Wentylek do e8400 + Scythe Mugen

Wszystko co jest związane z chłodzeniem CPU. Procesor się przegrzewa lub zmieniłeś płytę, kupiłeś nowy procesor i nie wiesz jakie chłodzenie dobrać? Tu pomagamy rozwiązać takie problemy.

Regulamin działu
W tym dziale "Chłodzenie procesora" możesz pisać bez rejestracji. Utwórz nowy temat lub odpowiedz w już istniejącym. Pamiętaj, że jeśli piszesz bez rejestracji Twój temat, post pojawi się dopiero po zaakceptowaniu przez administratora lub moderatora forum. Zanim napiszesz w tym dziale zapoznaj się z ogólnym regulaminem forum.

Postprzez skroot » 29 kwi 2010, 14:54

Witam

Mój pierwszy post tutaj i mała prośba: Posiadam e8400, bez OC, teraz kupiłem do niego scythe mugena (1) i teraz pozostała kwestia wiatraczka :) Wiem że recenzji jest od diabła i więcej, różnych testów itp ... ale można już z tym wszystkim oszaleć. Moja buda to ta: http://www.overclockercafe.com/Reviews/cases/Lian_Li_PC60-II_Plus/index.htm, tylko że czarna :P Wszystkie wiatraczki bzyczą na 5V, do tego jest xfx 8600gts ze standardowym chłodzeniem, które prawdopodobnie też wyleci niedługo. Wiatraczki póki co mi nie przeszkadzają, chodzą na prawdę cicho (!!), zobaczymy jak zmienię boxowe chłodziwo.

Moja prośba to pomoc w wyborze wiatraka, moje typy to poki co:
SCYTHE KazeJyuni Slip Stream 800
Fander Selekta
Xthermal BTF 120 mm

Tylko się tak zastanawiam, czy one (np btf) nie wieje ze słabo (bo raczej interesuje najcichsza praca). Może polecicie coś innego? Wiem, że noctuy są też bardzo dobre ... tylko te 80zł trochę boli :P Z góry dziękuję za odpowiedzi i propozycje. Pozdrawiam
skroot
New user

Postprzez Bodek » 29 kwi 2010, 15:45

Witam. Z tych trzech wymienionych najlepszym wyborem wydaje się być Fander Selekta 120mm
Sam dopasujesz poziom hałasu - wydajność [smilie=derisive.gif]
Bodek
Moderator

Postprzez skroot » 29 kwi 2010, 16:54

A coś innego ewentualnie polecasz kolego moderatorze :> ;-)
Tak jak pisałem wyżej zależy mi raczej na ciszy ;-) i cichym łożysku bo jak sam zauważyłeś rmp mogę sobie zawsze zmniejszyć w takim fanderze albo podłączyć inny jakiś na 5V :)
skroot
New user

Postprzez Bodek » 29 kwi 2010, 18:31

Jeśli nie chcesz wydawać 80zł (z przesyłką :) ) na wentylator Noctua jak pisałeś wyżej to kolejną propozycją wartą uwagi jest Scythe S-FLEX 120mm 1200 rpm
Bodek
Moderator

Postprzez Crypt » 29 kwi 2010, 21:53

Ja ze swoje strony moge zaproponowac Noctua NF-S12B FLX - naprawde cichy jak sie go pusci na 5-7V no i do tego spory przewiew :)
Asus G72GX > C2Q Q9000 // 6GB // GTX 260M 1GB // 1600x900 // MZ-7PC064D + WD7500BPKT // Windows 7 x64 // 3DMark06: 11416pkt.
Crypt
Gold user

Postprzez skroot » 03 maja 2010, 12:12

Witam,

Ostatecznie zdecydowałem się na fanderka selekte. Trafił mi się sympatyczny, cichy egzemplarz. Na pewno nie jest głośniejszy niż pozostałe z mojej budy, ale z drugiej strony jak na razie one nie są aż tak głośne żebym je wymieniał ;-) Co innego grafika, tam jednak chyba zmienię coolerka. A tak poza tym to zastosowałem pastę zalman'a stg2. Do tego przeczyściłem calutką budę dość dokładnie. Po zainstalowaniu tego mugen'a (wersja 1) z fanderem temperatury w idle CPU zmalały do 37-39°C (czyli o około 10°), grafika też o 10 spadła do 63°, nie pamiętam tylko jak na głównej było przed ;-) Polecam wszystkim, warto zainwestować bo cisza jednak jest bezcenna ;-)

Pozdr i dzięki za pomoc w wyborze :)
Niedługo pomęczę Was o chłodzenie GPU ;-)
skroot
New user

Powrót do Chłodzenie procesora