Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami postanowiłem napisać kolejną a zarazem ostatnią recenzję na stronie forum AAC . Po sprzedaniu poprzednich podzespołów i bardzo atrakcyjnej cenie dokonałem lekkiego zmodernizowania mojego komputera . W związku z tym przeszedłem na nowszą podstawkę intela a dokładniej S 1156 . Co do technologii intela nie będę się rozpisywał, gdyż na internecie nie brakuje informacji na ich temat - chciałbym się podzielić z zainteresowanymi moimi doświadczeniami związanymi z nowymi podzespołami , a są to :
Procesor Xeon X3440 B1
Płyta główna Biostar T5XE CXF SLI
Pamieć GSkill DDR 3 1600 CL7 1,5v
Chłodzenie Zalman CNPS 10 X
Reszta podzespołów pozostała bez zmian , dokładne informacje zawarte są w mojej poprzedniej recenzji Antec 300 Mod by KL oraz na mojej sygnaturce .
Procesor jest 4 rdzeniowcem stworzonym do pracy w serwerach . Jego różnicą względem i7 860 jest niższe taktowanie procesora oraz niższy mnożnik ( i zarazem niższa cena ) . Posiada technologię HT - mówiąc krótko procesor potrafi liczyć do 8 wątków jednocześnie . Procesor taktowany jest zegarem 2,53 Ghz , posiada mnożnik 19 (mnożnik 20 pojawia się po wyłączeniu w biosie trybu turbo ) . Chłodzeniem boxowe zastąpił Zalman CNPS 10 X Flex z dołożonym wentylatorem Aimax 120 mm pracującym z prędkością 900 obr/min .
Płyta główna Biostar T5XE CXF SLI jest produktem skierowanym zwłaszcza na rynek amerykański , w Polsce jest dostępna tylko w jednym sklepie . Posiada " tylko " 6 fazowe zasilanie procesora , 2 fazowe zasilanie pamięci , kondensatory typu Solid , umożliwia tryb Cross Fire oraz SLI , wspiera pamięci DDR 3 1333 i wyżej . Posiada niebieski laminat , który jak się później okazało w nocy po włączeniu zimnych katod UV zmienia kolor z niebieskiego na zielony co wygląda fenomenalnie . Co do chłodzenia sekcji zasilania nie mam żadnych zastrzeżeń, nawet po ciężkiej katordze programem Linx czy innymi benchmarkami nie nagrzewały się zbytnio , pozostawały lekko cieple . Razem z płytą dostajemy mostki współbieżności zarówno dla AMD jak i Nvidii , blaszkę maskującą , kabelki SATA oraz IDE , płytę ze sterownikami i przydatnymi programami oraz bardzo fajną niebieską opaskę na rzepach z napisem firmy . Płytka posiada kilka przydatnych programów , tj ściąganie ze strony internetowej producenta aktualizacji Biosu spod poziomu Windows ( działa poprawnie , inaczej niż popularny Winflash ) , zmiana logo biosu oraz możliwe dowolne stworzenie własnego logo ( podobnie , jak kiedyś firma Epox ) , programy do odczytu poszczególnych czujników temperatury oraz napięć , program do podkręcania właściwie każdej możliwej w biosie funkcji mającej znaczenie w OC , oraz program do sterowania poszczególnych faz zasilania procesora i korygowanie obrotów wentylatora. Przechodząc do najważniejszej kwestii czyli OC mogę stwierdzić iż płyta mnie nie zawiodła. Sam Bios jest dobrze pookładany , szybko się w nim odnalazłem , cieszy zawarty program Memtest ( po biosie naciska się klawisz F11), który aktywować możemy w czasie zakończenia biosu i przejścia trybu bootowania . Kolejną ciekawą opcją jest OMG ( po biosie naciska się klawisz F10 - program , który pozwala dokonać OC procesora i pamięci ( oraz ich napięć) bez wchodzenia do biosu co skutkuje szybkimi zmianami dotyczącymi OC . Płyta ma również opcję aktualizowania Biosu z pamięci USB , potrafi również powstać po nieudanej aktualizacji i przeprowadzić ją jeszcze raz - przydatna rzecz .
Ci , którzy chcą zobaczyć wyższe OC tej płyty zapraszam na tę stronę http://www.xtremesystems.org/forums/sho ... p?t=234169
Pamięć GSkill DDR 3 1600 CL7 1,5 v posiada dość wysokie radiatory ( mogące powodować iż nie każde chłodzenie zmieści się w naszym komputerze co należy uwzględnić przy ich zakupie . Pamięci wyglądają świetnie , mogą pracować przy zegarze 1400 Mhz CL6 i napięciu zaledwie 1,3 v ( niższego Biostar nie przewidział ) co czyni je podczas testu linxa niemal zimnymi . Dla zainteresowanych http://www.purepc.pl/pamieci_ram/test_p ... b?page=0,1
Wracając do kwestii OC nie zamierzałem dokonywać maksymalnych wyników w OC . Procesor taktowany zegarem 2,53 z HT jest wystarczającym do gier i innych obliczeń . W związku z tym procesor zostal podkręcony tylko o zaledwie 1,1 Ghz ( BCLK 200x 18 ) . Wszystkie rdzenie pracują z zegarem 3,6 Ghz oraz napięciu 1,26v ( undervolting ) , napięciu vtt rzędu 1,23v . Mnożnik został obniżony do 18 , by pamięci mogły pracować z wyższym zegarem , które wyniosło 1600 Mhz CL7 Comand Rate 1 i napięciu 1,5v .Test 3,6 Ghz zostanie jeszcze poprawiony , gdyż płyta daje zbyt wysokie napięcie ( 3,33 przy 1,18v i 3,6 przy 1,26v - napięcia będę ustawiał ręcznie , gdyż płyta sama ze zmianą mnożnika ustawia sobie napięcia dla procesora .Procesor potrafi również pracować przy zegarze 3,33 Ghz i napięciu 1,18 v i cpu vtt 1,15v ( maksymalny undervolting płyty Biostara -80 mv , pamięć pracuje wtedy przy napięciu 1,35v ), co powoduje, że może pracować pasywnie ( jest to maksimum dla chłodzenia Box intela w teście linx po 10 pętlach temperatura rdzeni dochodziła do 85 stopni , dla porównania chłodzenie Zalman z jednym wentylatorem 900 obr/min potrafi uzyskać maksymalną temperaturę rzędu 48 stopni ). Testy OC dokończę w wolnej chwili . Podczas testów linxa 3,6 Ghz ( maksymalne ustawienie pamięci 1,7 Gb ) temperatura poszczególnych rdzeni nie przekraczała 67 stopni ( podczas gier nie zdarzyło mi się , by procesor przekroczył 55 stopni ) .Prime na 8 wątkach( test 3h) wygrzewa o 7 stopni mniej niż linx po 10 pętlach z maksymalnym użyciem pamięci . Oczywiście na chłodzeniu Zalman http://www.hardwaresecrets.com/article/928 , które polecam wszystkim , tym, którzy chcą mieć tanie ( 130 zł ) i posiadające aktualnie możliwość na dowolnej podstawce AMD oraz Intel . Do zestawu dołączona jest duża strzykawka z pastą STG2 . Sama podstawka stykająca się z procesorem została wypolerowana na lustro . Wracając do wzrostu wydajności procesora można stwierdzić, iż jego moc obliczeniowa wzrosła dość znacznie , co widać najczęściej w grach , a konkretnie momentach gdzie następuje duże zapotrzebowanie na obliczenia dot. fizyki itp . Najbardziej zaskoczył mnie w grze GTA 4 , gdzie mój poprzedni procesor E8400 nawet z zegarem 4,3 Ghz dostawał dość wielkiego spadku fps - - tutaj nie ma żadnych przycięć , gra działa świetnie , ponad dwukrotnie zwiększył się minimalny fps nie wspominając o maksymalnym , który wynosi 85 ( synchronizacja pionowa włączona , rozdzielczość 1280x1024 85 hz , wszystkie opcje na maksimum ustawień , użycie pamięci 1 gb ponad specyfikację karty grafiki, która posiada 896 mb 448 bit )widać kolejne rdzenie przydają się bardzo mocno . Poniżej przedstawiam kilka screenów z testów - niestety nie mogłem wykonać fotek poszczególnych podzespołów osobno, gdyż nie miałem wtedy pod ręką aparatu .
Podzespoły polecam wszystkim tym, którzy chcą mieć bardzo szybki zestaw , oraz tym , którzy nie chcą czekać do przyszłego roku na kolejne podstawki " zagrywki " intela .
Autor postu otrzymał "pomógł"

![biggrin [smilie=biggrin.gif]](./images/smilies/biggrin.gif)
Jest spora liczba osób, które zainteresują wyniki i możliwości tej platformy.
![on_the_quiet [smilie=on_the_quiet.gif]](./images/smilies/on_the_quiet.gif)