większa różnica ale o tym będzie aktualizacja jak się wygrzeje pasta na karcie.

Podobno wiele osób ma problemy z seryjnymi radiatorami, że się nie kleją dobrze do kości pamięci, itp. B Z D U R A ! ! ! Myłem 2x benzyną ekstrakcyjną. Efekt? Jeden radiatorek źle przykleiłem i co się naklnąłem to moje żeby go zdjąć. Myć dobrze powierzchnie!!

I nie czepiać się kurzu w budzie, recka na szybko, nie wytarłem. Leń jestem. :P

Pozdrawiam. :ugeek:

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
G.Skill Ripjaws DDR3 8GB 1600MHz CL9 1,5V
AMD 7870
Creative X-Fi Titanium HD
Seagate ST3500418AS 500GB
LanCool K58
Be Quiet Pure Power L8-CM-530W
Didusieq
Gold user

Postprzez Bodek » 17 gru 2010, 10:41

Jak Ci się udało na ten Thermopad przykleić radiatory? Na nich jest bardzo słaby klej...

Poza tym temperatury bardzo ładne. Zapodaj jeszcze coś pod obciążeniem zobaczymy jak radzi sobie TT Pro.

I widzę, że Noctua poszła w odstawkę na rzecz AC F12 :shock:
Bodek
Moderator

Postprzez Didusieq » 17 gru 2010, 12:32

No szkoda gadać ale te F12 wytwarzają lepsze ciśnienie przy tej samej głośności. :/ Cóż, nie trafiłem z zakupem. Noctuy FLX dobre na obudowę ale nie na procka.

Przecież ten Thermopad się klei jak cholera. Wszystko jest kwestią domycia wszystkiego. ;) No i to nie jest ten termopad tylko pokazałem że coś podobnego, chodzi mi o grubość. Ale skąd ja to miałem? [smilie=pardon.gif]

Ale musicie przyznać że te F12 pasują tam jak ulał. Czarno-biała buda... [smilie=biggrin.gif]

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
G.Skill Ripjaws DDR3 8GB 1600MHz CL9 1,5V
AMD 7870
Creative X-Fi Titanium HD
Seagate ST3500418AS 500GB
LanCool K58
Be Quiet Pure Power L8-CM-530W
Didusieq
Gold user

Postprzez Crypt » 05 sty 2011, 21:54

Ladnie, aczkolwiek mogles dac jeszcze foto z zalozonymi radiatorami.
Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Powrót do Chłodzenie kart graficznych