Xeon 3440 B1 - Biostar T5XE - GSkill DDR 3 by KL

W tym dziale zamieszczamy testy, recenzje dotyczące chłodzenia komputera. Tu znajdziesz szereg ciekawych informacji, zapoznasz się z uzyskanymi wynikami, które być może pomogą w podjęciu trafnej decyzji podczas wyboru chłodzenia.

Regulamin działu
Pamiętaj, że wszystkie porady umieszczone na tym forum wykorzystujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Administrator forum AAC jak również użytkownicy nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne szkody wyrządzone w skutek zastosowania jakiejkolwiek porady umieszczonej na tym forum. Prawa do publikowanych tekstów należą do ich autorów. Zabrania sie kopiowania/powielania tekstów, ich fragmentów, artykułów i opisów oraz pozostałych treści bez zgody autora/autorów

Postprzez Krzysztof » 21 kwi 2010, 22:44

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami postanowiłem napisać kolejną a zarazem ostatnią recenzję na stronie forum AAC . Po sprzedaniu poprzednich podzespołów i bardzo atrakcyjnej cenie dokonałem lekkiego zmodernizowania mojego komputera . W związku z tym przeszedłem na nowszą podstawkę intela a dokładniej S 1156 . Co do technologii intela nie będę się rozpisywał, gdyż na internecie nie brakuje informacji na ich temat - chciałbym się podzielić z zainteresowanymi moimi doświadczeniami związanymi z nowymi podzespołami , a są to :

Procesor Xeon X3440 B1
Płyta główna Biostar T5XE CXF SLI
Pamieć GSkill DDR 3 1600 CL7 1,5v
Chłodzenie Zalman CNPS 10 X

Reszta podzespołów pozostała bez zmian , dokładne informacje zawarte są w mojej poprzedniej recenzji Antec 300 Mod by KL oraz na mojej sygnaturce .

Procesor jest 4 rdzeniowcem stworzonym do pracy w serwerach . Jego różnicą względem i7 860 jest niższe taktowanie procesora oraz niższy mnożnik ( i zarazem niższa cena ) . Posiada technologię HT - mówiąc krótko procesor potrafi liczyć do 8 wątków jednocześnie . Procesor taktowany jest zegarem 2,53 Ghz , posiada mnożnik 19 (mnożnik 20 pojawia się po wyłączeniu w biosie trybu turbo ) . Chłodzeniem boxowe zastąpił Zalman CNPS 10 X Flex z dołożonym wentylatorem Aimax 120 mm pracującym z prędkością 900 obr/min .

Płyta główna Biostar T5XE CXF SLI jest produktem skierowanym zwłaszcza na rynek amerykański , w Polsce jest dostępna tylko w jednym sklepie . Posiada " tylko " 6 fazowe zasilanie procesora , 2 fazowe zasilanie pamięci , kondensatory typu Solid , umożliwia tryb Cross Fire oraz SLI , wspiera pamięci DDR 3 1333 i wyżej . Posiada niebieski laminat , który jak się później okazało w nocy po włączeniu zimnych katod UV zmienia kolor z niebieskiego na zielony co wygląda fenomenalnie . Co do chłodzenia sekcji zasilania nie mam żadnych zastrzeżeń, nawet po ciężkiej katordze programem Linx czy innymi benchmarkami nie nagrzewały się zbytnio , pozostawały lekko cieple . Razem z płytą dostajemy mostki współbieżności zarówno dla AMD jak i Nvidii , blaszkę maskującą , kabelki SATA oraz IDE , płytę ze sterownikami i przydatnymi programami oraz bardzo fajną niebieską opaskę na rzepach z napisem firmy . Płytka posiada kilka przydatnych programów , tj ściąganie ze strony internetowej producenta aktualizacji Biosu spod poziomu Windows ( działa poprawnie , inaczej niż popularny Winflash ) , zmiana logo biosu oraz możliwe dowolne stworzenie własnego logo ( podobnie , jak kiedyś firma Epox ) , programy do odczytu poszczególnych czujników temperatury oraz napięć , program do podkręcania właściwie każdej możliwej w biosie funkcji mającej znaczenie w OC , oraz program do sterowania poszczególnych faz zasilania procesora i korygowanie obrotów wentylatora. Przechodząc do najważniejszej kwestii czyli OC mogę stwierdzić iż płyta mnie nie zawiodła. Sam Bios jest dobrze pookładany , szybko się w nim odnalazłem , cieszy zawarty program Memtest ( po biosie naciska się klawisz F11), który aktywować możemy w czasie zakończenia biosu i przejścia trybu bootowania . Kolejną ciekawą opcją jest OMG ( po biosie naciska się klawisz F10 - program , który pozwala dokonać OC procesora i pamięci ( oraz ich napięć) bez wchodzenia do biosu co skutkuje szybkimi zmianami dotyczącymi OC . Płyta ma również opcję aktualizowania Biosu z pamięci USB , potrafi również powstać po nieudanej aktualizacji i przeprowadzić ją jeszcze raz - przydatna rzecz .

Ci , którzy chcą zobaczyć wyższe OC tej płyty zapraszam na tę stronę http://www.xtremesystems.org/forums/sho ... p?t=234169

Pamięć GSkill DDR 3 1600 CL7 1,5 v posiada dość wysokie radiatory ( mogące powodować iż nie każde chłodzenie zmieści się w naszym komputerze co należy uwzględnić przy ich zakupie . Pamięci wyglądają świetnie , mogą pracować przy zegarze 1400 Mhz CL6 i napięciu zaledwie 1,3 v ( niższego Biostar nie przewidział ) co czyni je podczas testu linxa niemal zimnymi . Dla zainteresowanych http://www.purepc.pl/pamieci_ram/test_p ... b?page=0,1

Wracając do kwestii OC nie zamierzałem dokonywać maksymalnych wyników w OC . Procesor taktowany zegarem 2,53 z HT jest wystarczającym do gier i innych obliczeń . W związku z tym procesor zostal podkręcony tylko o zaledwie 1,1 Ghz ( BCLK 200x 18 ) . Wszystkie rdzenie pracują z zegarem 3,6 Ghz oraz napięciu 1,26v ( undervolting ) , napięciu vtt rzędu 1,23v . Mnożnik został obniżony do 18 , by pamięci mogły pracować z wyższym zegarem , które wyniosło 1600 Mhz CL7 Comand Rate 1 i napięciu 1,5v .Test 3,6 Ghz zostanie jeszcze poprawiony , gdyż płyta daje zbyt wysokie napięcie ( 3,33 przy 1,18v i 3,6 przy 1,26v - napięcia będę ustawiał ręcznie , gdyż płyta sama ze zmianą mnożnika ustawia sobie napięcia dla procesora .Procesor potrafi również pracować przy zegarze 3,33 Ghz i napięciu 1,18 v i cpu vtt 1,15v ( maksymalny undervolting płyty Biostara -80 mv , pamięć pracuje wtedy przy napięciu 1,35v ), co powoduje, że może pracować pasywnie ( jest to maksimum dla chłodzenia Box intela w teście linx po 10 pętlach temperatura rdzeni dochodziła do 85 stopni , dla porównania chłodzenie Zalman z jednym wentylatorem 900 obr/min potrafi uzyskać maksymalną temperaturę rzędu 48 stopni ). Testy OC dokończę w wolnej chwili . Podczas testów linxa 3,6 Ghz ( maksymalne ustawienie pamięci 1,7 Gb ) temperatura poszczególnych rdzeni nie przekraczała 67 stopni ( podczas gier nie zdarzyło mi się , by procesor przekroczył 55 stopni ) .Prime na 8 wątkach( test 3h) wygrzewa o 7 stopni mniej niż linx po 10 pętlach z maksymalnym użyciem pamięci . Oczywiście na chłodzeniu Zalman http://www.hardwaresecrets.com/article/928 , które polecam wszystkim , tym, którzy chcą mieć tanie ( 130 zł ) i posiadające aktualnie możliwość na dowolnej podstawce AMD oraz Intel . Do zestawu dołączona jest duża strzykawka z pastą STG2 . Sama podstawka stykająca się z procesorem została wypolerowana na lustro . Wracając do wzrostu wydajności procesora można stwierdzić, iż jego moc obliczeniowa wzrosła dość znacznie , co widać najczęściej w grach , a konkretnie momentach gdzie następuje duże zapotrzebowanie na obliczenia dot. fizyki itp . Najbardziej zaskoczył mnie w grze GTA 4 , gdzie mój poprzedni procesor E8400 nawet z zegarem 4,3 Ghz dostawał dość wielkiego spadku fps - - tutaj nie ma żadnych przycięć , gra działa świetnie , ponad dwukrotnie zwiększył się minimalny fps nie wspominając o maksymalnym , który wynosi 85 ( synchronizacja pionowa włączona , rozdzielczość 1280x1024 85 hz , wszystkie opcje na maksimum ustawień , użycie pamięci 1 gb ponad specyfikację karty grafiki, która posiada 896 mb 448 bit )widać kolejne rdzenie przydają się bardzo mocno . Poniżej przedstawiam kilka screenów z testów - niestety nie mogłem wykonać fotek poszczególnych podzespołów osobno, gdyż nie miałem wtedy pod ręką aparatu .
Podzespoły polecam wszystkim tym, którzy chcą mieć bardzo szybki zestaw , oraz tym , którzy nie chcą czekać do przyszłego roku na kolejne podstawki " zagrywki " intela .

Autor postu otrzymał "pomógł"
Załączniki
Intel I7 2600K 5 Ghz
Biostar TPower TP67XE CXF-SLI
GSKILL DDR3 2133 Mhz CL9 1,6v
Thermalright HR 02 Macho
SSD Vertex 3 Sata 3
Samsung 1 Tb
Gainward GTX 570 Phantom
Fractal Design Define R3 Titanium Gray
Seasonic X660W 80+ Gold
Blu Ray LG, Win 7 64
3D Mark 2011 - 7,5 tys.
3D Mark Vantage - 33 tys .
Krzysztof
User

Postprzez Crypt » 22 kwi 2010, 21:31

Wszystko ladnie, tylko dlaczego "postanowiłem napisać kolejną a zarazem ostatnią recenzję na stronie forum AAC" ??
Alienware m15x-R1 > C2D T9300 // 4GB // 8800M GTX 512MB // 1440x900 // Momentus XT 500GB // Windows 7 x64 // 3DMark06: 10446pkt.
Crypt
Gold user

Postprzez szymon.s » 22 kwi 2010, 21:37

Bo jesteśmy niemili (czyt. krytyczni) i się kolega obraził :lol:
szymon.s
Gold user

Postprzez Crypt » 22 kwi 2010, 22:28

Nie no, powaznie? :lol:

Przeciez po to jest wlasnie forum - jakby tak kazdy sie chcial obrazac, to nikt by po forach nie pisal [smilie=biggrin.gif]
Alienware m15x-R1 > C2D T9300 // 4GB // 8800M GTX 512MB // 1440x900 // Momentus XT 500GB // Windows 7 x64 // 3DMark06: 10446pkt.
Crypt
Gold user

Postprzez Krzysztof » 22 kwi 2010, 22:46

Hehe jak czytam słowa Szymona to śmiać mi się chce :) . Crypt ostatnia z tego względu iż nie chce mi się już pisać recenzji , wolę czytać innych forumowiczów . Kiedyś bardziej mnie to pociągało teraz już nie - przychodzi taki czas w życiu ... :) Co do mojej obecnej recki właśnie testuję 3,8 Ghz również przy napięciu 1,26v , narazie linx liczy bezbłędnie . Może za kilka dni dołożę kolejne screeny z 3d marka oraz everesta . Coraz bardziej zaczyna mi się podobać ten Xeon oraz Biostar ( właśnie wgrałem najnowszy bios z 14 kwietnia ) . W weekand będę miał więcej czasu by potestować ( cpu speed w 3d marku 2006 przy 3,8 sięga 6600 punktów ) .
Intel I7 2600K 5 Ghz
Thermalright HR 02 Macho
SSD Vertex 3 Sata 3
Samsung 1 Tb
Gainward GTX 570 Phantom
Seasonic X660W 80+ Gold
Blu Ray LG, Win 7 64
3D Mark 2011 - 7,5 tys.
Krzysztof
User

Postprzez szymon.s » 23 kwi 2010, 08:07

Krzysztof napisał(a):Kiedyś bardziej mnie to pociągało teraz już nie - przychodzi taki czas w życiu ... :)

Tak z czystej ciekawości, w jakim jesteś wieku?

Wiem że nie na temat ale strasznie mnie to nurtuje.
szymon.s
Gold user

Postprzez Bodek » 23 kwi 2010, 18:42

@Krzysztof nie trać zapału do recenzji [smilie=good3.gif] Jest spora liczba osób, które zainteresują wyniki i możliwości tej platformy.
Koledzy szymon.s i Crypt to stare wyjadacze można powiedzieć, ich nie zaskoczy już nic [smilie=this.gif] [smilie=on_the_quiet.gif]
Bodek
Moderator

Postprzez Crypt » 23 kwi 2010, 20:38

Krzysztof napisał(a):cpu speed w 3d marku 2006 przy 3,8 sięga 6600 punktów

U mnie na razie CPU score jest na poziomie 5700pkt - walcze dalej.
Crypt
Gold user

Postprzez Krzysztof » 27 kwi 2010, 07:28

Dokonałem kolejnego zacieśnienia timingów pamięci - od teraz pracują na zegarze 1600 Mhz i CL 6 -8-6-18 i 1,5v . Transfery przyśpieszyły co pokażę na screenach ( przekraczam 22gb/s w memory copy everesta :) ) . Procesor również taktowany jest niższym napięciem oraz włączyłem mu oszczędzanie energii C1-C7 co powoduje, iż w idle ma 0,94v pobiera bardzo małą ilość mocy :) , jest stabilny, jak skała . Screeny pokażę pewnie dziś wieczorem .

Tak jak pisałem wcześniej podaję rezultaty z ddr 3 1600 i CL6. Pamięci pracują na napięciu 1,5v co przy 1600 i cl6 jest świetnym rezultatem

. Pokazuję również wynik linx przy wyłączonym HT . Widać, że linx nie do końca wykorzystuje każdy wątek procesora :

3,6 Ghz HT - ok 46 Gflops
3,6 Ghz HT off - ok 50 Gflops
3,8 Ghz HT off ok 53 Gflops
3,8 Ghz HT ok 48 Gflops

W sprawie OC postanowiłem nie zapuszczać się bardziej niż 4,0 Ghz . Xeon przy 3,8 Ghz potrzebuje napięcia 1,3v , natomiast 4 Ghz potrzebuje już 1,35v niezależnie czy z HT czy bez wielowątkowości . Najodpowiedniejsze dla mnie będzie 3,6 Ghz z włączonym oszczędzaniem energii C1-C7 gdzie w spoczynku ( film, internet ) procesor zadowala się napięciem 0,92v i kilkunastoma watami mocy przy 25 stopniach co jest dla mnie rewelacją :) .

Wyniki przy 4 Ghz

Xeon posiada bardzo dużą moc obliczeniową , oczywiście na razie nie jestem w stanie jej wykorzystać ( choć ładowanie systemu Win 7 w ustawieniach bootowania na wszystkich rdzeniach wyraźnie przyśpieszyło i wynosi 8 sekund od chwili pojawienia się logo Win po biosie do włączenia mojego komputera myszką z przycisku start ).
Już niedługo pokażę wyniki w 64 bitowym systemie , gdzie mój serwerowy I7 powinien pokazać jeszcze większy pazur .
Intel I7 2600K 5 Ghz
Thermalright HR 02 Macho
SSD Vertex 3 Sata 3
Samsung 1 Tb
Gainward GTX 570 Phantom
Seasonic X660W 80+ Gold
Blu Ray LG, Win 7 64
3D Mark 2011 - 7,5 tys.
Krzysztof
User

Postprzez nowy1 » 01 maja 2010, 10:22

Wyniki twojego procesora w programie Everest to zasługa wbudowanego kontrolera pamięci oraz dużej wydajności DDR3 , więc tu nie ma co się dziwić. Natomiast wyniki w LinX , są moim zadaniem niskie mając na uwadze nowszą architekturę i moc. Popatrz na wynik mojego przy 4.0Ghz na 32bit.
Obrazek
Nawet w 3DM06 zbytnio nie odstaje od niego w CPU Score
Obrazek
Możliwe, że jednak twoje podkręcenie procesora nie jest w pełni stabilne i generuje błędy ( zapuść LinX na 20 lopek max memory i zobacz czy się nie wywali ) , w Marku06 powinieneś mieć ok. 7500.
nowy1
User

Następna strona

Powrót do Recenzje