Xeon 3440 B1 - Biostar T5XE - GSkill DDR 3 by KL

W tym dziale zamieszczamy testy, recenzje dotyczące chłodzenia komputera. Tu znajdziesz szereg ciekawych informacji, zapoznasz się z uzyskanymi wynikami, które być może pomogą w podjęciu trafnej decyzji podczas wyboru chłodzenia.

Regulamin działu
Pamiętaj, że wszystkie porady umieszczone na tym forum wykorzystujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Administrator forum AAC jak również użytkownicy nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne szkody wyrządzone w skutek zastosowania jakiejkolwiek porady umieszczonej na tym forum. Prawa do publikowanych tekstów należą do ich autorów. Zabrania sie kopiowania/powielania tekstów, ich fragmentów, artykułów i opisów oraz pozostałych treści bez zgody autora/autorów

Postprzez Krzysztof » 08 maja 2010, 18:04

Procesor jest w pełni stabilny - co do tego nie mam żadnych wątpliwości . Natomiast co do linx ... hmm Mój Xeon przy 3,8 Ghz i wyłączonym HT ( linx puszczony na tylko 4 wątki ) ma dokładnie tyle co twój na 4 Ghz . Linx nie bardzo bierze pod uwagę kolejne wątki kolego stąd taki niski wynik . Zauważ, że procesor nieważne na jakim taktowaniu zawsze osiąga wyższy wynik przy wyłączonym HT niż z nim . Muszę poszukać inny program, który użyje wszystkie wątki . Porównaj sobie w everescie testy dotyczące procesora ( testy pamięci pominę gdyż nie ma co mówić - jest jak narazie bezkonkurencyjna względem ddr2 ) to zobaczysz , że między moim a twoim jest dość spora różnica . chętnie bym porównał testy z everesta - cpu quen , cpu photo worx , cpu ZLIB i inne z twoim procem .
Intel I7 2600K 5 Ghz
Biostar TPower TP67XE CXF-SLI
GSKILL DDR3 2133 Mhz CL9 1,6v
Thermalright HR 02 Macho
SSD Vertex 3 Sata 3
Samsung 1 Tb
Gainward GTX 570 Phantom
Fractal Design Define R3 Titanium Gray
Seasonic X660W 80+ Gold
Blu Ray LG, Win 7 64
3D Mark 2011 - 7,5 tys.
3D Mark Vantage - 33 tys .
Krzysztof
User

Postprzez Didusieq » 08 maja 2010, 20:58

Z tego co wyczytałem w sieci to Linx bardzo dobrze sobie radzi z wielojajowcami i z HT więc czemu piszesz że u Ciebie sobie nie radzi? 8-)

Asus P8P67 Deluxe
Intel Core i7 2600
G.Skill Ripjaws DDR3 8GB 1600MHz CL9 1,5V
MSI GTX 550 Ti
Creative X-Fi Titanium HD
Seagate ST3500418AS 500GB
LanCool K58
Be Quiet Pure Power L8-CM-530W
Didusieq
Gold user

Postprzez Krzysztof » 08 maja 2010, 21:36

Radzi sobie z kilkudziesięciordzeniowymi jednostkami, natomiast nie ma różnicy w wydajności z włączonym HT , lepszy wynik jest przy wyłączonym HT , 1 rdzeń na 1 wątek . Na szczęście programy na których pracuję ślicznie wykorzystują wszystkie dostępne wątki co skraca bardzo znacznie moją pracę czego nie zobaczyłbym na żadnym quadzie na 775 :)
Intel I7 2600K 5 Ghz
Thermalright HR 02 Macho
SSD Vertex 3 Sata 3
Samsung 1 Tb
Gainward GTX 570 Phantom
Seasonic X660W 80+ Gold
Blu Ray LG, Win 7 64
3D Mark 2011 - 7,5 tys.
Krzysztof
User

Postprzez nowy1 » 08 maja 2010, 22:08

Jeśli zajmujesz się renderowaniem np. w 3DMAX to każdy dodatkowy rdzeń zwiększa wydajność i skraca czas pracy. W przypadku pracy zarobkowej zainteresował bym się raczej Intel Core i7 980X , przyśpieszyło by to znacznie oczekiwanie na efekty.
nowy1
User

Postprzez Krzysztof » 09 maja 2010, 08:49

Kupno tego 6 rdzeniowego procesora jest kompletnie nieopłacalne . Ja mając świetnego Xeona wolę poczekać sobie do przyszłego roku na Sandy Bridge i to nie na jego pierwsze wydania procesorów ( koniec 2010 roku ) lecz na kolejną rodzinę , gdyż intel zawsze wydaje poprawioną strukturę procesorów po drugim wydaniu na rynek .

Wracając do Xeona - ustawiłem mu 3,66Ghz i włączyłem wszystkie stany oszczędzania energii od C1-C7 włącznie z C1E . Procesor zużywa kilka watów energii przy napięciu 0,96v . Procesor jest stabilny jak skała niezależnie czy włączę linxa czy np grę GTA4 na kilka godzin . Świetna rzecz , pracuję w internecie , oglądam film a wentylek na procu 600obr/min i temperatura rdzeni rzędu dwudziestu kilku stopni C , temperatura czujnika samego procesora 18-19 stopni C . W grach temperatura procesora waha się w granicach 5-dziesieciu kilku stopni , w linx max 64 stopnie z włączonym HT ( bez HT temperatury w grach 45 stopni w linx 58 stopni :) ) Komputer bardzo szybki chłodny i bardzo cichy - jednym słowem rewelacja .

Intel I7 2600K 5 Ghz
Thermalright HR 02 Macho
SSD Vertex 3 Sata 3
Samsung 1 Tb
Gainward GTX 570 Phantom
Seasonic X660W 80+ Gold
Blu Ray LG, Win 7 64
3D Mark 2011 - 7,5 tys.
Krzysztof
User

Postprzez Bodek » 09 maja 2010, 14:55

Temperatury ładne <ok> widać radzi sobie dobrze ten Zalman CNPS 10X, a jaki wentylator masz na nim?
Bodek
Moderator

Postprzez Krzysztof » 09 maja 2010, 15:37

Bodku miałem kilka wentylatorów do po testowania , Noctua, Scythe , ale obecnie pozostał wentylator zakupiony u was Artcit Cooling Profesional 120 mm . Przy 600 obr/min radzi sobie świetnie , dmucha dość znacznie i jest ultra cichy przy tej prędkości .

Witam ponownie , nastąpiła mała zmiana konfiguracji - Zalmana zamieniłem na chłodzenie zakupione również w sklepie , który jako jedyny ma w ofercie świetne płyty główne firmy Biostar . Chłodzeniem, które zastąpiło Zalmana jest Thermaltake Contact 29 . Tym, którzy chcą dowiedzieć się więcej o tym chłodzeniu zapraszam na stronkę http://www.legitreviews.com/article/1223/1/ .
Zaletą tegoż chłodzenia jest bezpośredni kontakt grubych bo 8 mm rurek z odpromiennikiem mojego Xeona . Dołączony jest wentylator z nadciętymi łopatkami sterowany PWM ( wtyczka 4 pin) . Zaletą również jest szybki montaż gdyż posiada mocowanie na kołki, które w porównaniu z intelowskim boxem są mocniejsze i trwalsze . Największą zaletą jest co mnie zaskoczyło - większa wydajność do droższego Zalmana . Widać rurki szybciej się nagrzewają co odczułem przy dotyku podczas katowania linxem , przy Zalmanie procesor musiał się bardziej nagrzać by przetransportować ciepło do podkładki a dalej do rurek Zalmana . Thermaltake otrzymał również drugi wentylator wyciągający cieplejsze powietrze zakupiony w sklepie AAC - zielony Aimax 120 mm kręcący się z 700 obr/min ( wpięty adapter ) . Oba wentylatory kręcą się z prędkością 700-750 obr/min co czyni je niesłyszalnymi . W zasadzie są to największe prędkości obrotowe wentylatorów w mojej konfiguracji gdyż pozostałe kręcą się z mniejszą prędkością z najwolniejszym w zasilaczu rezonansowym Zalmana na czele . Co do temperatur w stosunku do Zalmana - na 3,66 Ghz ( 203x18 , cpu vcore 1,26v , cpu vtt 1,23v , ddr 3 1633Mhz CL6 1,55v ) w Zalmanie w linx max 64 stopnie , natomiast tutaj najgorętszy rdzeń pokazał 59 stopni , w grach ok 50 stopni ( HT włączone , wszystkie opcje energooszczędne C1-C7 również co opisałem już kilka postów wyżej) . Szczerze polecam wszystkim to świetne i co najważniejsze tanie chłodzenie ( 120 zł z wentylatorem) . Poniżej przedstawiam chyba pierwsze moje fotki opisanych podzespołów w tej recenzji .
Załączniki
Intel I7 2600K 5 Ghz
Thermalright HR 02 Macho
SSD Vertex 3 Sata 3
Samsung 1 Tb
Gainward GTX 570 Phantom
Seasonic X660W 80+ Gold
Blu Ray LG, Win 7 64
3D Mark 2011 - 7,5 tys.
Krzysztof
User

Postprzez GrimR » 19 maja 2010, 11:39

Moja platforma:
Kod: Zaznacz cały
płyta        : P7P55D-E PRO
procesor     : xeon 3440 Lynnfield 45nm 2.53 GHz
chlodzenie   : Scythe Mugen II Rev.B + pasta Coollaboratory Liquid Pro
ram          : a-data 2x2GB 2000X (2000 MHz 1.6-1.8 V)
grafika      : Palit GTX 260 Sonic 216 SP (896MB)
zasilacz     : OCZ ModXStream Pro 600W (80+)

Oprogramowanie do O.C.:
info         : CPU-Z
temepratury  : RealTemp
stabilność   : Linx
o.c.         : ASUS TurboV EVO V1.02.04 i BIOS

uzyskałem stabilne 3.6 GHz w różnych konfiguracjach mnożnika i szyny..
aktualne stabilne ustawienie:
CPU Ratio Setting  : 18
BCLK Frequency     : 200
DRAM Frequency     : 2000
QPI Frequency      : mniejsze
CPU Voltage        : 1.3  V
IMC Voltage        : 1.2  V
DRAM Voltage       : 1.6  V
CPU PLL Voltage    : 1.8  V
PCH Voltage        : 1.05 V
CPU Clock Drive    : 700 mV

Temperatury w idlu 35-42 stopni, w zależności od rdzenia,
temperatury podczas linxa (największy problem pod systemem 32 bitowym) 72-82, w zależności od rdzenia..

niepokoją mnie napięcia i temperatury, o ile napięcie można wytłumaczyć słabą sztuką procesora o tyle temperatura przy mugenie i takiej paście mnie dziwi.. Martwię się czy dobrze
rozprowadziłem pastę.. Na zagranicznych forach, ludzie kręcą te xeony na 3.6-3.8 na niższym napięciu i uzyskują niższe temperatury, niestety mało kto pokazuje napięcia wszystkie, przeważnie tylko screeny z CPU-Z i RealTempa..

O undervoltingu nie ma mowy :/ nawet na napięciu 1.3 V i zegarze 3.6 linx pod win7 64bit daje error dla największego problemu, dla mniejszych jest ok..

Czego wynikiem mogą być tak słabe rezultaty ? Czy wysokie napięcie pamięci może odbijać się na pozostałych ? Dlaczego mam tak wysokie tempy ? Na mugenie mam zamontowany:
Wentylator Slip Stream z komplecie z mugenem:
    * Wymiary wentylatora: 120 x 120 x 25 mm
    * Łożysko: ślizgowe
    * Obroty max: 1400 RPM +/-10%
    * Przepływ powietrza max: 74,25 CFM / 126m³/h

Że MUGEN to potężne chłodzenie pisać nie muszę..
Proszę o konstruktywne opinie..

PS. Co do linxa - w opcjach można ustawić ilość wątków do testów

Pozdrawiam.
GrimR
New user

Postprzez Bodek » 19 maja 2010, 13:56

Krzysztof napisał(a):Chłodzeniem, które zastąpiło Zalmana jest Thermaltake Contact 29 . Tym, którzy chcą dowiedzieć się więcej o tym chłodzeniu zapraszam na stronkę http://www.legitreviews.com/article/1223/1/ .
Zaletą tegoż chłodzenia jest bezpośredni kontakt grubych bo 8 mm rurek z odpromiennikiem mojego Xeona . Dołączony jest wentylator z nadciętymi łopatkami sterowany PWM ( wtyczka 4 pin) . Zaletą również jest szybki montaż gdyż posiada mocowanie na kołki, które w porównaniu z intelowskim boxem są mocniejsze i trwalsze .

Przy kolejnej zmianie polecam SilentiumPC Fortis HE1225 również posiada bezpośredni styk z rdzeniem procesora do tego 5 heatpipe'ów o grubości 8mm co powinno się przełożyć na jeszcze wyższą wydajność.
Bodek
Moderator

Postprzez Krzysztof » 19 maja 2010, 15:17

Grimr moje napięcia już znasz na moich screenach oraz w recenzji nie brakuje informacji dot. napięć . Faktycznie masz strasznie wysokie temperatury . Poza tym nie ma sensu ustawiać pamięci na 2000 skoro i tak kontroler procesora przy zegarze BCLK 200 ich nie obsłuży . Ja swoje mogę również ustawić na 2000Mhz ale po co? - wydajniejsze jest przy 1600Mhz i CL6 Command rate 1T oraz napięciu 1,5v :) . Temperatury czy to w spoczynku czy pod obciążeniem masz zbyt wysokie co tłumaczy, że coś masz nie tak z dociskiem lub przepływem powietrza w obudowie . Zapraszam na gg jeśli chcesz szczegółowo pogadać o Xeonie .

Bodku musiałem zamontować wąskie chłodzenie ( moje ma 5 cm szerokości) gdyż szersze chłodzenia zawadzałyby mi o pamięć GSKILL ( radiatory są 2 razy wyższe niż standardowe ) a wtedy wentylator musiałbym dać tylko od strony sekcji zasilania płyty głównej co powodowałoby zderzanie się powietrza właśnie w miejscu procesora . Dlatego zakupiłem to tanie bardzo wydajne i wąskie chłodzenie - nie żałuję, jest niesłyszalne a zapas temperatury jest jeszcze spory , więc niczego już nie zmieniam :) .
Intel I7 2600K 5 Ghz
Thermalright HR 02 Macho
SSD Vertex 3 Sata 3
Samsung 1 Tb
Gainward GTX 570 Phantom
Seasonic X660W 80+ Gold
Blu Ray LG, Win 7 64
3D Mark 2011 - 7,5 tys.